JA har prøvet det før: ’Nu ser vi fremad’
JA_efter_brand_8.jpg
Jørgen Andersen var i sommerhus, da han blev ringet op af en panikslagen medarbejder, der råbte ’det brænder, det brænder’. Hjemme i byggemarkedet i Måløv havde en medarbejder været i gang med at fjerne ukrudt med en ukrudtsbrænder. Men det gik helt galt og resulterede i en voldsom brand, der tog hele den ene bygning. Foto: Flemming Schiller
Brand 14 dage efter, at en voldsom brand hærgede JA Byggeland i Måløv, har Ballerup Bladet besøgt Jørgen Andersen til en snak om den dramatiske dag, hvor han så sit byggemarked gå op i røg.

Klokken 16.28 gik tiden i stå på uret, der stadig hænger i den store, røde bygning med det karakteristiske pagodetag og de store hvide bogstaver ’JA Byggeland’ på gavlen.

Udefra ved hovedindgangen ser det ikke så slemt ud. Hele bygningen står endnu. Men når man træder ind i den nu rømmede brandtomt er det tydeligt, at det har været en voldsom brand, der hærgede bygningen for et par uger siden.

Faktisk er det, da Ballerup Bladet besøger JA, præcis 14 dage siden, at Jørgen Andersen, der ejer JA Byggeland/XL Byg i Måløv, fik det skrækkelige telefonopkald om, at der var ild i hans butik.

»Jeg var i sommerhus i Hornbæk, da en af mine kvindelige medarbejdere ringede til mig. Hun var helt i panik og råbte bare: ’Det brænder, det brænder’,« fortæller Jørgen Andersen.

ja_brand_16

Frygtede at ilden ville brede sig

Det tog Jørgen Andersen tre kvarter at komme fra Hornbæk til Måløv den eftermiddag, og da han nåede frem stod byggemarkedet stadig i flammer. Brandfolkene kæmpede med vandet mod ilden, der havde godt fat i den gamle bygnings tag.

»Jeg var meget nervøs for, om ilden ville brede sig og tage det hele,« siger Jørgen Andersen, der nu har haft et par uger til at sunde sig.

I dag er han både ved godt mod og har overskud til muntre bemærkninger, når han fortæller om storbranden, der ramte hans byggemarked torsdag den 10. juli.

»Vi har stor erfaring med med brand her i JA. Det er tredje gang, at vi oplever en storbrand,« fortæller han.

JA Måløvs første storbrande

Første gang JA i Måløv brændte var i 1957. Jørgen finder bogen fra familievirksomhedens 100 års jubilæum frem og bladrer frem til et sort-hvid billede af en bygning i flammer. Dengang handlede JA med korn og foderstoffer, og det var den store kornsilo, der futtede af. Jørgen Andersen var syv år dengang.

»Jeg kan huske, at det var min onkels fødselsdag og vi sad og spiste, da de kom løbende ind og råbte, at der var brand,« fortæller Jørgen, der også husker, at familien besluttede at fortsætte middagen, da de havde konstateret, at de ikke selv kunne stille noget op, men måtte lade de professionelle om at klare slukningsarbejdet.

»Vi har altid været rimelig rationelle i vores familie,« tilføjer han.

Næste brand var i 1972. Påskelørdag den 1. april var det JA Supermarked i bygningen på den anden siden af vejen, der gik op i flammer.

Og så – nu igen.

JA_efter_brand_11

Medarbejder ville fjerne ukrudt

2014 blev året for JA i Måløvs tredje storbrand. Denne gang var det byggemarkedet – den røde bygning med pagodetaget fra 1971, der stod for tur.

En ugennemtænkt beslutning fra en velmenende medarbejder resulterede i en voldsom brand i bygningen, der nu er totalskadet og skal rives ned.

»En af medarbejderne have lavet en ’’to-do-liste’’ og et af punkterne var ukrudtsafbrænding,« fortæller Jørgen Andersen – resten er nu historie.

Ilden fra ukrudtsbrænderen fik fat i træværket og så gik det stærkt. Ilden vandrede op langs gavlen, fik bidt sig fast i taget og i løbet af kort tid stod det hele i flammer.

Ansatte og kunder skyndte sig ud af butikken, mens brandfolk og politi ilede til.

Medarbejdere til krisepsykolog

»Heldigvis var der østenvind, så det blæste væk fra nabobygningen,« fortæller Jørgen Andersen.

Men det betød så, at røgen drev ind over boligerne ovre på den anden siden ad vejen. Beboerne blev ikke evakueret, men politiet var rundt i opgangene og bede alle om at lukke vinder og døre.

»Jeg håber virkelig ikke, at nogle af beboerne fik det dårligt af røgen,« siger Jørgen Andersen.

Flere af de ansatte var chokerede efter hændelsen, nogle blev kørt på hospitalet til observation for røgforgiftning og flere måtte en tur forbi krisepsykologen efter den dramatiske hændelse. Men heldigvis kom ingen alvorligt til skade.

JA_efter_brand_20

Vil ikke græde over spildt mælk

Bygningen er erklæret totalskadet og står nu overfor nedrivning. Formentlig i løbet af den næste måneds tid.

»Det er lidt traurigt at gå og kigge på,« siger Jørgen Andersen, der ellers ikke gider svælge i ærgrelse over ulykken.

»Flere af mine medarbejdere har efter branden sagt, at de synes, det er synd for mig. Også nogle, som jeg slet ikke havde forventet det fra,« siger Jørgen Andersen og fortsætter:

»Men altså, jeg er nok et meget rationelt menneske. Jeg kan ikke stå her og græde over spildt mælk, om jeg så må sige. Så jeg ser fremad og koncentrerer mig om alle de ting, vi nu skal have styr på.«

»Men jeg har det da lidt skidt med, at det er en smuk bygning, vi skal rive ned,« tilføjer han.

Pagodetaget kommer nok ikke igen

Det kommer til at tage mange måneder at få genopbygget butikken. En bud fra Jørgen Andersen lyder, at der nok kommer til at gå omkring ni måneder – hvis alt går vel.

»Jeg tror desværre ikke, at vi opfører bygningen i samme stil, som den der er brændt. Det er lidt uhensigtsmæssigt med det pagodetag og første-salen,« siger Jørgen Andersen, der regner med, at den nye bygning vil komme til at ligne nabobygningen – den anden halvdel af byggemarkedet – der overlevede branden.

»Men nu må vi først se hvad kommunen, ingeniørerne og arkitekterne siger. Vi har jo også kæden XL Byg til at hjælpe med erfaring og gode idéer til, hvordan bygningen kan indrettes så rationelt som muligt,« tilføjer han.

JA_efter_brand_19

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Et byggemarked af JA Byggeland/XL Byg i Måløvs størrelse indeholder naturligvis et hav af varer. Og efter branden skulle alle disse varer ud af butikken.

De kunne have valgt at returnere alle varerne til producenterne eller få dem kørt væk og destrueret, men Jørgen Andersen og hans medarbejdere i byggemarkedet valgte i stedet, at alle de ting, der ikke havde taget skade af branden lige så godt kunne ende som knaldtilbud hos kunderne.

Derfor holdt byggemarkedet brandudsalg i fire dage, hvor rabatter på op til 70 procent skabte trafikkaos og time lange køer på Jørgen Andersen Vej.

»Nu er der jo intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget,« smiler Jørgen Andersen og fortæller om de fire dage, hvor butikken solgte ud af alle varerne.

»Vi havde konstant fire kasser åbne. Det vrimlede med folk. Da det var værst, stod kunderne i kø i omkring to timer,« fortæller Jørgen Andersen og tilføjer:

»Jeg undskylder virkelig, at det tog så lang tid at komme igennem. Men vi kunne simpelthen ikke gøre det hurtigere grundet omstændighederne.«

Byggemarkedet åbner igen den 9. august

Brandudsalget blev en stor succes, hvor folk fra nær og fjern fik gjort nogle gode handler, og samtidig fik JA ryddet op og ud, så bygningerne kunne blive tømt.

I nabobygningen til brandtomten skulle alt inventar også ud, hele bygningen er nu ved at blive rengjort og snart skal der opføres en ny mur, der skal danne midlertidig ydermur, mens brandtomten bliver revet ned og den nye bygning skyder op.

Lørdag den 9. august åbner JA Byggeland/XL Byg igen dørene – dog kun i den overlevende bygning, hvorfra de vil have et begrænset udvalg af varer.

Proff-centret og trælasten fortsætter som vanligt.

»Vi kommer til at have cirka 700 kvadratmeter butiksareal at gøre godt med. Den brændte bygning er på 800 kvadratmeter plus førstesalen på 400, hvoraf en del var bogholderiet,« siger Jørgen og regner lidt.

»Ja, vi kommer vel til at mangle cirka 1000 kvadratmeter salgsareal, så derfor kan vi ikke have hele vores vanlige vareudvalg men kun grundsortimentet.«

»Efter det brandudsalg, tror jeg nu også, at kunderne har fået fyldt lagrene godt op, så de kan klare sig, til vi åbner igen,« griner Jørgen Andersen, der håber, at den nye bygning står klar, når havesæsonen begynder næste år.

Se flere billeder fra vores besøg i brandtomten: ‘JA efter branden’

Og billeder fra selve branden: ‘JA i flammer’

4 kommentarer om “JA har prøvet det før: ’Nu ser vi fremad’”

 1. Kim Jonasen siger:

  Jeg har heldigvis ikke overværet en så voldsom brand før. Jeg bor på stationen og vi sad i gården og så den første røg, jeg sagde til min kone jeg lige ville kigge og kunne se voldsom røg fra gavlen. Så gik jeg ind og hentede min telefon og tog nogle billeder. Imellem de første 2 billeder er der kun 21 sekunder og der er der en voldsom forskel og 4 minutter senere endnu værre. Puha. Da vi gik i seng ved 22 tiden var vi lige ude og kigge, der blussede ilden i taget op igen så stigen atter måtte op.

 2. Keld siger:

  Pudsigt nok – jeg var i butikken da der blev råbt brand. Der var ingen panik! De fleste tog det stille og roligt, både personale og kunder, så jeg blev faktisk i tvivl om det var en joke. Man blev ikke smidt ud af butikken eller noget og man blev betjent ved kasseapparatet. Der var én mand jeg så løbe ud af butikken, og han kom i øvrigt ind igen.

  Jeg kan ikke lade være med at tænke på om man havde en brandslukker så man lige kunne have taget det i opløbet. I en trælast bør man da om noget have udstyr til selv at slukke en mindre brand. Men “forhåbentligt” tager jeg fejl, og der er sikkert en anden side af sagen. Og helt sikkert synd for ejeren.

  1. Jim Linderod Christiansen siger:

   Hej Keld.

   Tak for din kommentar, jeg er Byggecenterchef i XL-Byg Måløv, og jeg kan fortælle at vi har en ganske fint beredskabsplan for hvad der skal ske, hvis der opstår brand, imens I stod ved kassen, var flere medarbejdere allerede igang med brandbekæmpelse, med brandslanger og div. brand material. Disse medarbejdere stoppe først dette, da de blev bedt om at forlade bygningen, da brandvæsnet var ankommet.

   Det hele gik meget hurtigt, det var en tør syd gavl af træ og i løbet af få minutter var hele gavlen overtændt af flammer. De 4 medarbejdere der havde prøvet at slukke branden, var de 4 der blev sendt en tur på skadestuen for observation for røgforgiftning.

   Så der var en anden side af sagen og jeg kan kun sige at alle har gjort et top professionel stykke arbejde og vores beredskabsplan blev fulgt til punkt og prikke.

   1. Keld siger:

    Hej Jim

    Tak for din uddybning – godt at høre der skete mere omme bagved end man lige kunne se.

    Mvh
    Keld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *