»Man kan ikke behandle folk på denne måde«
ernst-hansen.jpg
Ernst Hansen oplever stadig, at der er mange forskellige hjælpere i hans hjem og at de ikke altid ved, hvad de skal lave. Foto: Flemming Schiller
Hjemmepleje Selvom der blev lovet bedre tider i hjemmeplejen, så er Ernst Hansens hjem stadig fyldt med fremmede hjælpere. Men der er flere penge på vej til hjemmeplejen.

I februar måned skrev Ballerup Bladet om den kommunale hjemmehjælp, der havde store udfordringer. Helt konkret besøgte vi Ernst Hansen i Magleparken, som oplevede et rend af skiftende hjemmehjælpere i sit hjem, der i nogle tilfælde også var uforberedte på deres opgaver og ikke var i stand til at kommunikere med Ernst Hansen.

Efter artiklen lovede Ballerup Kommune, at med de nye omstruktureringer, ville det blive meget bedre og at der ville komme styr på hjemmehjælpen, blandt andet ved, at der skulle komme faste hjælpere til Hansen.

Men det ser ikke rigtig sådan ud, når vi besøger Ernst et halvt år senere i lejligheden i Magleparken.

Stadig noget rod

»Det er faktisk utroligt, men det er næsten blevet værre. De sagde ellers, at vikarer ikke skulle være tilladt, medmindre det var akutte tilfælde. Men jeg ser stort set ikke andet. Der er to hjælpere om morgenen, som kommer relativt fast. Det er godt. Men resten af dagen er det nye hver gang. Man skal stadig tænke på, at jeg har brug for hjælp til toiletbesøg og den slags. Og det er altså ikke særlig værdigt, at der stadig kommer nye folk.Nogen gange kan jeg slet ikke tale med dem, og de skal med på toilettet,« siger Ernst Hansen.

Han fortæller også, at de skiftende hjemmehjælpere i mange tilfælde slet ikke ved, hvad de skal lave. De kommer bare og ved ikke, hvordan de skal tage en sukkerprøve og tidspunktet for toilethjælp er ofte mistimet.

Skulle prøve det selv

»Ofte så kommer der indtil flere, som jeg ikke kender, og de skal hjælpe mig på toilettet. Men jeg skal slet ikke på toilettet, og så ved de ikke, hvad de ellers skal lave. Det er helt vildt dårlig planlægning. Det er frustrerende for mig, men det er også spild af plejernes tid. Og jeg vil igen sige, at jeg ikke er efter personalet. De er tit flinke og gør bare, hvad de skal. Men jeg synes faktisk, at politikerne skulle prøve at leve sådan. Man kan ikke behandle folk på denne måde. Men de er nok ligeglade, for det er jo ikke dem, det går ud over,« siger Ernst Hansen og fortsætter.

»Jeg forlanger ikke særbehandling eller luksus. Jeg regner bare med, at man kan leve værdigt i sit eget hjem, når man bliver gammel. Det er ganske enkelt ikke til at holde ud,« siger Ernst Hansen.

I Ballerup Kommune arbejder man konstant for at gøre forholdene bedre i hjemmeplejen, og selvom det angiveligt går fremad, så er der stadig plads til forbedring.

Plads til forbedring

»Vi er stadig på rette vej, men som man også kan høre på dette eksempel, er der plads til at gøre tingene bedre. Derfor er der sat 2 millioner kroner af i det nye budget 2015 til især efteruddannelse og mere sundhedsfagligt personale,« siger Lolan Ottesen (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Netop mere sundhedsfagligt personale er påkrævet i de tilfælde, hvor hjemmehjælperne ikke er klædt ordentligt på til at håndtere opgaver som eksempelvis Ernst Hansens sukkersyge.

»Der er sat penge af til mere sundhedsfagligt personale, så vi kan tage hånd om de forskellige sygdomme og behandlinger i hjemmet, som borgerne har behov for. Og samtidig vil vi sætte ind, så kommunikationen mellem plejer og borger er bedst mulig. Men der er tale om mange mennsker, og det tager lang tid at efteruddanne alle. Men det skrider fremad,« siger Lolan Ottesen.

Til gengæld er der ikke så meget trøst at hente, når det kommer til det faktum, at mange plejere i løbet af dagen kommer i hjemmet.

»Hvis en borger kræver pleje flere gange om dagen og måske også om aftenen og natten, så kan man desværre ikke forvente, at man kan få den samme plejer hele tiden. Det er umuligt. Vores medarbejdere vil jo også gerne hjem til deres familie og vi kan ikke trække på den samme medarbejder 24 timer i døgnet. Det er der ikke noget nyt i, sådan har det vist altid været. Vi har regnet på, at hvis en borger er plejekrævende døgnet rundt, så kan man have op til otte forskellige plejere i sit hjem. Det er bestemt ikke altid rart, og derfor er det vigtigt, at vores personale og vores borgere kommer bedst muligt ud af det sammen,« siger Lolan Ottesen.

Hun opfordrer i øvrigt alle borgere til at henvende sig på det kommunale direkte numer, hvis man har ønsker eller ikke kan med den plejer, som kommer i hjemmet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *