Ti år med tænder
tanddyrklinikken_161.jpg
Det er mest hunde og katte, der bliver behandlet på Tanddyreklinikken, men Jens Ruhnau er også med jævne mellemrum kaldt ud til mere eksotiske opgave i landets zoologiske haver. Foto: Flemming Schiller
jubilæum Jens Ruhnau fra Tanddyreklinikken i Måløv kan fejre ti års jubilæum som specialist i dyretænder. I alle ti år har han været den eneste med sin uddannelse i Norden.

I hjørnet ligger en stor schæferhund og sover med tungen hængende ud af munden. På bordet en lille hund, som er under fuld bedøvelse og ved at få fjernet fire bittesmå mælketænder, der ikke vil falde ud af sig selv.

Galleri: Se billeder fra Tanddyreklinikken

»Det er en operation, vi laver tit,« fortæller dyrlæge Jens Ruhnau, mens han renser hullet, som den ene fjernede tand har efterladt i den lille mund.

»Det sker tit for de her små hunde, at de ikke selv taber mælketænderne. Så får de dobbelt tandsæt, og det kan give problemer med paradentose mellem de to tandsæt. Derfor fjerner vi mælketænderne,« forklarer han.

Leoparden fik guldtand

Jens Ruhnau har gennem de sidste ti år været den eneste specialuddannede dyretandlæge i hele Norden. Sammen med sin kone Lene Ruhnau driver han Tanddyreklinikken i Måløv, hvor der kommer dyr fra hele landet.

Han behandler primært tænder på smådyr som hunde, katte, kaniner og marsvin, men har også haft fingrene i noget større gab:

»Det startede med Igor den store hantiger fra Odense Zoo, der havde knækket en hjørnetand,« fortæller Jens Ruhnau, der kan supplerer med mange fascinerende fortællinger om sit arbejde med at fikse tænder på eksotiske dyr.

Han har haft både leoparder, løver, tigre, aber, slager, leguaner og tasmanske pungdjævle under kærlig behandling. Men det er ikke hverdagskost på klinikken i Måløv, understreger han:

»For os er opgaverne på sådanne dyr ’’pynten på lagkagen’’ om man så må sige. Det er ikke det, vi lever af,« siger Jens Ruhnau og tilføjer:

»Men det giver nogle fantastiske oplevelser. Det er spændende og interessant – og betyder også, at vi er blevet kendt internationalt.«

Det er trods alt ikke særlig mange, der kan prale med at have lavet en kroner til en løve og en guldhjørnetand til en leopard. Men det kan Jens Ruhnau.

En haj til tænder

Hvorfor dyretandlæge?

»Jeg blev dyrlæge i 1995 og kom året efter til en klinik i Karlslunde, hvor de gik meget op i, at man specialiserede sig. Vi var fem dyrlæger og en dag fik vi en hund ind, som havde problemer med tænderne, og ingen vidste, hvad vi skulle gøre. Derfra opstod ideen,« fortæller Jens Ruhnau.

De kommende år rejste han rundt i Europa og deltog i en masse forskellige kurser og fik skabt god kontakt til de få specialister i dyrs tænder, der er på verdensplan.

»I 2000 blev jeg så selvstændig fuldtids dyretandlæge. Jeg kørte rundt i mit folkevognsrugbrød fra klinik til klinik – som en slags rullende dyretandlæge,« fortæller Jens Ruhnau, der supplerede arbejdet med at undervise andre dyrlæger i tænder og tandpleje. Et arbejde han stadig bruger meget tid på.

Samme år begyndte han på den europæiske specialistuddannelse fra European Veterinary Dental College. En uddannelse der tog fire år og overvældende meget energi.

»Vi er kun små 30 personer, der har den uddannelse og jeg er den eneste i hele Norden,« siger Jens Ruhnau og tilføjer:

»Det at tage specialisteksamen er svært. Der er et kæmpe stort pensum og eksamen er virkelig hård. Omkring 80 procent dumper.«

Men ikke Jens, der efter tre dages udmattende eksamen med både praktiske og teoretisk øvelser i 2004 modtog sit eksamensbevis i Krakow.

»Jeg kan huske, at der var eksamen mandag, tirsdag og onsdag – og så havde jeg planlagt sightseeing torsdag. Men jeg kan overhovedet intet huske fra den torsdag – udover at jeg havde hovedpine,« griner Jens Ruhnau, der nærmer sig enden på operationen af den lille hund, som nu snart er befriet for mælketænder.

Fejrer jubilæum

Der er gået ti år, siden Jens Ruhnau bestod specialisteksamen og han er stadig den eneste i Norden.

»Jeg håber at vi bliver flere folk på sigt – både her i huset, hvor vi måske kan blive et center for tandbehandling og uddanne nye specialister, men også i resten af Norden,« siger Jens Ruhnau, der gerne vil undervise endnu mere i fremtiden.

»Jeg bliver jo også gammel på et tidspunkt, og så kan jeg ikke sidde her ti timer i døgnet,« siger han.

»Jeg synes, det er interessant, at jeg efter ti år stadig er den eneste med den her titel. Jeg kunne godt tænke mig, at der kom flere,« tilføjer han og fortæller, at han i øjeblikket er ved at uddanne en kollega i Norge, som forhåbentlig kan gå til eksamen næste år.

Jens Ruhnau fejrer ti års jubilæum i klinikken, Måløv Værkstedsby 99, på torsdag den 30. oktober klokken 15-18. Han og konen Lene har haft klinikken siden 2007, hvor Jens parkede folkevognsrugbrødet og fik fast klinikadresse i stedet.

»Vi er begge født og opvokset i Skovlunde, har gået på Rosenlundskolen og haft de samme lærere. Ja, og vi bor i Lenes barndomshjem,« griner Jens Ruhnau.

»Vi synes bare, at Ballerup er en dejlig kommune, og da vi købte klinikken vidste vi, at vi ville få patienter fra hele Sjælland, så det var vigtigt at det lå godt og centralt,« tilføjer han.

Idag kommer patienterne fra hele landet – og en gang imellem også nabolandene, så der er nok at se til på Tanddyreklinikken, der udover Jens og Lene tæller en sygeplejerske og fire dyrlægestuderende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *