Amatørkunsten lever i Grantoften
Kreativt-værksted-08.jpg
Sonja Jensen og Inger Rosenvold har fået skabt en lille kreativ ø midt i Grantoftecentret, hvor der nu vokser det ene kunstværk efter det andet op. Mange beboere i området har kigget forbi, flere har bidraget med værker og andre får bare en snak og en kop kaffe på vejen hjem. Foto: Kenn Thomsen
Fællesskab To beboere i Grantoften har skabt et lille kreativt værksted i et af de tomme butikslokaler i Grantoftecentret, hvor folk fra området nu laver og udstiller deres amatørkunst og hobbyprojekter.

Nogle gange behøver der ikke være så langt fra tanke til handling. Hvis man har en god idé, er det bare med at få den kastet op i luften. Ofte er der andre, som står klar til at gribe. Og det var lige præcis, hvad der skete i Grantoften for cirka tre måneder siden.

Sonja Jensen og Inger Rosenvold, der begge bor i Grantoften, fik den idé at lave et kreativt værksted for området beboere. De henvendte sig derfor til afdelingsbestyrelsen og spurgte, om de kunne få lov til det.

Og det kunne de! I løbet af et par uger var det hele på plads og Sonja og Inger fik nøglerne til det tomme butikslokale, der ligger mellem frisøren og fodklininikken i det efterhånden noget tomme Grantoftecenter.

Kreativt-værksted-03

»Det er så trist at gå og kigge på alle de tomme lokaler, og så er det jo bare skønt, at vi kunne få lov at bruge det her,« fortæller Sonja Jensen og understreger, at de selvfølgelig kun har lokalet så længe, det ikke er i spil til butikslokale. Hvis nogen vil åbne forretning i lokalet, må de kreative kvinder naturligvis finde et andet sted at være.

Masser af kreative folk

Der er i den grad kommet liv i lokalet, efter at Inger og Sonja flyttede ind. De to kvinder og deres voksende gruppe af kreative kræfter i området har efterhånden fået indrettet en rigtig lille amatørkunstnerhule med alle mulige ting og sager.

Der er malerier, tegninger, hæklede tasker og tørklæder, skåle af gipsgaze og gamle grammofonplader, decoupage, dukketeater, dukkehus og så videre og så videre. Kreativiteten blandt de efterhånden mange udstillere vil ingen ende tage.

»Alle er velkomne og her kommer folk i alle aldre både børn, unge og voksne,« fortæller Inger Rosenvold.

»Det er hyggeligt når børnene kommer ind og sætter sig og snakker. Så laver vi lidt saftevand og de får et stykke kage,« supplerer Sonja Jensen, mens Inger nikker.

Og hygge er der masser af i lokalet, som Inger og Sonja bare kalder ’Kunst for amatører’ – for et eller andet skulle de jo skrive på sedlen, der hænger ved døren.

Her kan man læse, at der er åbent hver tirsdag, onsdag og fredag fra klokken 15 til 17 og lørdag klokken 11 til 13.

»Mandag og torsdag er vi i pensionistklubben,« forklarer Sonja.

Men de planlægger forskellige små projekter, som vil komme til at ligge ’’udenfor åbningstid’’ i fremtiden.

Vi kan lære af hinanden

»Vores største håb med stedet her er, at så mange som muligt vil komme og vise, hvad de laver – og vise andre, hvordan de laver det,« siger Sonja Jensen, der allerede selv har fået udvidet sine kreative evner.

En af kvinderne, der kommer i værkstedet, hækler nogle fine tasker af garn og trækringene fra øl/sodavandsdåser (de der små dimser som man trækker i for at åbne øl/sodavandsdåsen). Og den særlige teknik har Sonja nu lært.

»Det er sådan noget, vi gerne vil gøre mere af. Holde små kurser eller workshops for mindre grupper, hvor vi kan lære af hinanden,« forklarer Sonja Jensen.

De to kvinder har også planer om at lave små lukkede dukketeaterforestillinger for områdets dagplejebørn eller lignende. Idéerne er mange.

Har klunset det meste

’Kunst for amatører’ er ikke en klub eller forening – det er bare et fællesrum, som alle interesserede kan komme og bruge. Pladsen er begrænset, men hjerterum er der nok af.

Sonja og Inger har også efterhånden fået møbleret det ellers gabende tomme lokale, så der i dag er både borde, stole, reoler og sybord.

»Denne her har vil selv lavet. Er den ikke flot,« griner Inger Rosenvold og peger på den lille hjemmelavede reol, som er bygget af kasserede bøger og har tre gamle spejle som hylder.

Kreativt-værksted-01

»Vi må jo ikke hænge noget op på væggen – altså bore huller til noget. For så skal vi selv betale for at få sat det i stand, når vi engang skal ud herfra igen,« forklarer Sonja Jensen.

Derfor klarer de sig med ’’elefantsnot’’, som er sådan noget gummiklister, man kan hænge tegninger op på væggen med. Men det kan ikke helt bære malerierne, som bliver ved med at falde ned fra væggene – og derfor står de fleste nu rundt om på gulvet.

Masser af støtte

Møbler og interiør har de fået alle mulige steder fra.

»Den har vi klunset, den har vi klunset, dem der fik vi ovre fra genbrugspladsen, den der kom en sød dame med,« Inger peger rundt i det lille lokale, hvor alt er genbrug.

Både genbrugspladsen og genbrugsbutikken i Grantoftecentret har været flinke til at stille ting til side til Inger og Sonja. Og den lokale pensionistklub, som de to kvinder også kommer meget i, var så søde at donere en kaffemaskine. Så nu er der også kaffe på kanden, når det lille kreative værksted har åbent. Men ikke mælk – for de har ikke noget køleskab.

Derudover har de lige fået et mindre kontantbeløb af den lokale kortklub samt lidt penge fra Grantoftens Forum, så nu skal de to kvinder ud og handle grej ind til værkstedet, så der kan blive produceret endnu mere amatørkunst i Grantoften.

Se flere billeder: Galleri fra Grantoften

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *