Kondomer, quiz og generte teenagere
Kondomuge-4.jpg
Et par ungersvende kæmper med kondomet. Men de får det rullet på og har i øvrigt ikke det store imod at blive foreviget, som mange af deres mere generte skolekammerater. Foto: Flemming Schiller
Gummi Rugvængets Skole var blandt de mange skoler, der fik besøg af kondompatruljen.

Fotogalleri: Billeder fra besøget på Rugvængets Skole

Bandeord, friske kommentarer og netporno. Jo, man kan godt tro, at de unge i dag er meget fremme i skoene, når det kommer til sex og alt hvad der relaterer til det. Men virkeligheden er alligevel anderledes, når det kommer til stykket.

Tal fra Sex og Samfund viser, at den gennemsnitlige seksuelle debutalder stadig er 16 år, som den næsten ’altid’ har været. Og endnu et eksempel stod klart, da Ballerup Kommunes sundhedsplejerske i forbindelse med ’Kun med kondom’-ugen kom forbi med kondomkaravanen og rullede gummidutter på penisattrapper, mens de unge mennsker skulle prøve selv og efterfølgende svare på spørgsmål om seksualitet og kønssygdomme.

Godt nok var sundhedsplejerskerne udfordret af, at skolen netop på denne dag havde arrangeret fodboldstævne i Måløv, så fremmødet til den lille seance var yderst begrænset blandt målgruppen – elever i 8. og 9. klasse. Men det lykkede at trommet nogle få sammen og her var genertheden ganske udtalt.

Pæn succes

Sundhedsplejerske Maria Bjørking viste den berømte pårulning og de ganske unge, der vist gik i 7. klasse, forsøgte let forsagte. Og efterfølgende blev der svaret på spørgsmål i quizzen, der handlede om sex og kønssygdomme. Men selvom fremmødet på Rugvængets Skole var yderst begrænset, så er successen til at få øje på for kondompatruljen.

»Hvis lærerne og børnene bakker op, så er det en succes. Lige i dag er der så en fodboldturnering, som indbefatter alle de største elever, men vi har oplevet ganske mange fremmødte til vores andre arrangementer. Og selvom især drengene indimellem kan gemme sig bag nogle meget friske attituder og være lidt smarte i replikken, så er det kun facade. De fleste er stadig lidt generte, og det er faktisk ok. De spørger og får svar på ting, der betyder noget, og det er det vigtigste for os,« siger Maria Bjørking.

Hun påpeger, at alle unge kan lægge vejen forbi sundhedsplejersken og få svar på de fleste ting.

»Der er ikke noget, der er pinligt hos sundhedsplejersken, så der kan man altid komme ned og få svar. Og så viser tallene i antallet af klamydia-tilfælde, at der er behov for oplysning. For tallene i Ballerup er ganske høje. Og klamydia er en ganske alvorlig kønssygdom, hvis den ikke bliver behandlet, så der er grund til at besøge sundhedsplejersken,« siger Maria Bjørking.

På de fleste skoler var der således et større fremmøde og andre steder, som på Kasperskolen, hvor der går elever med særlige behov, foregik »undervisningen« inde i klasserne.
Kondomkaravanen vil i øvrigt også besøge Ballerup Handelsgymnasium på fredag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *