Ballerup fejrer skolen
skolestue.jpg
Sådan kunne en skolestue se ud i gamle dage. Selvom meget har ændret sig, både i indretning og pædagogisk, så er grundprincippet det samme. Det er 200 år siden, at skolesystemet blev indført, og det fejrer Ballerup Kommune i den kommende tid Foto: Ballerup Museum
Festdag I år er det 200 år siden, at skolesystemet som vi kender det, blev indført. Det vil Ballerup Kommune fejre med maner.

Når talen er faldet på skolen i disse spalter, så har det i den seneste tid handlet meget om skolereform, læreplaner, sammenlægninger og nye mødetider. Men rent faktisk er det også et jubel-år, når det kommer til skoleområdet.

For selvom man måske ikke lige tænker over det i denne reform-tid, så er det i år 200 år siden, at skolesystemet som vi, nogenlunde, kender det, blev indført.

Det var nemlig i 1814, at Kong Frederik den 6. underskrev en række anordninger, der fastslog undervisningspligt for alle danske børn. Det centrale i anordningerne er koblingen mellem, at der er pligt til at blive undervist og ret til at modtage undervisning. Og det er noget af en bedrift, som Ballerup Kommune gerne vil markere.

Tidskapsel og lærerliv

Den 15. august mellem klokken 9.45 og 11.30 skydes festen i gang på Ballerup Rådhus med udstillingen »lærer for livet«.

Her vil man kunne møde udklædte børn, der leger gamle lege, høre Måløv Skoles kor og se teatergruppen Klima folde sig ud. Og så vil der blive lagt en tidskapsel ned, som borgmester Jesper Würtzen giver første bidrag til.

Tidskapslen skal indeholde breve, USB-sticks, fotos og meget andet fra en skoledag eller i hvert fald skolen 2014. Frem til den 9. oktober vil kapslen turnere på kommunens skoler, hvor den vil blive proppet med bidrag og gemt i Stadsarkivet med påskrift om, at den først må åbnes i 2114. Så her er altså muligheden for at høre borgmesterens bidrag for første og sidste gang i 100 år.

Udstillingen »lærer for livet« portrætterer 20 markante lærerskikkelser over de sidste 200 år og suppleres med små klip fra 32 interviews med skolelærere, som fortæller om deres liv som lærere i skolen.

Hvad er det?

Projektgruppen bag fejringen har også gravet en række spændende og sjove genstande frem fra Ballerup Museum, Stadsarkivet og Ordblindeinstituttet, som bliver udstillet og så er der dukket en del ukendte rekvisitter fra fysiklokalet op, som man gerne vil finde svar på, hvad er.

Arrangementet på rådhuset er åbent for alle og udstillingen vil kunne ses i rådhusets åbningstid frem til 25. august, hvor den vil rykke videre til Ballerup Bibliotek.

Arrangementet er blot det første i en lang række i Ballerup Kommune, der skal fejre det markante skolejubilæum. Man kan læse mere på www.pcballerup.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *