25 år med motorer, containere og kraner
Jais-Andersen-6.jpg
Det har været lastbilerne og vognmandsforretningen, der har stået Jais Andersens hjerte nær i nu 25 år. Og selvom det har været en lang og indimellem hård tur, så har det været det hele værd. Foto: Flemming Schiller
Jubilæum Det er gået godt for Jais Andersen, siden han begyndte med en enkelt lastbil for 25 år siden. Men det har også kostet mange arbejdstimer og et ægteskab.

Siden han var lille dreng har Jais Andersen haft sin gang blandt lastbiler og snurrende motorer i overstørrelse.

Faderen Henry havde en vognmandsforretning og derfor var det ikke den store overraskelse, da den unge Jais blev ansat hos faderen som chauffør og uddannet mekaniker. Men det var til gengæld en overraskelse, at han efter ti års ansættelse i faderens firma, begyndte sit eget i 1989 og strøg derudad.

Det begyndte i det små med en enkelt lastbil, men Jais var en fremsynet herre, der ville mere og da faderen døde i 1997 overtog han faderens del af forretningen, fortsatte med faderens navn fordi folk kendte det, og fortsatte med at vokse.

I dag har han 16 lastbiler, en stor containerudlejningsforretning, kraner og andre ting. Han har 22 ansatte i Henry Andersen & Søn A/S og kan nu se tilbage på et 25 års jubilæum som en af områdets foretrukne vognmænd og opbevaringseksperter.

»Jeg kan se tilbage på et jubilæum, hvor der kom rigtig mange folk for at sige tillykke. Det betød meget og viser, at vi har slået os fast hos folk. Det vil jeg godt sige tak for,« understreger Jais Andersen fra sit kontor på toppen af firmaets store hal, hvor lastbilerne repareres og gøres klar.

Men det har også været en tur med hårdt arbejde, omskiftelige vilkår og personlige omkostninger.

Stadig håndværker

»I de første syv år havde jeg ingen ferie. Hvis jeg ikke kørte lastbil, så byggede jeg containere selv. De blev så gode, at vi bruger dem i dag. Det er rigtig god kvalitet. Men det kostede også et ægteskab. Jeg var aldrig hjemme,og jeg forstår godt, at man ikke gider det i længden. Men sådan var vilkårene,« siger Jais Andersen, som i dag bruger mest tid på kontoret.

»Der er rigtig mange ting, man skal holde styr på og jeg vil gerne have styr på detaljerne. Det er jeg nødt til. Men til gengæld må jeg også sige, at jeg elsker at gå rundt på værkstedet. Jeg er håndværker og holder også styr på værkstedet,« siger Jais. Han afviser dog, at være den, som holder snor i alting.

»Jeg har et godt team og jeg kan i dag tage op ferie i længer tid ad gangen. Der er som regel styr på det, og det er kun i akutte tilfælde, at mine folk skal kontakte mig i min ferie,« siger Jais, hvis søn nu er ansat i firmaet.

Sønnen skal lære

»Han er ansat i kørselsafdelingen, men han har ikke nogen særlige vilkår. Jeg tror på, at man selv skal lære og det skaber splid i firmaet, hvis ejerens børn har bedre vilkår end andre. Det lærer man jo heller ikke noget af,« pointerer Jais Andersen.

Han er dog usikker på, om nogen af de tre børn overhovedet vil overtage forretningen.

»Jeg ved simpelthen ikke, om det bliver aktuelt. Indtil videre køre det jo og jeg kan stadig lide det. Men med tiden skal der jo ske noget. Og jeg ved ikke, om min søn overhovedet vil overtage,« siger Jais Andersen.

Under alle omstændigheder kan Jais Andersen konstatere, at der stadig er brug for ham og at folk kender ham. Mere end 200 mennesker kom til jubilæumsreceptionen og det varmer.

»De mange mennesker viser, at der stadig er brug for os og at vi har skabt noget, som folk kan lide og har brug for. Og det er dejligt,« siger Jais Andersen, som gik den slagne vej i faderens fodspor, men endte med at overhale indenom og køre i sine egne biler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *