Far raser over ydmygelse ved skoleafslutning
Skolebøger-1.jpg
Rene Schmidt er rystet over den måde, Østerhøjskolen tacklede sagen på.
Skolebøger Fem elever, deriblandt Rene Schmidts søn, blev nægtet eksamensbevis på Østerhøjskolen, fordi de ikke havde afleveret deres bøger. Men sønnen havde faktisk afleveret sine bøger. Faderen er rystet

»Det var en offentlig ydmygelse og helt ude i skoven, rent pædagogisk. Det ødelagde afslutningsfesten for de fleste af børnene, min søn inklusive. Jeg måtte simpelthen forlade salen på Østerhøjskolen midt under det, der skulle have været festligt,« siger Rene Schmidt.

Han er tydeligt rystet, selv flere dage efter.

Hans søn Benjamin var en blandt i alt fem elever, som ikke fik deres eksamensbevis udleveret, da der onsdag den 25. juni var afslutningsfest for 9. klasserne på Østerhøjskolen.

Allerede ved introtalen fortalte skolens leder, Mette Feldstedt, at de elever, som ikke havde afleveret deres bøger, ikke fik et eksamensbevis, men en regning.

Intet eksamenbevis

»Vi grinede allesamnen, fordi vi troede, det var en joke. Men det var det ikke. Da min søn og en masse andre skulle op for at åbne deres kuvert, var der kun en regning i – ikke et eksamensbevis. Det var ekstremt ydmygende, og jeg måtte simpelthen forlade arrangementet, for ikke at lave en scene,« siger Rene Schmidt, som vendte tilbage for at fejre afslutningen sammen med sin søn.

»Men stemningen var ødelagt. Min søn ville helst hjem og flere elever brød simpelthen sammen. Det var så ekstremt,« siger Rene Schmidt.

Dagen efter tog han tilbage på skolen for at få en forklaring, men fik blot at vide af skolens administrative leder, at eleverne skulle lære at tage ansvar og da ingen fra skolens ledelse ville foretage sig noget yderligere, så gik han selv på biblioteket for at lede efter de bøger, som hans søn angiveligt skulle mangle at aflevere.

»Vi havde intet fået at vide om de manglende bøger. Jeg kan sagtens forstå, at skolen vil have deres bøger og jeg ville såmænd også gerne have betalt de 200 kroner det kostede, hvis de var blevet væk. Men vi havde intet hørt om, at der manglede bøger. Desuden er det mit ansvar som forælder at have styr på det. Man kan ganske enkelt ikke holde børn på 14-15 år juridisk ansvarlige for manglende bøger. Det er rent faktisk et brud på aftalelovens paragraf 32,« siger Rene Schmidt.

De manglede ikke

Og på biblioteket åbenbarede det sig så. De to tyskbøger samt den geografibog, som sønnen angiveligt manglede, lå i kælderen i det samlede klassesæt, som efter skolens oplysninger ikke var afleveret.

»Ikke nok med, at man udsatte eleverne for denne her ydmygelse. Den var slet ikke nødvendig, for bøgerne var, i hvert fald for min søns vedkommende, afleveret. Det er ganske enkelt rystende. Skolen har ikke styr på bøgerne og så lader man det gå ud over eleverne – endda på denne måde,« siger Rene Schmidt, som selv er lærer på TEC Ballerup.

Da han gik til skolen senere fik han at vide, at »det var godt, at han havde gjort en indsats for at finde bøgerne« og at sønnen nu vile få sit eksamensbevis.

»Min søn fik beviset noget forsinket. Men jeg kan mærke, at oplevelsen præger ham. Nu vil han selvfølgelig videre, og det er godt nok. Men skolens system sejler tilsyneladende, og det skal man så lade gå ud over eleverne. Det kan ikke være rigtigt,« siger Rene Schmidt, som efter eget udsagn fik at vide af andre lærere, at denne praksis har skolen også gennemført sidste år, og at nogle af lærerne havde drøftet det holdbare i at handle sådan.

Går den, så går den

»Måske er skolen desperat og tænker, at går den. så går den og så kommer der penge i kassen. Det kan jo være, at folk bare betaler og ikke tænker mere over det. Jeg ved ikke, hvorfor de gør sådan, og de vil naturligvis ikke snakke med mig. Men det går ikke i min verden,« siger Rene Schmidt.

Hans datter går stadig på Østerhøjskolen og han sidder i forældrebestyrelsen. Men han har valgt at stå frem, selvom han ikke ved, hvad konsekvensen kan blive.

»Der er nogen, som har sagt til mig, at jeg ikke skal forfølge denne sag, fordi min datter går på skolen og den slags. Men det er jeg nødt til. Det handler ikke bare om min søn. Det handler om, at skolens måde at handle på, er helt ude i skoven. Både juridisk og på det personlige plan. Og så er jeg nødt til at gøre noget,« siger Rene Schmidt.

3 kommentarer om “Far raser over ydmygelse ved skoleafslutning”

 1. Hvis denne fremstilling af hændelsesforløbet er korrekt – og jeg går da ud fra, at Ballerup Bladet har foretaget en ordentlig research, så er der her tale om en skoleledelse, der er helt ude i hampen.
  Selvfølgelig skal eleverne aflevere deres bøger, men i dette tilfælde var de tilsyneladende afleveret, og under alle omstændigheder kan dette aldrig være en acceptabel fremgangsmåde.
  Jeg vil bede Administrationen om en skriftlig redegørelse, og jeg forventer som minimum en uforbeholden undskyldning fra skolelederen til de berørte elever og deres forældre.

 2. Martin Edens siger:

  Jeg er helt på linie med Kåre Harder Olesen på dette og er noget rystet over reaktionsmønstret fra skoleledelsen, som beskrevet af Rene Schmidt.
  Det kunne være interessant at vide om Rene Schmidt har inddraget forældrerepræsentanterne i Skolebestyrelsen på Østerhøjskolen i dette hændelsesforløb, eller om han er gået direkte til Ballerup Bladet. Forældrerepræsentanterne er forældrenes talerør ind til skoleledelsen og bør være informeret om hændelser såsom denne.

  Desværre er Forældreintra nede i den her uge, så jeg kan desværre ikke se om vi har fået en henvendelse fra Rene Schmidt om dette.

  Mvh
  Martin Edens
  Forældrerepræsentant
  Østerhøjskolen

 3. Rene Schmidt siger:

  Til Kåre
  Jeg er kun glad for at du vil bede om en redegørelse, og kunne da godt tænke mig at se/læse denne, da jeg stadig er af den opfattelse at det på intet tidspunkt er barnets ansvar at bære den økonomiske del.
  Med hensyn til “systemet” kan jeg oplyse at jeg har kunne konstaterer at fremgangsmåden er at det er det enkelte barn som bliver godskrevet bøgerne, uanset om det er elevens bog eller ej, og da eleverne låner bøger af hinanden kan der opstå en sådan fejl. Derfor mener jeg at “systemet” halter.
  Med hensyn til hændelsesforløbet kan det bekræftes at der er hold i det fulde sammenhæng.

  Til Martin
  Jeg har desværre ikke kontaktet forældre bestyrelsen, men valgte egenrådigt at tage sagen i egen hånd, grundet at jeg talte med andre forældre til afslutningen, som oplyste at deres barn selv dagen før havde været forbi biblioteket og finde sine bøger der, trods det at de havde fået en rykker. Men jeg er enig i at det klart er noget i skal tage hånd om så en sådan situation ikke opstår igen.

  Med venlig hilsen
  Rene Schmidt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *