»Vi vil have magien tilbage i legen«
legeapp_1.jpg
Familien Molbæk samlet om spisebordet, hvor Legehjul.dk drejer lystigt på Ipaden. Foto: Flemming Schiller
Iværksætteri Familien Molbæk fra Ballerup har skabt deres helt egen legeapp til smartphones og tablets.

For et par år siden fik de i familien Molbæk, der bor i Ballerup, en god idé. De ville lave en legeapp til smartphones og tablets – en legeapp der skulle få børnene til at lege mere – og bedre sammen.

I dag er de 80.000 kroner fattigere, men har til gengæld realiseret idéen og skabt Legehjul.dk – et familieprojekt, der har involveret far Kim, mor Manja og de tre børn Iben på 14, Anika på 12 og Kalle på 10 samt en hulens masse legekammerater, naboer, venner og bekendte, der alle har hjulpet til med at få familien Molbæks drøm ført ud i livet.

Legehjul.dk-appen fungerer som et virtuelt lykkehjul, der kommer med forslag til lege, som børnene kan lege i virkeligheden. Og den indeholder en lille instruktionsvideo til hver leg, så alle lige kan få frisket reglerne op.

Konflikter i frikvarterene

Manja Fie Molbæk er tidligere pædagog. Qua sit arbejde og som mor til tre har hun aldrig været i tvivl om, at de gode gamle lege som forskellige fange- og gemmelege altid har været – og altid vil være – et hit blandt børn.

Men da hendes egne børn blev store og begyndte i skole, oplevede hun mange problemer med, at de simpelthen ikke kunne finde ud af at lege ordentligt sammen i skolegården.

»Der var utrolig mange konflikter i frikvarterene, og vi som forældre brugte enormt mange ressourcer på at holde møder og snakke sammen om, hvordan vi kunne hjælpe børnene til at have nogle bedre frikvartere,« fortæller Manja Fie Molbæk.

De arrangerede også legedage, hvor de forsøgte at hjælpe børnene ved at lære dem forskellige lege, som de så kunne lege i frikvarterene. Heraf opstod den første spæde idé om legeappen.

»Fra start tænkte vi, at det kunne være smart, hvis børnene kunne ”downloade deres frikvarter’’,« siger Manja Fie Molbæk.

Familieprojekt

Efter at have undersøgt markedet lidt, fandt familien ud af, at der ikke fandtes en app som Legehjul.dk, men de fandt også ud af, at det kostede en bondegård, at få nogle professionelle til at gøre deres idé til virkelighed.

Efter mange, lange overvejelser, familibeslutninger om afskafning af skiferier og udlandsrejser, en investering på 80.000 kroner samt et årelangt udviklingsarbejde med et firma, der sprang fra i sidste øjeblik, er projektet nu endelig blevet virkelighed.

I april i år gik Legehjul.dk i luften og kan nu downloades til både Iphone og Android.

Familien fandt en partner i København, som har stået for det tekniske og hjulpet med designet. Men selve idéen med et lykkehjul af lege, der drejer rundt, samt hvilke lege der skulle være med, har familien selv fundet på.

Søde naboer og venner

Til hver leg har de optaget en instruktionsvideo, som en flink nabo, der er fotograf, har hjulpet dem med.

»Vi samlede en masse venner og børnenes legekammerater i en weekend sidste sommer og så lavede vi alle optagelserne selv,« fortæller Manja Fie Molbæk.

»Det var smadder skægt. Børnene har jo selv været med til at vælge mange af legene, og de synes, det var super sjovt, at alle vennerne nu også var med i projektet. Men det var også en udfordring at få instrueret dem alle sammen, så det virkede på film,« griner Manja Fie Molbæk.

En anden udfordring var at simplificere legene, så det gav mening og alle kunne forstå reglerne nemt og hurtigt.

»Der kom jeg virkelig på opgave – både med at få barberet legene ned til det aller mest nødvendige. Men også i forhold til de speaks, der kører samtidig med videoen. Det var også vigtigt, at de blev så korte og simple som overhovedet muligt. Det er jo meningen, at børnene skal kunne bruge appen selv uden hjælp fra voksne,« forklarer Manja Fie Molbæk.

For små og store

Resultatet er rigtig flot og de små instruktionsvideoer fungerer både informativt og inspirerende, så man får helt lyst til at tage en omgang dåseskjul igen. Mange af legene huskes fra barndommen, men der er også flere nye.

»Vi har faktisk allerede fire lege mere, som kommer på appen inden længe,« fortæller Manja Fie Molbæk, der allerede har fuld gang i udviklingsarbejdet omkring appen. Hun vil dog ikke afsløre for meget på nuværende tidspunkt, men drømmen er naturligvis at få bredt Legehjul.dk ud til så mange som muligt.

»Vi er nok en familie af legebørn,« griner Manja Fie Molbæk og fortsætter:

»Men det er bare så fedt at lege og blive helt opslugt af legen. Når man bliver det, så opstår magien i legen. Så er det ligemeget, hvem der bestemmer eller kommer først. Så ér man bare i legen.«

»Det er nok det, jeg håber aller mest på, at denne her app kan være med til; at få magien tilbage i legen,« tilføjer hun.

Legehjul.dk-appen blev lanceret i april og nærmer sig de 100 downloads. Så det går stille og roligt fremad.

»Jeg har ikke så meget styr på de der tal. Det er mest min mand, der kigger på dem, men jeg ved, at ved 7500 downloads går vi i nul,« smiler Manja Fie Molbæk.

Faktaboks: Legehjul.dk

Legehjul.dk er en app, der inderholder et virtuelt lykkehjul, som man sætter i gang på Ipad’en eller smartphonen. Når det stopper, peger pilen på en leg, som man så skal lege i virkeligheden – for eksempel dåseskjul eller ståtrold. Til hver leg hører en lille instruktionsvideo, der forklarer reglerne og viser legen i praksis.

Der er 14 forskellige lege at vælge imellem – man kan selv til- og fravælge legene, der også er inddelt i aldersgrupper efter sværhedsgraden.

Man kan besøge familiens hjemmeside: www.legehjul.dk eller deres facebookprofil, som også blot hedder Legehjul.dk

Appen kan downloades til smartphones eller tablets via Appstore eller Google Play

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *