Lokale ildsjæle skaffer kontrollører til VM
Vm-i-badminton-Karsten-Friis-copy.jpg
Karsten Friis er en af flere frivillige, der skaffer kontrollører til badminton-VM. Her ses han foran Ballerup Rådhus med en af de mange plakater, der skal gøre opmærksom på mesterskaberne, der foregår i sidste uge af august. Foto: Jeppe Kragh
badminton Badmintonspillere fra hele verden gæster Ballerup sidst i august for at kæmpe om verdensmesterskabet. Lokale badmintonklubber arbejder på højtryk for at blive klar med et korps af frivillige kontrollører.

»Vi kan slet ikke lave denne her type af arrangementer uden frivillige,« fortæller Brian Moesgaard, eventchef i Badminton Danmark, begejstret om det kommende VM i badminton.

Han glæder sig over de hundredevis af frivillige, der i slutningen af august hjælper til under VM. Det er 15 år siden et verdensmesterskab i badminton blev holdt på dansk jord, og de lokale frivillige ser frem til det kommende VM.

»De fire badmintonbaner kommer til at være her,« forklarer 65-årige Karsten Friis, der er formand for den lokale badmintonklub i Måløv.

Han taler med høj stemme for at overdøve lyden af to knallertmotorer, der træner pace på Ballerup Super Arenas cykelbane.

Karsten holder et computerskabt billede i hånden. På billedet er arenaen omdannet til en levende kulisse med tilskuere, VIP-områder og badmintonkampe på de fire baner, som han med en pegende finger viser, skal ligge i den ene halvdel af den store arena.

Når VM serves i gang, vil den nuværende lugt af benzin og den øredøvende lyd af knallertmotorer være erstattet af susene fra fjerbolde og tilråb fra tusindvis af begejstrede tilskuere.

Lokale klubber besætter hundredvis af vagter

»Jeg synes, at det er stort, at VM i badminton foregår i Danmark – og så i Ballerup,« fortæller Karsten Friis og forklarer, hvorfor han bruger en halv dag om ugen på at planlægge VM:

»Det er enormt spændende og udfordrende at være del af noget så stort som VM. Det er fedt at få sat Måløv på landkortet, og vise, at det er herude, det foregår,« forklarer han stolt, og fortsætter:

»Den bedste motivation er at blive taget alvorligt, så er det sjovt at gøre et godt stykke arbejde.«

»Vi har samtidig fået et kanongodt samspil med de andre klubber i Ballerup. Der er god energi og et positivt samarbejde,« fortæller Karsten Friis.

Sammen med lederne fra tre andre lokale badmintonklubber har han besat mere end 300 vagter med frivillige siden februar, hvor de blev kontaktet af Badminton Danmark.

Klubberne deler 50.000 kroner for deres indsats. De mødes jævnligt, og har herved opbygget et samarbejde, der rækker ud over VM, blandt andet vil de fremover uddanne deres trænere sammen.

Frivillige står i kø for at hjælpe

Karsten har selv meldt sig som kontrollør flere dage, og samtidig reserveret tid til at kunne træde ind, hvis nogen af de andre bliver syge.

Kontrollørerne får mad og drikke under vagten, og en gratis trøje, der skal bæres, når de tjekker billetter. Som en ekstra bonus får de kontrollører, der tager mere end tre vagter, gratis adgang til VM.

Mange har udnyttet muligheden. De har taget vagter det meste af ugen, og det bemærker Badminton Danmark.

»Folk er meget engagerede. Flere er der i en hel uge, knokler, lever og løfter en kæmpe opgave,« fortæller Brian Moesgaard og fortsætter:

»Folk står i kø for at hjælpe, og det er i kontrast til, at vi hører, at klubberne har svært ved at skaffe frivillige til det daglige arbejde i bestyrelserne.«

»Det er lettere for den enkelte frivillige at afsætte tid til et tidsmæssigt afgrænset arrangement end at engagere sig i en idrætsklub i f.eks. to år. Den enkelte engagerer sig i større idrætsarrangementer med henblik på at få en god engangsoplevelse,« forklarer professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet, der forsker i foreningsliv og frivilligt arbejde.

Både de lokale frivillige og Badminton Danmark håber, at lysten til badminton rækker ud over VM. Ugen efter verdensmestrene har fået guldmedaljerne hængt om halsen, holder alle landets badmintonklubber ”badmintonsportens dag”. Målet er at skaffe medlemmer, lige som i 1999, hvor Danmark sidst var vært. Dengang startede mere end 10.000 nye medlemmer med at slå til fjerbolde i de lokale badmintonhaller.

Karsten Friis vil være en af de mange frivillige, der er klar til at tage imod de nye spillere, for som han siger:

»Hjertet ligger hos badminton.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *