Skovlunde har lært at tage skraldet
Torben-affald-ud-til-vej-copy.jpg
Torben Hansen er med i forsøgsordningen omkring affaldssortering i Skovlunde og han er meget tilfreds. Eneste minus er, at han skal rulle beholderne ud til vejen for at få dem tømt, fordi de til hverdag står mere end fem meter inde på grunden.
affald Tre måneder med den nye affaldsordning har givet de 600 husstande mange udfordringer men også flotte resultater

»Da vi startede, tænkte jeg ’åh nej, hvad er det nu for et cirkus, vi skal have i køkkenet!’« Sådan beskriver Torben Hansen fra Bakkehøj i Skovlunde det første møde med den nye affaldsordning, som godt 600 husstande har været pionerer for siden den 1. maj i år.

Den største udfordring har da også vist sig at være det fysiske – at få indrettet sig inde og ude med at sortere sit affald i seks forskellige kategorier.

»I starten var vi meget afhængige af den udleverede sorteringsguide. Det blev nærmest sådan en quiz a la ’hvad er det?’, men nu kører det af sig selv. Når man kommer i gang, er det ikke så slemt,« fortæller Torben og Belinda.

Parret har nu indrettet sig godt i køkkenet med to spande under vasken til henholdsvis madaffald og restaffald. Det øvrige – dåser, flasker, plastik og papir – tager de bare med, når de alligevel skal ud, og smider i de dertil indrettede beholdere.

»Vi har faktisk fået mere affaldskapacitet, de gratis poser til madaffald fungerer, miljøboxen til farlig affald er lidt af et plus, og sms-ordningen gør det nemt at holde styr på tømmedagene,« er Torben og Belinda enige om.

Besværligt at sætte beholdere ud på vejen

De tre store sorte affaldsbeholdere udenfor er faktisk det største problem. Som et forsøg bliver de hentet op til fem meter inde på grunden, men Torben Hansen har svært ved inden for den afstand at finde et godt sted at stille dem. Så han må rulle beholderne ud til vejen på afhentningsdagen:

»Det er for besværligt. Man burde udvide grænsen fra de fem meter, så man har mulighed for at sætte dem lidt længere tilbage på grunden samlet og skjult. Det ville løse så meget,« appellerer han.

Ellers uddeler Torben Hansen store roser til de projektansvarlige fra Vestforbrænding og Ballerup Kommune for både at informere og lytte meget til kritikpunkter.

Han er selv formand for parcelforeningen Toftholm, hvoraf under halvdelen af de 270 husstande er med i den nye affaldsordning:

»Ved den seneste generalforsamling i foreningen var der rigtig mange, der var nysgerrige, og faktisk flere der var ærgerlige over, at de ikke var med i forsøget,« fortæller han.

Kaffe og klagemøder i kulturhuset

Affaldsordningen viser også allerede flotte resultater. Alt det sorterede affald bliver vejet af Vestforbrænding, og på de første tre måneder har de 600 husstande indsamlet 3.000 kg plast, 2.560 kg glas, 660 kg metal, 12.300 kg papir og 15.700 kg madaffald.

Når for eksempel de knap 16 ton madaffald omdannes til biogas, svarer det til cirka 1.300 liter diesel – så hver husstand har indsamlet madaffald svarende til godt to liter diesel. Og i takt med, at affaldssorteringen bliver mere rutine, venter man endnu bedre resultater:

»Vi regner med, at der er næsten dobbelt så meget at hente ude hos husstandene inden for papir, metal og glas. Vi oplever, at borgerne i Skovlunde er meget opsat på at gøre tingene rigtigt, men mange deltagere er i tvivl om, hvad de må smide til genbrug, og hvor rent det skal være – og det skal vi blive bedre til at fortælle,« siger formand for teknik- og miljøudvalget Helle Tiedemann (A).

Ris og ros er også er stadig meget velkommen i den fortsatte tilpasning af affalds-ordningen. Ballerup Kommune og Vestforbrænding inviterer hver måned til ”kaffe og klage”-møder i cafeen i Skovlunde Kulturhus. Næste gang onsdag den 24. september klokken 15-16, hvor en medarbejder fra Genbrugsstationen også vil fortælle mere om den miljøboks, som også er en del af ordningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *