75 år med de svære bogstaver
Orblindeinstitut.jpg
Eleverne fra Ordblindeinstituttet sender de blå og hvide balloner op og markerer på festlig vis 75-års dagen. Senere var der dækket op til rigtig fest med lagkage og alt, hvad dertil hører. Foto: Flemming Schiller.
Jubilæum Orblindeinstituttet fejrede sig selv mandag formiddag med balloner og fødselsdagsfest. Og der er i den grad grund til at fejre sig selv.

Solen begyndte at kigge frem efter have været gemt væk bag regnskyer i flere uger. Og dermed var der lagt op til en festlig dag for Ordblindeinstituttet, hvor eleverne mødte ind til ikke mindre end instituttets 75 års fødselsdag.

Det hele begyndte med et besøg af ’latterkongen’, som fik eleverne til at grine på 100 måder i teatersalen. Derefter var der fællessamling på plænen ud mod Baltorpvej og efterfølgende sendte eleverne balloner op, inden der senere på dagen var rigtigt fødselsdagsbord med kage og sodavand. Dermed fik instituttet markeret, at man er en skole med stort selvværd og stor efterspørgsel, der gør en forskel for rigtig mange børn i dagligdagen.

»Vi har et helt specielt sammenhold. Her er børn, der hele livet har været vant til at kæmpe, at være udenfor og være bagud fra starten, så derfor har de et godt fælesskab. Og derfor er det også sjovt at vi fælles kan fejre denne dag,« siger Ulla Knudsen, konstitueret leder af Ordblindeinstituttet.

Det begyndte trist

Orblindeinstituttet er grundlagt af Edith Norrie i 1939. Hun var selv stærkt ordblind og var meget flov over, at hun ikke kunne læse. Hun blev som omkring 20-årig forelsket i en soldat, som blev kommanderet ud og det gav visse udfordinger. For Edith kunne ikke skrive særlig godt og hun var så flov over sine stavefejl, at hun aldrig fik skrevet til den udsendte soldat. Derfor gik kontakten i vasken og hun blev aldrig gift.

Til gengæld ville hun arbejde for ordblindes rettigheder og grundlagde derfor instituttet efter at være uddannet talepædagog i 1935.

Meget efterspurgt

Ordblindeinstituttet er i dag en selvejende institution under Ballerup Kommune, og rammen om undervisning for 64 børn varetaget af 21 lærere. De sørger for, at eleverne får den fornødne uddannelse til at kunne klare sig i samfundet.

»Vi har elever fra hele landet og fra alle samfundslag og rigtig mange efterspørger vores kompetencer. Ikke bare som skole, men også som rådgivningssted. Siden vi begyndte skoleåret har vi fået tre nye elever og det viser, hvor stort et behov der er for os,« siger Ulla Knudsen.

Ordblindeinstituttet tilbyder også ekstraundervisning til børn fra den almindelige folkeskole, som kæmper med læsevanskeligheder og er den eneste af sin art i Danmark.

1 kommentar om “75 år med de svære bogstaver”

  1. Tillykke med de 75 år, I gør et godt stykke arbejde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *