»Kroppens fysiske formåen har altid fascineret os«
Ib-Nielsen_sh_1.jpg
Ib Jensen har håndplukket et spændende udvalg af nycirkusforestillinger, som kan ses på Baltoppen LIVE den kommende tid. Foto: Flemming Schiller
Scenekunst Baltoppen LIVE er klar til en ny sæson, som bliver skudt i gang med en perlerække af nycirkusforestillinger med artister fra hele verden.

Glem alt om røde næser og dresserede elefanter. Selvom Baltoppen LIVE åbner sæsonen med ’nycirkusfestival’ skal man ikke forvente cirkus i gammeldags forstand.

»Man kan forvente masser af wauw og masser af suk,« siger Baltoppen LIVEs chef Ib Jensen og uddyber:

»Wauw fordi man bliver så imponeret af kroppens fysiske formåen, og suk fordi nycirkus – når det lykkes – bevæger vores hjerter.«

Der er seks nycirkus forestillinger med tre forskellige kompagnier i løbet af den kommende uges tid. Forestillingerne er vidt forskellige og går lige fra udendørs luftakrobatik til prisvindende australsk kropskunst.

»Noget af det er fuldstændig vanvittigt, skørt og sætter virkelig gang i fantasien. Men mange finder, at nycirkus er meget tilgængeligt. Man får umiddelbar gevinst og behøver ikke at sidde og tolke og have læst en masse bøger for at forstå det,« siger Ib Jensen.

»Cirkus har altid handlet om kroppen – og hvad man kan få kroppen til at gøre. Den stærke mand, linedanseren, akrobaten,« remser Ib Jensen op og konkluderer:

»Kroppens fysiske formåen har altid fascineret os.«

Så hvis man har lyst til at blive fascineret af nogle veltrænede kroppe, er der mulighed for at tage hul på Baltoppen LIVEs nycirkusfestival i morgen onsdag den 27. august klokken 16 og igen klokken 18, hvor de i samarbejde med ’Sæt kulturen i spil – Ballerup’ og Københavns Internationale Teater (KIT) viser gratis udendørs forestilling i Hede-Magleparken på parkeringspladsen bag Hedegårdens Butikscenter.

Det er forestillingen ’Miss Dolly’ med franske Marcel og hans tre kvinder, der viser vanvittig luftakrobatik på asfalten i Ballerup. Alle er velkomne til at komme forbi og få en gratis smagsprøve på nycirkus, når det er bedst.

Cirkus på skoleskemaet

Men det bliver ikke kun Hede-Magleparkens asfalt og Baltoppen LIVE, der fyldes med badutspringende kropsekvilibrister. Ib Jensen har nemlig også kastet sig ud i et projekt med at få nycirkus ud på skolerne.

Et samarbejde mellem 18 kommuner i landet og KIT har fået 5,5 millioner kroner af Nordea-fonden til at gøre den nye heldagsskole mere attraktiv. Det sker blandt andet ved at en masse skoleelever får nycirkus på skemaet – og i denne uge går det løs i Ballerup.

Mandag og tirsdag er 7. klasserne på Hedegårdsskolen i ilden, onsdag-torsdag er det 8. klasserne på Rosenlundskolen og fredag er det elever fra Grantofteskolen og Ordblindeinstituttet.

»Vi har inviteret nogle dygtige uddannede cirkusartister med omfattende pædagogisk erfaring ud på skolerne,« fortæller Ib Jensen

Artisterne skal for eksempel lære eleverne at jonglere, gå på line, slå saltoer og bruge deres evner kreativt.

»Der er jo store pædagogiske fordele i at bruge kroppen til læring, så jeg er sikker på, at det nok skal blive spændende. Vi har også inviteret lærerne til at komme og se, om det måske er noget, de kan bruge i deres undervisning fremover,« siger Ib Jensen og tilføjer:

»Alle kan være med og få succesoplevelser med cirkus. I mine øjne er det mere inkluderende end mange af de typiske boldspil, som man kender fra skoletiden.«

Også andet end nycirkus

Selvom det handler meget om nycirkus den kommende tid på Baltoppen LIVE, er der også et hav af andre oplevelser på vej til den lokale scene.

Ib Jensen har gjort flere scoop i den kommende sæson, hvor han blandt andet har trukket de anmelderroste danseforestillinger ’Viva, Vive!’ og ’The Conspiracy og Spring’ til Ballerup.

På den musikalske scene fremhæver Ib Jensen blandt andet finsk/færøske Ginman og Eivør, der giver koncert til november:

»Det er årets musikalske højdepunkt. Det er nordisk jazz – helt sublim musik. Og selvøm det er færøsk og finsk behøver man hverken sweater eller pibe i munden. Det er super cool,« fortæller han begejstret.

Naturligvis kan man også forvente en vanlig strøm af impulser til lattermusklerne henover efteråret i Baltoppen. Thomas Warberg, Christian Fuhlendorff, Carsten Bang, Sanne Søndergaard og Andreas Bo kommer alle forbi Ballerup med deres forskellige stand-up shows.

Og så kan Ib Jensen ikke dy sig for at løfte sløret en anelse for endnu et dansescoop han har gjort til foråret. Det britiske danseteater Motionhouse kommer nemlig til Ballerup med forestillingen Broken, der kommer til at spille hele tre aftener med mulighed for forlængelse.

»Det er forårets store scoop, som vil trække folk fra hele landet til Ballerup. Det er en slags katastrofefilm på dans. Den er virkelig effektfuld,« fortæller Ib Jensen, der er både glad og stolt over de mange spændende forestillinger han har fået til byen:

»Vi høster stor anerkendelse i branchen og trækker publikum fra hele storkøbenhavn til Ballerup. Baltoppen LIVEs program er med til at bringe nyt blod til det danske teatermiljø,« slår han fast.

Se hele Baltoppen LIVEs program på: www.baltoppen.dk.  I løbet af september får de ny hjemmeside, der kommer til at hedde: www.baltoppenlive.dk

Ib-Nielsen_sh_3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *