50 millioner kroner til ny banegårdsplads i Ballerup
Ballerup-Bymidte-copy.jpg
I fremtiden kan det være dette syn, der møder folk, når de står af toget i Ballerup. Et nyt, åbent byrum med mulighed for handel og aktivitet - og med en mere synlig sammenhæng med Centrumgaden. Foto: Grafik
Byrum Bymidten i Ballerup trænger til fornyelse. Derfor har kommunen og Realdania afsat hver 25 millioner kroner til at skabe et helt nyt byrum og en ny busterminal ved Banegårdspladsen.

Busserne har god plads på Banegårdspladsen i Ballerup. Lidt for god, synes flertallet af kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Ballerup, der derfor er blevet enige om at afsætte 25 millioner kroner til at få skabt en helt ny banegårdsplads med færre busholdepladser og et nyt byrum, man kan opholde sig i.

Realdania er ligeså begejstrede for ideen og har afsat et tilsvarende beløb, så der nu i alt er 50 millioner kroner til at få planen gennemført.

»For at skabe en attraktiv bymidte i Ballerup er det vigtigt, at vi får omdannet de stationsnære arealer. Kommunen går nu foran i forventning om, at det sætter gang i en proces, der både vil tiltrække investorer og nye borgere, så vi får skabt det liv, som vi så gerne vil have tilført byen. Vi er glade for, at Realdania også ser potentialet i projektet og støtter det«, siger borgmester Jesper Würtzen (A).

Sammenhæng og byliv

Projektet går ud på at gøre busterminalen mindre samt at samle buslinjerne på færre stoppesteder. Den vil blive vendt 90 grader og reduceret fra de nuværende cirka 9000 kvadratmeter til 5500.

Ballerup-Bymidte-kort-over-1.-etape-copy

Det overskydende areal skal omdannes til et levende og indbydende, nyt byrum, hvor der bliver skabt en mere synlig sammenhæng mellem stationen og Centrumgaden.

Det er kommunens og Realdanias forventning at den nye banegårdsplads kommer til at fungere som kickstarter for en langt mere omfattende fortætning af bymidte med en masse nye boliger og erhverv langs Banegårdspladsen, Lindevænget og Bydammen.

Politisk enighed

»Vi har en virkelig ucharmerende busterminal,« slog formand for miljø og teknikudvalget Helle Tiedemann (A) fast, da hun præsenterede forslaget om den nye banegårdsplads på seneste kommunalbestyrelsesmøde.

Og der var da også bred enighed i salen om, at det nye byrum, som en reducering af busterminalen vil give plads til, vil betyde et væsentligt løft for Ballerup.

»Ballerup har behov for at få mere miljø og handel til bymidten med det formål at gøre den mere levende og indbydende,« sagde Lone Madsen fra DF.

Venstres Kåre Harder Olesen vendte også tommelfingeren op:
»Det er vores klare overbevisning, at hvis vi vil noget med vores by, hvis vi vil en udvikling, så er vi altså også nødt til at investere i det,« sagde han.

Konservative stod alene

Konservatives Martin Jonassen var den eneste i salen, der ikke ville støtte forslaget, fordi han, som han flere gange måtte pointere overfor de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer, simpelthen ikke tror på, at det er det rette projekt for Ballerup.

»Uanset hvordan vi vender og drejer det, så tror jeg ikke, at det vil have den effekt, som vi alle sammen godt kunne tænke os,« sagde han og tilføjede, at han ikke mente, at projektet kunne ruste Ballerup tilstrækkeligt til at klare sig i konkurrencen med de omkringliggende kommuner som for eksempel Herlev og Frederikssund.

En udtalelese, der fik Enhedslistens Ali Abbasi til at udtrykke sin undren over:

»Den underlige tabermentalitet, der kommer fra Martin Jonassens side,« som han så drillende formulerede det.

Hans partifælle Mette Hedegaard pointerede efter den megen snak om, hvorvidt projektet ville kunne trække flere borgere og mere erhverv til byen, at det jo altså ikke kun handler om, at få nye mennesker til byen:

»Det handler lige så meget om at skabe et rigtig fantastisk rum at leve i for os der allerede bor i Ballerup Kommune,« understregede hun.

Store fremtidsplaner

Banegårdspladsen er første etape i den forundersøgelse, som Ballerup Kommune og Realdania har udarbejdet for Ballerup Bymidte.

Hvis det går som planlagt bliver næste etape, at der skal opføres en fireetager høj bygning i det nye byrum på Banegårdspladsen. En bygning som for eksempel kunne give plads til detailhandel eller cafe i stueplan, erhverv på 1. og 2. sal samt penthouselejligheder på øverste etage.

Dernæst følger tredje og fjerde etape som vil betyde yderligere byggeri på den gamle posthusgrund samt de nuværende parkeringsarealer bag Lidl og ved Ahornsvej. Men disse planer har foreløbig lange udsigter og kræver, at der kommer investorer på banen.

I gang til efteråret

Første skridt i projektet med Banegårdspladsen bliver taget til efteråret, hvor borgere, erhvervsliv og andre interessenter vil blive inddraget i processen.

Der er allerede mange punkter på to-do listen for byplanlæggerne. Blandt andet skal der styr på hele parkeringsdelen med handicapparkering, taxaholdepladser, afsætningspladser til stationen og så videre.

Hvad synes du?

Fortæl os hvad du synes om planen for Ballerup Bymidte. Du kan skrive din kommentar herunder

4 kommentarer om “50 millioner kroner til ny banegårdsplads i Ballerup”

 1. Martin Edens siger:

  Man kan undres over om der mon ikke er andre områder af den trængte økonomi i Ballerup kommune som kunne trænge til 25 millioner kroner.
  Som jeg læser ovenstående, så ligner det en øvelse i at generere mere areal som der kan tjenes penge på, fremfor at forskønne banegårdspladsen.

 2. Per Mortensen siger:

  Det er 4 meget centrale fix punkter, i Ballerups nerve, der skal forbindes her.
  Stationen, bibloteket, BC og gågaden.
  Det er et projekt der peger fremad, og vil være en start på at få bymidten til et samlingspunkt.
  Til gavn for alle i kommunen.
  Og dejligt at Realdania er gået med i projektet. Som støtter projekter der giver mere livskvalitet gennem det byggede miljø.
  Og de har haft en grundig undersøgelse af 7 projekter, heriblandt Ballerups som blev valgt sammen med Ålborg og Viborg.
  Alle 3 projekter bliver støttet med 25 millioner kroner af Realdania.

 3. Karsten Kriegel siger:

  Ja, Martin. C støttede ikke dette projekt. Det er mange penge på et noget tvivlsomt projekt. Jeg tror, at 25 mio. kunne gøre bedre gavn andre steder, hvor kommunen fik mere ud af pengene.

 4. Kristian Havndrup siger:

  Når I nu alligevel har fat i Realdania – hvad med at få genopført Ballerup Kro? Ballerup har en lang historie, men hvis ikke kirken lå her, skulle man ikke tro det. Kig på de gamle billeder og se, hvor meget der er forsvundet! Lav Hold-an Vej til en allé – og plant lindetræer langs med Linde Allé, så den svarer til sit navn!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *