Første budgetsnak uden resultat
Ballerup-Rådhus-12.jpg
Forhandlinger Det kommunale budgetseminar endte uden enighed. Nu vil borgmesteren mødes med hvert enkelt parti.

De kommunale politikere er nu gået i gang med at snakke budget for det kommende år. Og derfor var der indbudt til budgetseminar torsdag aften, hvor alle parter mødtes for at snakke kommunens økonomi.

Der var lagt op til en snak i en positiv ånd, idet der var penge til overs på budgettet. En anlægsramme på 136 millioner kroner og en driftsramme på 20 millioner kroner var det, som de folkevalgte havde at lege med og dele ud af.

Men trods de gode forudsætninger, lykkedes det ikke for parterne at blive enige i første omgang.

»Jeg fremlagde et forslag med en anlægsramme på 136 millioner kroner og en driftsramme, man kan kalde det varme hænder, for 20 millioner kroner. Men desværre lykkedes det ikke at blive enige om et resultat i denne omgang. Det viste sig, at der var et stykke mellem partierne og en del ønsker, der lå langtfra hinanden, så nu må vi tage nogle separate samtaler med partierne. Der er jo en bagkant på den 6. oktober, så vi har stadig et stykke tid til at blive enige. Jeg håber stadig, at vi kan få en bred aftale, for det er jo ærgerligt, at nogen skal stå udenfor, når vi nu har et budget med lidt penge til at gøre godt med,« siger borgmester Jesper Würtzen (A), som kalder forhandlingssituationen ekstraordinær god.

Grundskyld skal ned

Hos Venstre er der tilfredshed trods uenigheden.

»Borgmesteren tog en snak med alle og konkluderede, at vi ikke kunne blive enige. Det er vi sådan set enige om. Der var mange forskellige ønsker og partierne er langt fra hinanden og derfor er det nu oplagt, at de fremtidige forhandlinger må tages bilateralt. Vi er især optaget af, at grundskyldens skal ned. Kommunen får et større og større provenu af den stigende grundskyld, men de kommer ikke tilbage til borgerne. Det skal vi lave om på. Desuden kan vi jo se, at også erhvervslivet er utilfredse med det, så det er et meget vigtigt punkt for os,« siger Kåre Harder Olesen (V).

Han er dog tilfreds med , at forhandlingerne ikke er lukkede, men blot afbrudte og Venstre er klar til at forhandle videre og blive enige om et bredt forlig.

Lavere BFO-takster

Hos konservative er der også fortrøstning at spore, selvom Martin Jonassen har et par dilemmaer inden for rækkevidde.

»Vi var generelt langt fra hinanden, så det var fint, at vi blev enige om at afbryde seancen. Jeg har især takstnedsættelserne i BFO’erne som et vigtigt punkt. Det var jo oprindelig min ide, som S nu også vil gå ind på og så mener jeg det er vigtigt, at vi får båret Hyldhøj-projektet igennem.
Jeg er mere lunken når det kommer til Banegårdsplads-projektet, der jo er en del af dette budget. Jeg synes stadig det er en panikløsning, men omvendt så vil jeg også gerne have indflydelse ved at være med. Så vil jeg have gjort noget mere ved bandebekæmpelse og så er der spørgsmålet om grundskyld, hvor mine kolleger i Venstre er meget stålsatte. Jeg er lidt mere lunken. Jeg mener bestemt, at grundskylden er for høj i Ballerup, men det batter ikke så meget at sætte den ned. Men samlet set, så håber jeg på en bred aftale,« siger Martin Jonassen, som også har en frygt for, at socialdemokraterne via sit absolutte flertal kan gennemføre det hele alene og tage æren, fordi det er et godt budget-år med lidt penge til uddeling i modsætning til de sidste par års sparebudgetter.

Dagpengehjælp

Der kommer også nogle kontante krav fra Enhedslisten til de kommende forhandlinger.

»Der var en ganske positiv stemning, men vi var for langt fra hinanden, så nu må vi snakke enkeltvis. Vores vigtigste punkt er dagpengespørgsmålet. Der er mange, som falder ud af dagpengesystemet i 2015 og der synes jeg, at vi som kommune må gøre noget for at hjælpe de mennesker. Det er frygteligt, at man skal udsættes for den slags og så endda i en lavkonjunktur. Så det er vores kardinalpunkt,« siger Mette Hedegaard (Ø).

Hun regner også med, at der er basis for et bredt forlig.

»Det er nervepirrende, men jeg er fortrøstningsfuld og jeg tror på, at vi nok skal lande en bred aftale,« siger Mette Hedegaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *