Børnene måtte arbejde for føden
Minecraft-01x.jpg
Blokkene er hovedelementet i spillet Minecraft, hvor alt er bygget op af disse firkanter. Her er ungerne ved at hente sten i stenbruddet. De skal bruges til at bygge fundamentet til deres hus. De frivillige på museet har haft travlt med at samle og male de mange papkasser, så de var klar til legen. Fotos: Kenn Thomsen Foto: Kenn Thomsen
Sommersjov Ballerup Museum havde arrangeret ’Minecraft - in real life’ og fik besøg af masser af friske unger, der brugte hele dagen på at knokle for hus og føde, ligesom i de gode gamle dage.

Computerspillet Minecraft er et stort hit blandt børn i Ballerup. Da Ballerup Museum i årets katalog over sommerferieaktiviteter bød ind med ’Minecraft – in real life’, strømmede tilmeldingerne ind.

»Vi havde egentlig bare planlagt at det skulle være én dag. Men vi fik over 100 tilmeldinger og så blev vi enige om at udvide til tre dage,« fortæller Sara Grøndal Kvist Veile, der er formidlingsinspektør og står for skoletjenesten på museet.

Derfor har hun og de mange frivillige på Ballerup Museum haft travlt med at gøre klar til det helt store rykind af unge Minecraft-specialister. De har blandt andet samlet og malet 170 papkasser, der skulle bruges som rekvisitter. De har lavet kort og missioner samt gjort klar til at være med på løjerne rundt om i museets arbejdende værksteder.

Ballerup Bladet tager et smut forbi museet på andendagen for at se og høre, hvordan det hele spænder af.

Ingen monstre og tyveri

I det rigtige Minecraft er der lidt andre spilleregler end i Ballerups Museums udgave af spillet, afslører Sara Grøndal Kvist Veile til gruppen af børn, der er mødt op:

»Der er ingen monstre og I må ikke hugge fra hinanden,« formaner hun til tydelig ærgrelse for flere af børnene.

Til gengæld kommer de til at lære lidt om livet på landet i gamle dage – og det er slet ikke så kedeligt, som det måske umiddelbart lyder.

Børnene bliver delt op i fire hold og sendt afsted på dagens første mission ’Level 1’, hvor de skal ud og finde træ, som de kan bygge et ’crafting table’ (arbejdsbord, red) af. På bordet kan de løbende bygge forskellige værktøjer og andet, som de skal bruge undervejs på de forskellige missioner.

Masser af sjov og ny viden

Ungerne er udfordret. Hele tiden spæner de rundt på museets arealer for at finde træ, tørv, ler og andre råstoffer, som de skal bruge for at løse missionerne.

De skal over til smeden og have en hakke, til mølleren efter mel og spindekonen for at lære at lave fåreuld til tråd.

»Vi er jo et museum, så det skal ikke kun være sjovt, de må også gerne lære lidt undervejs,« siger Sara Grøndal Kvist Veile.

Og der er ingen tvivl om, at de unge computerspillere får udvidet deres ordforråd og viden, når de er rundt på museet. Hos smeden lærer de blandt andet, hvad en esse er, og hos mølleren finder de ud af, at der findes flere forskellige slags mel.

»Hvad er tørv,« spørger én af pigerne undrende, da de får som mission at skaffe tørv, og så må Sara forklare om tørv, hvad det bruges til og hvor det mon kan findes, inden flokken drøner afsted mod tørvemosen, som er tegnet ind på kortet.

»De får i hvert fald også dagens motion,« griner hun og fortæller, at hun var nødt til at korte ruten lidt ned i forhold til gårsdagens, da de mange unger var ved at dejse om ud på eftermiddagen.

»Det var varmt i går og de knoklede rundt, så sveden haglede af dem,« tilføjer Sara.

Bygge hus og lave mad

Også i dag er der fuld fart over feltet. Der går selvfølgelig konkurrence i at få løst de forskellige missioner først. Men Sara afslører, at gårsdagens vindere ikke var dem, der var hurtigst fra start, men dem der var bedst til at samarbejde.

Det går nu også rigtig fint med samarbejdet denne dag. Flere grupper finder ud af at uddelegere opgaverne og påtage forskellige roller, så opgaverne kan blive løst bedst muligt.

De får sat de små grå i sving, da de skal bygge deres eget hus af små papkasser, der symboliserer forskellige råstoffer.

Først skal de finde 17 sten til fundament, så skal hveranden toppes med træ og derimellem ler… Puha, det er vist godt, at de har fulgt med i matematiktimerne. For dem der ikke har, må løbe ekstra ture efter det glemte.

Til slut skal de samle ingredienser til at bage en dejlig portion pandekager, som bliver dagens sidste og meget populære mission.

Se billeder fra dagen: ‘Billedgalleri fra Minecraft in real life’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *