Når fortiden bliver levende
erindring-11.jpg
Velkommen til 1950’erne. Fortidens dagligliv bliver meget livagtigt i Ballerup Museums nye erindringsstue Foto: Flemming Schiller
Fortid På Ballerup Museum kan man træde ind i en tidslomme, hvor man stadig drejer et nummer og billederne står i sort-hvid i rammerne.

Godt nok er Ballerup Museum et sted, hvor fortiden kommer til live når man går gennem de forskellige udstillinger. Det er faktisk meningen med et museum.

Men alligevel er der noget specielt ved museets nye erindringsstue, hvor man næsten kan høre bornholmerurets tikken, lugten af piberøg, der blander sig med den dæmpede skratten fra den gamle kortbølgeradio, hvor en myndig mandestemme fortæller sagligt om verdens gang i 1950’erne. Dengang før verden gik af lave.

Se galleri: Billeder fra erindringsstuen

Det er meget genkendeligt og livagtigt, også for en tilskuer som undertegnede, der er flere årtier fra at have oplevet den tid, som erindringsstuen skal forestille at være i.

Målet med den nye erindringsstue er dog ikke blot at give nysgerrige museumsbesøgende en på tidsopleveren. Meningen er langt mere alvorlig.

For demensramte

For at holde gammelkendte ting i hånden skaber genkendelse og åbner for samtaler om livet før i tiden. Minderne vælter frem og det er netop det, de skal. Grave en vej ind i erindringen hos folk, som lider af demens.

Erindringsstuen er primært et tilbud til plejecentre og andre, som arbejder med reminiscens eller har familiemedlemmer, der lider af demens.

Det viser sig nemlig, at netop erindringsstuer får minderne til at komme frem og dermed også for demensramte.

Stuen fungerer som et levende miljø, hvor de besøgende mødes af erindringsmedarbejdere, klædt i tidstypisk tøj. Under besøget serveres der Richs kaffe og kage, ligesom der høre musik fra perioden og hverdagstingene er udgangspunkt for samtalen.

Stuen kan bookes af max. tre personer med ledsagere i et par timer og desuden kan man leje erindringskasser med hverdagsting fra 1920’erne til 1970’erne med ni forskellige temaer.
Man kan se mere om erindringsformidlingen på www.ballerupmuseum.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *