Da kaos kom til Ballerup
terror_46.jpg
Bilbomben ved Ballerup Super Arena var heldigvis kun en øvelse. Foto: Flemming Schiller
Katastrofeøvelse Bomber, sårede mennesker og massiv redningsindsats var på programmet ved Ballerup Super Arena onsdag eftermiddag. Det hele var så dramatisk, at man næsten glemte, at der heldigvis bare var tale om en øvelse.

Se galleri: Billeder fra katastrofeøvelsen

En ganske almindelig solbeskinnet eftermiddag i Ballerup. Det eneste unormale var, at Ballerup Boulevard pludselig genlød af råbene fra en demonstration. Demonstranternes råb lød højere og højere indtil kaos pludselig brød løs.

En bombe eksploderede ved demonstranterne og bag Ballerup Super Arena lød endnu et par brag og resultatet var tydeligt. Vragrester lå spredt ud over parkeringspladsen og endnu værre – sårede mennesker lå angste, skrigende og blødende på jorden, lige så spredt som de assymetriske vragdele.

Tililende mennesker hjalp de hårdest sårede og fik de lettest sårede væk fra den brændende bil, hvor bomben var placeret. Nogle af de lettere sårede hjalp de hårdere sårede og snart ankom poltiet.

Der blev udslynget kommandoer, hjulpet og dirigeret. Hjemmeværnet dukkede op og fik fjernet ting fra farezonen mens de sårede fik den fornødne hjælp. Røgen var massiv og enkelte af de sårede gik i panik, kom løbende tilbage og måtte bæres væk at de nu ankomne brandfolk, som efterfølgende gik i gang med at slukke ilden.

Beredskabsstyrelsens store vogne, EOD-bilerne og andet tungt grej ankom til den kaotiske plads, der mindede om en regulær krigszone.

Mareridtet var fuldkomment. Nu handlede det om hjælp, oprydning og efterforskning af den voldsomme begivenhed. Men midt i dette skræscenarie var der alligevel noget, der ikke stemte.

Nysgerrige tilskuere

For ved kanten af parkeringspladen stod folk med afslappede miner og filmede. Politi- og militærfolk stod i blå veste og kiggede og kort derfra stod en række VIP’er deriblandt Ballerup-borgmester Jesper Würtzen og kiggede interesseret på voldsomhederne, under de i forvejen opstillede telte.

Her havde de og de mange andre tilskuere set på forbedredelserne til »terroranslaget« i Ballerup. De kiggede på de mange sårede, som fik sminken lagt, politifolkene, som planlagde og spærrede af – og den uheldige køreskoleelev, der egentlig skulle have været nede på den normalt ryddede og rolige p-plads for at træne nogle tre-punkts-vendinger. Nu ramlede eleven og kørelæreren lige ind i forberedelserne til en storstilet terroraktion og skyndte sig at køre videre.

Ja, der var naturligvis tale om den store fuld-skals øvelse, som alle i beredskabet var sporet ind på. En øvelse, der netop skulle give politi, brandvæsen, hjemmeværn, forsvar og mange andre i beredskabet en indikation på, hvor godt forberedt man egentlig var på den slags ugerninger.

Efterhånden blev ilden slukket, de mange ’sårede’ blev fjernet og ’behandlet’ andetsteds og selve arenaen skulle bruges som evakueringssted i de svære timer efter katastrofen. Og de nysgerrige sivede fra skuepladsen, som trætte koncertgængere efter en veloverstået musikoplevelse.

Tæt på virkeligheden

Og trætte, det var de udøvende, altså redningsmandskabet i den grad ovenpå øvelsen.
Det fortæller beredskabschef i Ballerup, Michael Andersen.

»Det var en god øvelse, som gik godt efter det, som jeg umiddelbart kunne se. Og jeg kan garantere for, at redningsfolkene var trætte, efter i mange timer at have styret en så stor ’katastrofe’. Men samtidig var det også en realistisk øvelse, der gav et godt indtryk af, hvad der skal til for at håndtere en krise af denne størrelse,« siger Michael Andersen.

Han siger samtidig, at øvelsen er ganske tæt på virkeligheden, omend der er nogle væsentlige forskelle.

»Når man ser det, så er det ganske tæt på virkeligheden. Men vi har selvfølgelig ikke nogen rigtige sammenstyrtede huse, så det kompenserer vi for, ved at have containere fyldt med beton, stål og den slags, som skal forceres. Og så er der den psykiske påvirkning. Det er trods alt ikke rigtige tilskadekomne og der er ikke nogen uvished, om der nu kommer flere bombeeksplosioner. Så det er et element, der er rigtig svært at øve,« siger Michael Andersen, som nu afventer den endelige evaluering af øvelsen for at se, om der er områder, hvor man skal være endnu bedre forberedt til næste øvelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *