Godt arbejdsmiljø – også i sommervarmen
jobpatruljen-1.jpg
Jamil Mehdi stiller spørgsmål til Sofie Frandsen, som denne dag er på arbejde på Ballerup Bibliotek. Der var intet at kritisere, der var styr på arbejdsforholdene. Foto: Flemming Schiller Foto: Flemming Schiller
Arbejdsmiljø HK’s jobpatrulje var på gaden i Ballerup torsdag eftermiddag. Fokus var rettet mod de unge under 18 år, som har sommerferiejobs. Ballerup Bladet var med.

Det kan godt være, at det er svedende varmt og sommerstemningen har sænket sig over Centrumgaden og Ballerup. Men der arbejdes stadig rundt om i butikker og kontorer. Her er en del unge under 18 år i gang med at jobbe. Enten som sommermedhjælpere eller som ansatte, der passer deres job, mens andre holder ferie.

To der også er på job er Jamil Mehdi og Teis Rasmussen fra HK Ungdoms jobpatrulje. Hvert år i uge 28-29 og 30 går patruljerne på gaden rundt om i landet for at sætte fokus på de arbejdsvilkår, som unge arbejder under. Der er nemlig mange der oplever, at de basale regler ikke overholdes og at mange arbejdsgivere og unge ansatte ikke ved, hvilket regler rettigheder de unge har.

»Vi oplever, at på omkring 70 procent af vores besøg, er der et eller andet, der ikke er i orden. Vi tilskriver det ofte uvidenhed fra arbejdsgivernes side. Vi mener ikke, at arbejdsgiverne bevidst snyder, vi tror simpelthen ikke, at de kender reglerne, og derfor bliver mange faktisk glade, når vi fortæller dem om det,« siger Jamil Mehdi, og tilføjer.

»Vi har selvfølgelig oplevet nogen, der er uvenlige og smider os ud af butikken. men det er heldigvis sjældent. De fleste er både venlige og imødekommende,« siger Jamil, som har en »hotline« til både arnejdstilsynet og politiet, hvis det mod forventning skulle blive nødvendigt.

Bag bøgerne

Han og makkeren går denne eftermiddag ned ad Centrumgaden og har lidt svært ved at finde nogle af de unge i butikkerne. De er ikke mødt endnu.

Men på Ballerup Bibliotek går 16-årige Sofie Frandsen. Hun er bogopsætter på biblioteket og har travlt med at holde styr på de mange bøger i den ganske betragtelige varme i bibliotekets ellers flotte og indbydende lokaler.

Hun bliver stillet en række spørgsmål om sin arbejdssituation af de to patruljefolk og da hun har svaret på spørgsmålene får hun en folder om de gængse arbejdsregler for unge.

Selv var hun lidt overrasket over besøget, men var ellers godt tilfreds.

»Jeg synes, det er et godt job, også i forhold til andre jobs man kan få. Det er lidt varmt i dag, men jeg er godt tilfreds. Jeg arbejder her to-tre gange om ugen og har også nogle sommervagter, når andre har ferie. Jeg er glad for atvære her og her er gode forhold – der er styr på det tror jeg. Jeg synes det er ganske udmærket, at de kommer rundt og spørger, men der var vel egentlig ikke noget, som jeg blev overrasket over,« siger Sofie, som går på Borupgaard Gymnasium til daglig.

Hos bageren

Turen går videre mod Ballerup Centret og vi havner i Føtex, hvor vi også har lidt svært ved at finde egnede unge, som er på arbejde nu.

Men i bageruddsalget står Nathalie Møller Hansen på 16 år. Hun har arbejdet i Føtex nogle måneder og er lidt forvirret over det postyr, der pludselig er om hendes person, sådan en almindelig halvsløv sommertorsdag.

Også hun bliver spurgt om forskellige ting fra det faste spørgeskema, som de to HK’ere har med og da hun har svaret, kan de også denne gang konstatere, at der er styr på tingene.

»Jeg synes det er et hyggeligt job, der er mange piger i bageren, så vi kan også snakke meget sammen. Jeg arbejder her hver tredje weekend og så har jeg en del sommervagter nu, hvor der er mange. som holder ferie. Jeg var lidt overrasket over besøget, men jeg synes faktisk, at det er fint, at de holder øje med, om alt er, som det skal være. Og der var ikke ting, de fortalte mig, der overraskede mig,« siger Nathalie, der begynder på gymnasiet efter sommerferien.

Ude i centret igen kan vi konkludere, at indtil videre er alt gået som håbet. Der er ordentlige forhold for de unge ansatte i de butikker, hvor de to HK-folk kunne finde nogen og de vil vende tilbage senere.

Så selv om sommeren er over os og feriestemningen ligger tungt som en dyne over landet, så arbejdes der mange steder. Også selvom man egentlig er skole- eller gymnasieelev. Og heldigvis er der også styr på arbejdsforholdene mange steder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *