Heldagsskolen ødelægger børns fritidsliv
debat Her i efteråret er konsekvenserne af folkeskolereformen for skolebørnenes fritidsliv tydelige.

De lange skoledage med legetimer gør det svært for børnene at deltage i fritidsaktiviteter og det mærkes rundt omkring i landets klubber og foreninger, der allerede nu melder om stort frafald blandt medlemmerne.

Nogle små klubber har mistet helt op til 50 procent af deres medlemmer efter skolereformens start, fordi der ganske enkelt ikke længere er tid til, at børnene kan dyrke deres fritidsinteresser udenfor skolen.

Vi ser børn som simpelthen ikke kan nå deres fritidsaktiviteter eller som er udkørte efter en lang skoledag som først slutter sent på eftermiddagen. Undervisningsministeren mener, at ”skolebørn får nok spændende motion i skolen” – det er vi ikke enige i i Liberal Alliance.

Det påvirker også de unges fritidsjob efter skole. Distributionsselskaber modtager i øjeblikket mange opsigelser fra unge mennesker, fordi de ikke kan få det til at hænge sammen med de lange skoledage.

Omdeling af reklamer og aviser er for mange unge det første lille skridt ud på arbejdsmarkedet, hvor de lærer at tjene deres egne penge. De lærer, at penge ikke kommer af sig selv; at man skal yde en indsats.

Vi er imod den statsstyring af børnenes fritid som heldagsskolen har medført og det livtag med foreningslivet, der følger med. For børn er foreningslivet også at møde nye venner uden for skolen. Problemet er ikke et par timers frivillig lektiecafe om ugen, men heldagsskolen som tvungen koncept.

I Liberal Alliance går vi ind for at folkeskolereformen skal gøres frivillig for den enkelte skole. Vi skal have friheden tilbage til familierne, så forældre og børn får tid i hverdagen og selv kan bestemme, hvilke frivillige aktiviteter børnene skal gå til.

2 kommentarer om “Heldagsskolen ødelægger børns fritidsliv”

 1. Michael Egelund siger:

  Deler sådan set Carsten Zachos bekymring mht. det lange skoledage. Det udfordre kvaliteten af fritidsaktiviteter i BFO’er og klubber.
  Imidlertid kan det være nyttigt at faktatjek, så jeg vil opfordre Carsten til at fortælle hvorfra han sin viden om, at nogle små klubber har mistet helt op til 50% af medlemmerne. Hvilke små klubber i kommunen skriver du om?

  Og har du hentet dine oplysninger uden fra kommunen er jeg ligeledes interesseret

 2. Carsten Zacho siger:

  De tre forbund Dansk Volleyball Forbund, Dansk Håndbold Forbund og Badminton Danmark påpeger i en artikel i b.dk den 30. september 2014, at nogle klubber melder om drastiske frafald på op til 50 procent, set over hele landet. Problemet med tvungen heldagsskole, er ikke kun et lokalt problem, men et generelt problem i det meste af landet. Og for nogle skoler, familier og klubber et større problem end andre. Nogle klubber har mulighed for at rykke deres tider, andre har ikke. Men selvom klubtider rykkes, så får børnene stadig en presset og stresset dag, fordi skolen fylder mere.

  Mvh
  Carsten Zacho

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *