Ballerup satser internationalt
Erhverv Ballerup Kommune er nu en del af International House. Det skal lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft til de store virksomheder. Lejeboliger til expats er også i spil.

Det kan være noget administrativt bøvl, når udenlandske højtuddannede kommer til Danmark for at arbejde i en periode for en stor international virksomhed. Men nu skal det være lidt lettere for internationale virksomheder at etablere livet for en udenlandsk medarbejder, en såkaldt expat, og lade dem bo i Ballerup.

Ballerup Kommune har nemlig indgået samarbejde med International House, et kontor, der tager sig af alle formaliteter i forbindelse med expats bosættelse i Danmark. Det betyder, at alle udenlandske medarbejdere og virksomheder, der er bosat i Ballerup, nu kun skal henvende sig et sted og dermed få ordnet alle papirer. Det forudsætter naturligvis, at der er styr på arbejds- og opholdstilladelse, men når den er på plads, så er vejen blevet noget lettere for expats.

Stor ekspertise

»Det er en stor lettelse for den enkelte person og for virksomhederne, at de nu kun skal henvende sig et sted, hvor de har de faglige kompetencer og baggrunden for at servicere alle slags udenlandske medarbejdere. De taler 27-28 sprog og har erfaring med alle slags papirer, ansøgninger osv. Så det er et stort skridt, blandt andet også set i lyset af den seneste måling fra DI om erhvervsklimaet,« siger Anders Agger, kommunaldirektør i Ballerup Kommune.

Han pointerer, at samarbejdet er et konkret eksempel på, at kommunerne i hovedstadsregionen efterhånde tænker mere internationalt og at man nu gør fælles front for at gøre Hovedstadsregionen til et stærkt internationalt brand.

Ballerup er København

»Ude i verden ser man Ballerup som ’Copenhagen’ og det kan vi lige så godt udnytte. Vi skal gøre det let for virksomheder at få dygtige udenlandske medarbejdere til landet i kortere eller længere perioder og expats skal føle sig velkomne og velguidede,« siger Anders Agger.

International House er ejet af Københavns Kommune, men bliver brugt af en lang række kommuner i Hovedstadsregionen, som køber ydelserne af International House. Og den udgift kan hurtigt vise sig at være givet godt ud i sparede omkostninger til papirarbejdet i Ballerup Kommune.

Også borgmester Jesper Würtzen (A) glæder sig over samarbejdet.

»Vi skal holde op med at tænke på Ballerup som en lokal by, når det kommer til erhvervslivet. Vi en en del af en stærk hovedstadsregion, der skal tage kampen op med Hamburg, Stockholm eller Berlin. Og der skal vi stå sammen som en helhed og ikke tænke lokalt og nærmest være konkurrenter. Det er ved at slå igennem på borgmesterniveau, men den tankegang skal vi have forankret i hele organisationen,« siger Jesper Würtzen.

Lejeboliger til expats

Ballerup Kommune håber også at kunne stille en del af kommunens lejeboliger til rådighed for expats. Virksomhederne skal så kunne købe sig ind i ejendommene, så deres folk kan bosætte sig i kommunen og dermed have tæt på virksomheden og samtidig betale skat i Ballerup i stedet for at pendle.

»Kommunen råder i forvejen over en del lejeboliger, så det er oplagt, at vi bruger nogen af dem som boliger til expats. Det skal naturligis ikke være sådan, at det kommer til at gå ud over vores øvrige borgere. Dem skal der naturligvis være boliger til. Og så skal lejlighederne primært være til folk med tilknytning til Ballerup-virksomheder. Men det er en måde at vise erhvervslivet, at vi er klar til et samarbejde,« siger Jesper Würtzen, som pointerer, at disse tiltag mest er rettet mod de helt store internationale virksomheder, og at man ikke glemmer at rette fokus mod de små og mellemstore virkomheder i den kommende tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *