Er gymnasiet for alle, uanset forældres indtægt?
Debat Jeg har to børn, som går på Borupgaard Gymnasium, og det er jeg rigtig glad for og stolt over, men det er godt nok en dyr affære.

Nedenfor har jeg listet eksempler på nogle af de udgifter, vi har haft ved at vores børn går i gymnasiet. Nogle af dem er selvfølgelig rimelige nok, men jeg synes, det er rigtig mange penge og tør slet ikke tænke på hvordan enlige forsørgere klarer de udgifter.

Nå ja tænker du måske… så må ungerne jo bare arbejde og betale selv… Men faktisk sagde rektoren til intromødet, at de ikke anbefaler ungerne at arbejde, imens de går i gymnasiet, fordi de synes, at eleverne skal koncentrerer sig 100 procent om studiet!

Desuden bliver der hele tiden rykket rundt på deres timer, så det er svært at kunne passe et job i hverdagen. For god orden skyld må jeg sige at mine børn, på trods af anbefalingen om at lade være, arbejder ved siden af gymnasiet, men jeg kan sagtens forstå dem der ikke kan få det til at hænge sammen med tiden.

Mine børn skal nok klare sig og vi sparer gerne i husholdningsbudgettet så ungerne kan få en studenterhue, men det gør mig rigtig ked af det at tænke på, at det er som om, at en studenterhue kun er for dem, som har råd. Det var da vist ikke meningen med vores uddannelsessystem?

– Lærerne anbefaler eleverne at anskaffe sig en Apple computer (ca. 15.000 kr.) Argumentet er, at lærerne selv har Mac, så derfor er det lettere i undervisningen at lærere og elever har det samme skærmbillede.

– Den første uge i gymnasiet fik de lige serveret et planfadder barn som de betaler 10 kr. til hver måned

– Min ene datter går i en Ipad klasse, hvilket betyder, at hun ud over computer også skal anskaffe sig en Ipad

– Så var der kanoturen til Sverige til ca. 500 kr. + diverse sovepose, telt og primus

– Festerne er stort set altid temafester hvor man skal være klædt ud, hvilket medfører udgiftertil udklædningstøj, så koster det 100 kr. at komme ind til festen og f.eks. koster en sommersby 35 kr.

– Nu er de i 2g og skal på studietur hvilket koster hhv. 4000kr og 5000kr til en europæisk storby i 5 dage, dertil kommer der selvfølgelig udgifter til frokost, aftensmad og lidt lommepenge. Helt urimelig pris for en ungdomsrejse.

-Åbenbart er det også en tradition at have Borupgård joggingtøj på, når man skal på studietur og det er bestemt heller ikke gratis.

9 kommentarer om “Er gymnasiet for alle, uanset forældres indtægt?”

 1. Mikkel Pedersen siger:

  Vent du bare til 3.g, så skal sparegrisen nok smadres igen.

 2. Anonym siger:

  Må jeg gøre dig opmærksom på at ingen af disse udgifter er obligatoriske, vedmindre at din datter går i såkaldte ipad klasse. Derudover tilbyder Borupgard afbetalings-ordning på både studieture og elektronik. Og sidst men ikke mindst er vi unge så heldig at vi har mulighed for at få SU! Så ja! gymnasiet er for alle, i nogle tilfælde bør man dog prioriterer festerne og alkoholen!
  Vi unge mennesker får i hoved og røv! SU og gratis uddannelse! Og derfor bør hverken vi eller vores forældre klage.

  1. Alexander siger:

   endelig en der forstår at de her ting er obligatoriske det værste er nok traditionen med joggingtøj, COME ON der er mange der ikke gør det det er trods alt bare joggingtøj. jeg tror folk tager det lidt for givet at vi for gratis uddannelse, tænk på dem der skal til at starte på college i USA.

 3. Lasse siger:

  Ja naturligvis er gymnasiet for alle. Jeg kender flere hvis forældre ikke havde ret mange penge. Så er der bare nogle ting man undværer, fx. fester og lignende. Jeg tror desuden maks halvdelen af min klasse havde en mac-computer, som i øvrigt kan anskaffes for 9000kr. Studieturen kan man få støtte til, hvis man rent faktisk mangler penge. Studietrøjer er frivilligt, akkurat som plan-barnet er. At det derudover er en smadder god måde at støtte på, uden at skulle betale det fulde beløb, er så en anden sag. Alt i alt er det en gang brok, og et dårligt indlæg. Desværre..

 4. Lasse Hansen siger:

  Hvorfor er du anonym? Er du bange for at stå ved din holdning ?
  Når det er sagt er dine udsagn nok blandt det dummeste, som jeg har set siden jesus fødsel. Og det er lang tid siden kan jeg informere dig om, siden du nok ikke ved det.
  Hvorfor siger du at afbetalingsordningen løser problemet ? Hvis man ikke har pengene før man starter på SU som 18 årig, nytter det jo ikke noget at man skal betale op til 5/6 af beløbet uden inkomst hvis det er tilfældet.
  Det er også lidt problematisk at droppe studieturen som du ellers så naivt siger er en løsning. Problemet her er nemlig at undervisningen efter studieturen er relateret til turens aktiviteter. Derfor vil dette forringe det efterfølgende forløbs kvalitet for den enkelte elev som fravælger studieturen.
  Og sidst men ikke mindst, uddannelse er ikke gratis vi kommer nok til at betale tilbage igennem skat hvis vi bliver lidt klogerer end dig af at sidde på “den gratis skolebæk i 3 år”
  Så tænk du taler, det kommer man langt med 😉

 5. Louise siger:

  Hej Tanya

  Jeg tror der er nogle ting du ikke har taget med i din udregning.. For det første så er det vist en ret dyr macbook du har købt til dine børn, jeg betalte omkring 10.000 for min pro inkl. word og bedste forsikring, og der ingen der tvinger jer til at købe en mac, (jeg havde en HP før og den fungerede rigtig godt en til den gik stykker), så en billigere computer er til at skaffe. + så er det ikke alle lærerne der anbefaler mac, og en anbefaling er jo ikke lig en ordre 🙂

  Det er rigtig nok at rektor anbefaler at man ikke arbejde udenfor studietiden, og det er jeg også uenig i, fordi jeg har et studiejob der fungere godt, men du siger at det største problem er det svingende skema, men vi har jo senest fri kl. 15.20 (15.25, ny onsdag), og man kan derfor planlægge sine arbejdstider herefter, det har aldrig været et problem for mig.

  Jeg er selv planrepræsentant i min klasse, og at være med til at betale til planbarn er FRIVILLIGT, man er altså ikke tvunget til at betale det! Klassen bliver spurgt for de betaler og de har lyst til at være med, og dem der ikke har skal ikke! Så hvis de er utilfreds med det, så stop med at betale…

  jeg forstå ikke hvorfor du langer ud efter vores fester? der er fuldstændig frivilligt hvor meget man vil gøre ud af sit kostume, og man kan sagtens finde noget kluns derhjemme og smide på, at sidste fest (udover galle) var toga fest, det er ikke andet end at smide et lagen på kroppen? Og der ingen der tvinger en til at komme til festen hvis man synes det er for dyrt, så jeg synes det er et ret unødvendigt argument, fordi du for det til at lyde som skolen tvinger os til de her ting?

  Selve Sverigesturen og Studieturen kan virke dyre, men begge kommer med rigtig god udbytte (det er ihvertfald mit indtryk, kan selvfølgelig ikke snakke på dine børns vegne) men Sverigesturen er rigtig god til at ryste en ny klasse sammen, og Studieturen er mega hyggelig i en hård 2g-periode 🙂

  Til sidst vil jeg gerne sige at mange af disse ting er dyre, men der er også mange ting vi for foræret, f.eks. går jeg selv i ipadklasse og dem for man billigere, jeg er begyndt på en kursus udledt af Cambridge universitetet der normalt koster 2500 kr pr. person, men som skolen betaler, og jeg er også blevet undervist gratis i retorik uden for skoletiden, og mange andre goder som jeg synes vi for.

  Jeg synes du skal se lidt mere på den lyse side af tingene, og frem for alt på andre sider sagen, før du råber op, men jeg håber at jeg har kunne give dig lidt mere forståelse 🙂

  God dag!!

 6. Tanya siger:

  Jeg har læst argumenterne fra jer om at det ikke er dyrt i gymnasiet og jeg ved ikke om det er tilfældigt, at alle I som skriver at udgifterne er ok, selv er nuværende eller tidligere elever…altså har I selv eller er det jeres forældre der har betalt?
  Jeg holder nu fast i at 4-5000 kr. er urimelig dyrt for en studietur og så vil jeg sige til den anonyme at det er da et virkelig et dårligt signal at købe en rejse på afbetaling! Så er de da sikre på at luksusfælden klapper senere.
  En anden sag er at de ikke får SU endnu og ja fester, joggingtøj og meget andet er frivilligt, men jeg vil da gerne have at mine unger deltager og er “med” i fællesskabet, så derfor betaler jeg selvfølgelig. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre fra nogle forældre hvad I synes?

 7. Lars siger:

  Hej Tanya,

  Jeg giver dig helt ret. Jeg havde især svært ved at acceptere at den obligatoriske introtur kunne koste penge. De får jo fravær hvis de ikke deltager.
  Skoleredskaber har vi dog altid skulle betale for, desværre er det ikke længere tilstrækkeligt med en god kuglepen og lommeregner. En pc er en absolut nødvendighed, men derfor behøver skolen ikke at anbefale det dyreste mærke på markedet.

  Go’ weekend. 🙂

 8. Johannes H. Nørgård siger:

  Unge og forældre, der får i hoved og røv, skriver den anonyme så smukt. Tydeligvis uden forståelse for, at man som ung gerne vil være en del af et fællesskab, og at der har udviklet sig en kultur i gymnasiet, hvor nogle føler sig ikke længere har råd til at være med. Det fællesskab med kammerater, som skal gøre de tre år til en oplevelse for livet.

  Og man kan med rette spørge, hvorfor en lejet limousine er så vigtig for, at man får en sjov gallafest? Og om man rent fagligt bliver så meget klogere af en studietur til La Santa Sport, der for en 2.g’er koster 5.200 kroner plus udgiften til tre måltider om dagen + lommepenge, når der måske findes andre billigere og fuldt ud ligeså sjove muligheder? Og hvorfor skal lærere der får deres egne computere betalt overhovedet gå ud og anbefale/presse på for køb af computere fra en bestemt producent – også oven i købet markedets dyreste?

  Og det er ikke noget – kun nogle få er ramt af. En undersøgelse fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning her i foråret viste, at hver femte elev ikke føler, at de har råd til at deltage i det sociale samvær med deres klassekammerater. Hvilket fik følgende ord med på vejen fra formanden, Phillip Dimsits Lerer:
  – Det ser vi som et stort problem, fordi at deltagelse i det sociale samvær hænger sammen med at få et godt gymnasieforløb. Hvis det sociale ikke er til stede, er risikoen også at det går udover disse elevers faglige udbytte”.

  Samme undersøgelse viste i øvrigt at hver fjerde elev forventer at have et udgiftsniveau på mellem 15.000-20.000 kroner i løbet af deres gymnasietid til alt fra bøger, lommeregnere, computere til ekskursioner og studieture. Og langt det dyreste sted i landet var region Hovedstaden.

  Er løsningen på det en afbetalingsordning, der udskyder problemet og gør problemet med renters rente endnu større, når man skal videre på en anden uddannelse? – Og er det nødvendigt, at studenterhuen skal være så dyr – at alle ikke kan være med i fællesskabet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *