Ballerup dumper stort på DI’s erhvervsliste
Erhverv-virksomheder-141.jpg
Erhvervslivet vil til Ballerup. Det mener mange i hvert fald. Men ikke alle er lige tilfredse. Det viser den nyeste opgørelse fra DI. Men borgmesteren maner til ro og mener, at man skal tage tallene med et gran salt.
Erhverv Den nyeste opgørelse fra Dansk Industri over det kommunale erhvervsklima placerer Ballerup som nummer 50. Det er den hidtil dårligste placering.

En af landets største, mest attraktive og velfungerende erhvervskommuner. Sådan ser mange Ballerup Kommune, hvad enten de bor i kommunen eller udenfor. Men det image har fået nogen ridser i lakken.

For i den seneste opgørelse fra Dansk Industri, hvor man sammenligner alle landets kommuner og deres erhvervsklima på en række parametre som kommunale rammevilkår, infrastrukur og transport, kommunal sagsbehandling, skatter og afgifter, kommunalt image og ikke mindst dialog med kommunen, scorer Ballerup kun en placering som nummer 50 ud af landets kommuner. Det er et fald på 20 pladser i forhold til sidste måling i 2013 og placerer Ballerup som en af de i alt fem kommuner med størst tilbagegang.

DI konkluderer i sin opgørelse, at Ballerup som en stor erhvervskommune har en særlig forpligtelse til at værne om sit erhvervsvenlige omdømme og især at nedsætte erhvervsskatter og afgifter samt dækningsafgiften, der er på det højest tilladelige niveau. Samtidig konkluderer rapporten også, at den kommunale sagsbehandling og dialogen med erhvervslivet halter .

Tal med nuancer

Det er en barsk konklusion, som Ballerups politikere kan se på, men ifølge borgmester JesperWürtzen, er sagen lidt mere nuanceret som så.

»Det er klart, at vi ærgrer os over at erhvervslivet opfatter os mere negativt end de gjorde i den forrige undersøgelse. Det er et stort fald på listen. Men hvis man ser på tallene, så er der bestemt ikke kun grund til at være kede af det,« siger Jesper Würtzen, som påpeger at Ballerup har færre unge uden uddannelse end gennmsnittet i Region Hovedstaden og desuden har Ballerup faktisk fået flere industriabejdspladser i kriseårene 2009-2013, hvor man på regionalt og landsplan har tabt henholdsvis 12,3 procent og 20,3 procent af industriarbejdspladserne.

»De tørre tal viser faktisk, at det slet ikke er så skidt i Ballerup endda. Vi oplever jo også, at mange rigtig store virksomheder som Siemens, NOVO, DTU og KMD placerer sig i Ballerup. Og når jeg har besøgt de virksomheder, så har de faktisk været ganske tilfredse med vores indsats,« siger Jesper Würtzen, der også nævner en række nye tiltag, som han ikke mener er slået igennem endnu, og som derfor påvirker opgørelsen.

Ny erhvervsstrategi

»Vi har udarbejdet en helt ny erhvervsstrategi, der lægger vægt på dialog, innovation og iværksætteri. Vi har indgået samarbejde med Væksthuset, vi samarbejder med Industrial Talent, der skal tiltrække nye talenter til Ballerup og vi har tilknyttet en række virksomhedskonsulenter, der skal besøge virksomheder og præsentere kommunen overfor erhverslivet. Og vi har fået en ny erhvervschef, som også skal stå i spidsen for alle disse tiltag. Så jeg mener faktisk, at vi har sat gang i mange ting, som endnu ikke er slået igennem. Men resultaterne vil komme,« siger Jesper Würtzen, som også anerkender, at der plads til forbedring.

»Det er ikke sådan, at jeg fuldstændig negligerer, at vores placering er blevet markant dårligere. Men det er et øjebliksbillede, som jeg er sikker på vil ændre sig, når vores tiltage slår igennem.

Når det så er sagt, så skal vi blive bedre til at komme i dialog med andre typer af virksomheder, især de små og mellemstore. Ballerup har mange brancher og virksomhedstyper og der skal vi blive bedre til at mødes med dem og lytte til, hvad de har at sige, for det er tydeligt, at de små og mellemstore virksomheder også har sat deres præg på undersøgelsen,« siger Jesper Würtzen.

Interessekonflikt

Borgmesteren vil gerne længere op i tabellen og står ved, at Ballerup som erhvervskommune skal placeres højere, men helt i top mener han faktisk ikke, at Ballerup kan komme.

»Vi har nogle direkte interessekonflikter, når det kommer til skatter og afgifter. Virksomhederne og DI er naturligvis interesseret i at betale så lidt som muligt i skat og afgifter og det forstår jeg godt. Vi ønsker slet ikke, at virksomhederne skal betale mere end nødvendigt, selvfølgelig ikke.

Men vi lægger rigtig meget jord til virksomheder, der har en masse ansatte, der abejder, men ikke bor i kommunen. De betaler ikke skat her, men i deres bopælskommune og defor opkræver vi dækningsafgift – det kan vi ikke undvære. Den vil DI gerne af med, og der kommer vi ikke til at mødes, for vi vil også gerne kunne betale for velfærd til vores borgere,« siger Jesper Würtzen, som også nævner kommunens brug af sociale klausuler, som en punkt, hvor Ballerup kommune og DI kolliderer.

Overordnet set må jeg sige, at det ikke overrasker mig så meget. Der er nogle punkter, hvor vi godt vidste, at vi ikke lå så godt og vi har jo allerede sat en masse i gang. Der er plads til, at vi kan gøre det bedre, og det vil vi også gøre, men billedet er ikke helt så sort, som man kunne få indtrykket af i denne opgørelse, siger Jesper Würtzen.

Men fra kommunens politiske opposition lyder der noget mere dystre toner, når talen falder på DI’s nyeste opgørelse.

Nytænkning påkrævet

»Det er helt uacceptabelt at vi nu for andet år i træk falder ned ad listen i DI-målingen. Det holder simpelthen ikke, at en af landets største erhvervskommuner ligger sådan placeret. Især punktet med manglene dialog gør ondt. Men også omkring afgifterne. Det er rigtigt, at mange mennensker bruger kommunen som arbejdsplads, men tager hjem og betaler deres skat i andre kommuner. Det er jo et problem, som vi er nødt til at gøre noget ved,« siger Martin jonassen (C). Han mener, at Balleup Kommune er nødt til at nytænke sin boligpolitik.

»Vi kan ikke tilbyde gode og attraktive boliger til de højtuddannede, som f.eks skal ansættes i Novo. Vi har skruet vores by sammen på en sådan måde, at vi har satset på almene boliger. Og det er der intet galt i. Men hvis det er den vej man vil gå fremover, så får man bare ikke tiltrukket de gode skatteborgere med de gode jobs og lønninger, der kan ansættes i de virksomheder, der ligger i kommunen. Så der er behov for at nytænke boligpolitikken, så vi kan tilbyde virksomhederne, at de kan få attraktive medarbejdere tæt på arbejdspladsen. Det kan andre kommuner, og hvis vi ikke gør noget, så rykker vi bagud i Balleup. Det kan godt være, at det er politisk ukorrekt at sige det, men det er sådan virkeligheden er. Hvis vi ikke kan tilbyde attraktive boliger, og vi heller ikke lytter til hvad virksomhederne siger, især de små og mellemstore virksomheder og samtidig har høje afgifter, så tror jeg, at loyaliteten fra virksomhederne om, at de bare skal placeres i Ballerup, forsvinder,. Og hvor skal skatteindtægterne så komme fra?,« siger Martin Jonassen.

Ned med grundskyld

Også hos Venstre er der skuffelse over den seneste rapport. Her mener man, at kommunen slet ikke har været sin opgave voksen og har forsømt at se på, hvad virksomhederne har af behov.

»Det er skuffende, at Ballerup, som en af de største erhvervskommuner i landet, ligger sådan placeret.Det er mærkeligt, at der ikke er større fokus på området og jeg mener ikke, at socialdemokraterne har været deres ansvar voksent. Der er godt nok nedsat et nyt udvalg, som jeg selv sidder i, men der sker ingenting. Der skal helt andre ting til, hvis det skal batte noget,« mener Kim Schulz Larsen (V), medlem af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Et af de områder, som Venstre vil rykke på, er nedsættelse af grundskylden.
»Vi vil arbejde på en nedsættelse af grundskylden. Den er en af de allerhøjeste i landet og det vil betyde rigtig meget for både boligejere og for virksomheder Men det handler også om, at man kunne gøre meget mere for virksomhederne,« siger Kim Schulz Larsen.

Han mener, at Ballerup Kommune burde være mere proaktive i forhold til at hjælpe virksomheder med ad udfylde papirer og i det hele taget være den aktive part for at vise, at kommunen gerne vil hjælpe virksomhederne.

»Der mangler jo dialog, og det skal der gøres noget ved,« siger han.

Endelig mener han, i lighed med Konservative, at der er brug for en ny boligpolitik, der skal tiltrække højtuddannede, som skal ansættes i de virksomheder, som ligger i kommunen.

»Jeg mener klart, at man skal udstykke mere jord og bygge nogle attraktive boliger. Vi har i mange år kun tænkt i almene boliger, men vi skal også kunne tiltrække andre grupper. Der er dejligt i Ballerup og det skal vi udnytte, så folk, der ellers kan arbejde i f.eks Novo, ikke skal bosætte sig i Allerød eller lignende,« siger Kim Schulz Larsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *