Nu får eleverne deres eksamensbevis
sterhøjskolen-04-copy.jpg
Nu bliver procedurerne for eksamensbeviser lavet om, så alle elever på Østerhøjskolen får deres eksamensbeviser, ligemeget om de har afleveret deres bøger eller ej. Foto: Kenn Thomsen
Skolebøger Tilbageholdelse af eksamensbeviser som straf for manglende bogaflevering var ulovlig. Fremover skal eleverne have deres eksamensbevis, selvom de ikke har afleveret bøgerne.

Den omstridte sag om fem elever på Østerhøjskolen, der ikke fik deres eksamensbevis, fordi de ikke havde afleveret deres bøger, er nu ved at finde sin afslutning.

Det står nu fast, at den praksis var ulovlig, eller som det udtrykkes, ’at der ikke var juridisk hjemmel’ til at tilbageholde eksamensbeviserne.

Derfor skal den praksis nu ændres, siger formanden for Børne- og Skoleudvalget, Peter Als (A).

»Juristerne har afgjort, at der ikke var juridisk hjemmel til at tilbageholde beviserne og derfor er det naturligvis en praksis, som vi ikke kan have. Det betyder, at man på Østerhøjskolen nu må finde en anden måde at gøre tingene på. Derfor har vi nu pålagt skolens ledelse at finde en løsning og rapportere tilbage til os, hvad de har fundet på,« siger Peter Als, som påpeger, at det ifølge Ballerup Kommunes oplysninger kun var Østerhøjskolen, der dyrkede den omstridte praksis i kommunen.

Forældre skal ind over

»Der var andre skoler rundt om i landet, der gjorde det samme og alle er jo interesserede i at få skolebøgerne afleveret. Men det ændrer ikke på, at der ikke var juridisk hjemmel til at bruge tilbageholdelsen,« siger Peter Als, som ikke vil bruge ordet »ulovligt« om den brugte praksis.

Han kan ikke svare på, hvad der nu skal til for at sikre, at skolen får sine bøger hjem, men han kan forestille sig, at man vil inddrage forældrene mere og tidligere i processen, så de kan sørge for, at deres børn får afleveret bøgerne.

Men han vil godt stå inde for, at metoden nu bliver afskaffet.

»De er ikke nogen elever, som næste år ikke får et eksamensbevis – hvis de altså har bestået. Det skal være en fest dag for alle, og så må skolen finde en anden måde at håndtere det på,« siger Peter Als.

Skolen retter ind

Ledelsen på Østerhøjskolen har taget beslutningen til efterretning og vil ikke benytte den ulovlige praksis længere.

»Vi brugte den praksis fordi den virkede godt. Men nu har vi fået at vide, at den ikke er tilladt, og så kan vi naturligvis ikke bruge den. Så nu må vi finde en anden måde at få bogafleveringen klaret på,« siger Mette Feldstedt, leder af Østerhøjskolen.

Hun er på nuværende tidspunkt ikke sikker på, hvilke metoder man så vil bruge, men hun regner med, at skolen vil appellere til både elever og forældre og få dem fortalt, at det er vigtigt, at eleverne får afleveret deres bøger til tiden.

»Der er mange engagerede forældre på skolen og vi håber, at de hjælper os, så vi ikke skal til at sende rykkere og regninger ud. For det bliver jo det næste skridt. Og den metode har vi jo også brugt tidligere,« siger Mette Feldstedt.

Hun garanterer nemlig, at der ikke bliver nogen gentagelse af dette års praksis og at alle elever får deres eksamensbevis.

»Det er ærgerligt, at vi ikke kan bruge den metode, for vi kunne se, at det virkede. Vi prøvede noget nyt og det må vi ikke, så vi retter ind. Alle elever får deres eksamensbevis. Vi skal ikke fortsætte en praksis, der er ulovlig, det er klart,« pointerer Mette Feldstedt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *