Træd ind ad hukommelsens dør
Stimulistue.jpg
Sådan ser ’virkeligheden’ ud gennem den store skærm i stimuli-stuen på Lindehaven. Skærmen skal genkalde minder og hukommelse fra demente beboere. Foto: privatfoto
Demens Nyt banebrydende projekt på plejcentret Lindehaven skal genskabe hukommelsen for demente beboere.

Vi kender det allesammen. En pludselig lugt, en lyd eller et landskab kan få erindringen om en ellers forlængst glemt eller fortrængt situation til at dukke op i erindringen. Følelsen kan være så intens, at man stadig kan føle, høre eller lugte den episode mange år år senere.

Når man er dement, så er meget af hukommelsen væk. Måske kan man ikk huske sit navn, sine pårørende eller sin fortid. Måske er sproget væk. Tilbage er blot en tom skal fyldt med et liv, som ingen efterhånden ved noget om, fordi hukommelsens harddisk har slettet det meste.

Men et nyt banebrydende pionerprojekt på plejecenter Lindehaven skal genskabe hukommelsen eller i hvert fald åbne en dør ind til den dementes hukommelse.

Banebrydende illusion

På Lindehaven har man netop indviet og for længst afprøvet en stimuli-stue, der domineres af hyggelig belysning, afslappende møbler og så en 120 tommers skærm på endevæggen. Her kan beboeren sidde og se film, lys og farver, der skaber en illusion om, at det de ser, er virkeligt.

Og takket være den illusion kan man netop åbne døren ind til de dementes sind og måske få en flig af et levet liv og måske endda,i de sværeste tilfælde, få genskabt noget af et glemt sprog.

Stuen er skabt i samarbejde med virksomhederne VisioSign, Chromaviso og Solutors, som alle har arbejdet med lys og lyd på eksempelvis hospitaler. Og målet er at rette illusionen mod den enkelte beboer, så de får en opfattelse af, at de oplever virkeligheden og at de dermed kan huske.

»Illusionen og projektet kan hjælpe mod depression, for mange demente bliver deprimerede. Men det skal også hjælpe på hukommelsen og vække minder. Hele livet og hukommelsen sidder i kroppen, den husker, selvom hjernen ikke gør;« siger Anette Wintlev-Jensen, chefsygeplejerske på plejecenter Lindehaven.

Traktor fra fortiden

Målet er netop at målrettet ’filmen’ mod den enkelte beboe og skabe tryghed og ro, men også genkendelighed.

»Vi havde en beboer, som havde glemt det meste og som ikke sagde noget. Så viste vi en film, hvor der var en gammeldags traktor med. Og pludselig kommenterede hun på filmen og fortalte, at hendes far havde sådan en traktor og var den eneste på deres egn, som havde sådan en. Hun fandt en erindring frem og samtidig kom sproget også frem,« fortæller Anette Wintlev-Jensen.

Men udover at skabe genkendelse og minder, så kan stuen måske også hindre, at demente søger hjem og altså forlader deres nuværende bolig.

»Vi vil meget gerne have, at beboerne oplever stuen som deres hjem. Vi kan have optagelser fra deres have, deres gamle dagligstue eller andre ting. Det kunne forhindre dem i at gå fra plejecentret, hvlket kan ende tragisk indimellem,« siger Anette Wintlev-Jensen.

Det kræver dog også et samarbejde med de pårørende, der skal give tilladelse til at vise film fra velkendte steder i beboerens liv.

»Det kan også være tale om personlige film, fra eksempelvis den barnedåb, som beboeren ikke er med til eller fuglene ved foderbrættet. Det er altsammen noget der skaber både tryghed og sikkerhed,« siger Anette Wintlev-Jensen.

Under alle omstændigheder er stuen allerede nu blevet et sted, hvor beboerne går ind og hygge sig og efterhånden som der f.eks kommer en vindueskarm op, som fuldender illusionen om et stort stuevindue, så vil der måske være endnu flere som tager en tur ind i stimuli-stuen og tæder ind ad hukommelsens dør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *