Bredt budgetforlig i Ballerup
jesper_würtzen_04.jpg
Borgmester Jesper Würtzen (A) har forhandlet budgettet for 2015 på plads med de øvrige partier i kommunalbestyrelsen. Fire af de fem partier står bag aftalen, der blandt andet indeholder store forbedringer på både børne- og ældreområdet. Foto: Arkivfoto
Budget 2015 Henover weekenden blev medlemmerne af kommunalbestyrelsen enige om Ballerups budget for fremtiden. 24 ud af 25 medlemmer er med i aftalen.

Det var en glad og tilfreds borgmester, der søndag aften kunne sætte sig til rette i sofaen og nyde de sidste timer af weekenden efter at været nået til enighed med størstedelen af sine kolleger i kommunalbestyrelsen omkring budgettet for 2015.

Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten står bag, mens Konservative har valgt at stå udenfor aftalen. Dermed er 24 af kommunalbestyrelsens i alt 25 medlemmer enige om, hvordan pengene skal fordeles i Ballerup Kommune de kommende fire år.

»Jeg synes, det er rigtig godt, at vi får en bred aftale med så mange som muligt. Derfor er jeg selvfølgelig også ærgerlig over, at det ikke lykkedes at få Konservative med også,« siger borgmester Jesper Würtzen (A).

»Jeg synes hele processen har været rigtig god. Alle partier har fået noget og jeg synes, at forhandlingsvilligheden har været god. Og dette brede forlig er rigtig positivt i forhold til kommunalbestyrelsens fremtidige arbejde,« tilføjer han.

Byudvikling

Foreløbig, mens disse ord skrives, er aftalen indgået mundtligt mellem de fire partier. Men i løbet at kort tid skal den endelige aftaletekst formuleres og budgettet vedtages mandag den 6. oktober.

»Der er tale om historisk stort anlægsbudget med invisteringer for op mod 300 millioner kroner,« fortæller Jesper Würtzen.

En af de helt store punkter, som borgmesteren fremhæver, i forbindelse med budgettet er store investeringer i byudviklingen i kommunen – i første omgang med 25 millioner kroner til Banegårdspladsen i Ballerup samt 17 millioner kroner til udviklingen af bymidten i Skovlunde. Men derudover skal der også sparkes gang i udviklingen i både Måløv og Pederstrup.

Gadebelysningen skal moderniseres, de sidste kabler skal graves ned og gadelamperne skal skiftes til nye, moderne armaturer med LED-lys.

Og så køber kommunen Topdanmark Hallen og etablerer nye kunstgræsbaner både der og i Måløv.

Flere forbedringer

På ældreområdet er der også flere penge på vej, blandt andet 2,5 millioner kroner ekstra til plejecentrene og 1,8 millioner kroner til hjemmeplejen. Visitationen skal have bedre tid til at tale med borgerne, og der afsættes 800.000 kroner til kvalitetssikring af maden til de ældre.

Indsatsen overfor de udfaldstruede dagpengemodtagere skal forbedres – blandt andet ved at kommunen opretter endnu flere løntilskudsjob.

»I øjeblikket har vi cirka 60, men vi vil gerne op på omkring 100,« siger Jesper Würtzen.

Byggesagsgebyrerne afskaffes – både for private og for erhvervslivet. Der kommer servicebus til Måløv, flere penge til vedligeholdelse af kommunens grønne områder, billigere svømmehal, udvidet åbningstid med selvbetjening på Ballerup Bibliotek og meget andet.

Penge til de mindste

På børneområdet ser det også positivt ud. De planlagte besparelser i forbindelse med skolestrukturen er definitivt taget af bordet, og der bliver nu i stedet afsat flere penge til blandt andet flere pædagoger i børnehaverne samt til en øget indsats på sprogområdet.

»Det er rigtig vigtigt, at man har et godt sprog, når man starter i skole. Derfor øger vi ressourcerne til sprogområdet i 0-5-årsinstitutionerne med 1,8 millioner kroner første år og 1 million kroner de følgende,« fortæller Jesper Würtzen.

Der er også afsat store beløb til renovering af institutioner i Skovlunde og på Rugvænget i Ballerup. Skoletoiletterne skal renoveres og der bliver etableret en skovbørnehave samt en sorggruppe for børn og en gruppe for børn, der lider af angst.

Sidst men ikke mindst bliver BFO-taksten sat ned med 200 kroner om måneden.

Borgmestermisundelse

Ballerups borgmester Jesper Würtzen er en glad og tilfreds mand ovenpå budgetforhandlingerne. Han er netop hjemvendt fra et møde med sine borgmesterkollegaer og kan fortælle, at der var flere af dem, der var misundelige på Ballerups positive budget.

»Det ser rigtig godt ud. Der er grundlæggende styr på økonomien. Budgetterne bliver holdt, vi afvikler gæld, og vi har en god kassebeholdning,« siger Jesper Würtzen.

»I forhold til mit første udspil, som var socialdemokraternes ønskebudget, er der selvfølgelig sket nogle ændringer. Vi har lyttet til de andre partiers ønsker, og jeg synes faktisk helt ærligt, at det budgetforlig, der ligger nu, er endnu bedre, fordi det er så bredt og rummer fingeraftryk fra alle partierne,« siger Jesper Würtzen.

Læs også: Tilfredshed hos forligsparterne

Læs også: Konservative sprang fra på grund af Banegårdspladsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *