Når fuglene tager kontrollen
Anni-Jacobsen-3.jpg
Anni Jacobsen kigger ud af vinduet fra sit køkken i Magleparken. Her kan hun se og høre de mange måger, som bor i området og som efterhånden er ved at tage overhånd. Foto: Flemming Schiller
Fuglekrig Anni Jacobsen kæmper en forgæves kamp mod det stigende antal måger i Magleparken. De støjer døgnet rundt. Men måske er der hjælp på vej.

For Anni Jacobsen, der har boet i Magleparken siden 1966, er måger ikke bare nogle hyggelige fugle, der er rare at se på, når man er ved vandet. For hende er det blevet et reelt problem, der går ud over hendes livskvalitet – døgnet rundt.

For mågerne har i stigende grad indvanderet Magleparken. De har reder i området og bor på mange af de flade tage, og bygninger omkring bebyggelsen. Det betyder larm, skrig og fugleklatter over det hele. Især om natten er mågernes skrig ved at drive Anni til vanvid.

»Jeg begyndte at bemærke det stigende antal i 2007-08. Og det blev værre. I 2009 skrev jeg første gang til Baldersbo om problemet, men de henviste mig til Ballerup Kommune. Så har jeg henvendt mig til dem, men det har ikke været nogen ubetinget succes,« siger Anni Jacobsen.

Anni-Jacobsen-1

Del af bybilledet

Ballerup Kommune svarer i første omgang, at måger er en del af bybilledet og at det må man leve med. Men i 2012 kommer Anni Jacobsen i kontakt med Helle Tiedemann, der sætter et møde op mellem kommunen, Baldersbo, AAB og en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen.

»Det var et godt møde og jeg var glad for, at der endelig var nogen, der tog tingene alvorligt. Vi fik blandt andet at vide, at vi skulle fjerne rederne allerde fra februar måned og så frem til slutningen af foråret. Måger kan blve 45 år gamle, så vi må konstatere, at det kan blive et langvarigt problem,« siger Anni Jacobsen.

Høge hjælper ikke

Ballerup Kommune har efterfølgende sat nogle såkaldte høge (måge-skræmsler) op og har fjernet nogle reder, men intet hjælper.

»Problemet vokser og vokser bare og det er især slemt, når mågerne har unger. De er slet ikke bange for de ”høge” der er sat op, der i øvrigt er forsvundet flere gange. Og mågerne bliver aggressive, fordi de har unger. De larmer nat og dag og overskider vores biler, vinduer og alt andet. Det er ulideligt. Men efter flere henvendelser til kommunen har vi nu fået svaret, at de har gjort, hvad de kunne og der ikke vil blive gjort mere,« siger Anni Jacobsen, som nu er nærmest desperat.

Hun havde sit barnebarn på besøg for nylig, som måtte opgive at sove, fordi mågerne larmede hele natten.

»Det ender med, at vi kan blive nødt til at flytte, og det synes jeg er helt skørt. Jeg skal op på arbejde hver morgen og det påvirker mig naturligvis voldsomt. Jeg har boet her, siden Magleparken blev bygget og jeg elsker at bo her. Men de måger kan drive mig væk herfra,« siger Anni Jacobsen, som føler at hun bliver betragtet som en kværulant.

Hun pointerer, at hun ikke har noget som helst imod måger og synes, at de er hyggelige – i de rette omgivelser.

»Kommunen mener altså, at måger er en del af bybilledet. Men de hører til ved havet, ikke midt i en beboelsesejendom. Og slet ikke i det antal, som det er nu. Jeg vil ikke bare have, at man skal udrydde dem, slet ikke nu, hvor de har unger. Men man må kunne reducere bestanden på en eller anden måde,« siger Anni Jacobsen.

En plan på vej

Og hos Ballerup Kommune har man flere gange forsøgt at afhjælpe situationen, men som nævnt, uden den store effekt.

»Vi har været på den sag længe og har flere gange forsøgt. Vi har være ude og fjerne reder fra Tapeten og senere har vi sat de der høge op. Men det har jo ikke hjulpet så meget,« siger Birgit Jørgensen, Center for Ejendomme i Ballerup Kommune.

Men nu er der måske endnu en aktion på vej.

»Vi er ved at undersøge mulighederne. Vi skal mødes med Baldersbo snarest og finde en plan for, hvad vi gør. For vi kan godt se, at problemet er voksende. Det er svært, for vi er i ynglesæsonen og der er en del regler, der skal overholdes. Men vi finder en plan,« siger Birgit Jørgensen.

2 kommentarer om “Når fuglene tager kontrollen”

 1. Jette siger:

  MÅGEPROBLEMET
  Hvor er det dejligt at opdage, at et af vores utroligt store problemer i Magle-/Hedeparken får spalteplads i vores lokale avis. For det er et problem af helt unødvendige proportioner.
  Og kære Anni J, du er hverken en kværulant eller noget andet. Vi er EKSTREMT mange, som har fået vores søvn ødelagt på grund af de forbistrede måger. Og vores vinduer, biler, legepladser, cykler m.m. kæmpeklattet på. Og det er ganske usandt, når der bliver skrevet, at der er blevet sat fugleskræmsler op. Medmindre vi snakker om nogle FÅ områder i AAB, for der er INGEN fugleskræmsler sat op i Baldersbo. Så hvordan kommunen kan påstå, at de har gjort, hvad de kunne, det er uforståeligt. Og i øvrigt virker disse skræmsler på ingen måde, for fuglene rykker sig blot lidt længere væk.
  Ud over at mågerne giver massive problemer for beboerne, så er det også ejendomsfunktionærerne, som bliver kraftigt generet af disse ubehagelige flyvende bæster. Det går over min fatteevne, at man intet gør for at beskytte disse personer, som prøver at passe deres arbejde, men som gentagne gange er blevet og stadig bliver jagtet. Vi bliver alle jagtet, og især er det et problem for mange af vores børn, for de tør ikke benytte legepladserne og banerne i området.
  Det er helt sikkert, at hvis en af mine børn bliver overfaldet af sådan et flyvende bæst, så bliver der et retsligt efterspil, for vi bør kunne føle os sikre imod et problem, som der sagtens kan gøres noget ved.
  Jeg håber, at der vil komme mange, mange reaktioner fra alle de, som føler, at det her er et enormt problem, for så kan det være, at kommunen og boligselskaberne tager sig sammen og får hjulpet alle deres beboere.

 2. KIS siger:

  der en mange andre der har løbet panden mod en mur når vi
  har henvendt os på præstevænget standartsvaret er vi har gjort
  hvad vi kan og man må sige det er ikke ret meget.de fjerner reder
  og æg men det er jo nytteløs når de ikke kommer op på tagene
  hvor de fleste måger jo lægger sine æg og ruger dem ud.
  i andre byer bliver der jo givet tilladelse til at skyde dem hvorfor
  ikke søge om tilladelse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *