At være grim ælling er ikke så nemt
Debat Historien handler om Knopsvanefamilien fra mosen ved Rugvængets Skole i Ballerup.

Jeg filmede familien sidste år. Man kan se filmen på You Tube under titlen ’The Danish National Bird The Swan.’

Jeg kunne godt tænke mig at lave et foredrag om Knopsvanen på Rugvængets Skole for at forebygge mishandling af de grimme ællinger.

Ved siden af mosen findes der en klub, og de voksne fra netop denne klub fortalte mig, at nogle nysgerrige unge mennesker kom ind i reden og kvalte et par svaneællinger. Der var seks i år og kort efter var der kun tre. Og det er de tre, jeg vil beskytte.

Man har Natteravnene, men det kan godt være at svanefamilien har brug for Dagsravnene, som fortæller de unge mennesker, at Knopsvanen var ved at uddøde i 1925 i Danmark. Derfor i 1926 lavede man lovgivningen på området og svanen er blevet fredet.

Man kan sige at dengang var kun 4-6 ynglende svanepar i hele Danmark. Bestanden voksede efter 25 år til et par og 60 unger og gamle svaner. Så I kan selv regne ud, at det er en langvarig proces, at svaner udvikler sig.

Derfor skal man huske, at svanen er fredet siden 1926 og er en nationalfugl for Danmark.

Den 30. juli har jeg påpeget det over for de mange unge mennesker, som samler sig ved skolegården, og bedt dem om respekt og beskyttelse til svanehannen, fordi han netop den dag har mistet sin fjerdragt og kan ikke flyve de næste 6-8 uger. Jeg bad om, at man ikke tvinger ham til at flyve. Man skal beskytte hannen i stedet for at drille ham og tvinge ham til at flyve. Han kan ikke flyve.

Det unge menneske som oversatte for mig i skolegården skal have tusind tak for hjælpen. Tak for gensidig respekt og forståelse.

Verden bliver meget trist, hvis de største fugle forsvinder.
(forkortet af redaktionen)

1 kommentar om “At være grim ælling er ikke så nemt”

  1. Christian .Michael Daanielsson. siger:

    Det er meget trist det der sket med den arme svanefamilie bag Rugvængetskole ,jeg er ked af det og meget vred ,vi gik tit tur med vores hunde min kæreste og mig og har fulgt lige fra start af hvor de var seks unger,et forhold for man til den svanefamlie. Jeg har også skrevet et læserbrev til lokalavisenog taget billeder som er kommet med i avisen, det var de bløde billeder der kom med, jeg har også et billede hvor der er brækede en vinge af som lå i græsede ved søen fra den sidste unge, der er også nogle af beboerne som har fundet svaneungehoveder inde i buskene,det er så groft. forige år fandt jeg også en død unge inde i sivene, men jeg tænkte ikke så meget over den gang. Jeg vil skrive et læser brev mere når foråret kommer få gang i lokalpoliktikerne prøve at få sat noget hegn rundt om søen ,arbejdskræften vil jeg gerne give gratis da jeg er tømrer og håber vi får sat noget videokamera op. Svanefamlien kommer nok tilbage igen ,desværre ved søen bag Rugvængetskole. Jeg synes også det er godt det du har skrevet. du er velkommen til at kontakte mig mit mobilnr 21709660. Hilsen Christian.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *