Pinseafsløring fyldte kirken
skovlunde_kirke_1.jpg
Der var ikke meget plads til overs på kirkebænkene, da Skovlunde Kirke holdt pinsehøjmesse søndag den 8. juni klokken 10.
Kunst Pinsedag var Skovlunde Kirke fyldt til randen af spændte mennesker, der var mødt op for at se kirkens nye kunstværk ’pinse-alterskabet’.

Allerede før klokken slog 10 for højmesse var der fyldt godt op på bænkene i Skovlunde Kirke. Mange var mødt op for at deltage i søndagens pinsehøjmesse, der samtidig var en afsløring af kirkens længeventede kunstværk ’pinse-alterskabet’, som kunstner Erik Hagens har skabt.

Se billeder: Galleri fra pinsehøjmessen i Skovlunde Kirke

Pinse-alterskabet er det første i en række af seks billedfortællinger udformet som alterskabe, der vil komme til at pryde væggene i Skovlunde Kirke permanent.

Ved afsløringen i kirken deltog blandt andre den tidligere kirkeminister Bertel Haarder, Ballerups nuværende borgmester Jesper Würtzen og hans forgænger Ove E. Dalsgaard samt naturligvis kunstneren selv Erik Hagens.

Bertel Haarder holdt tale om Grundtvig og Grundtvigs syn på pinsen. Han talte om ånden, som den der giver liv til fællesskabet, og om lyset som det centrale i Grundtvigs pinsesalmer. Lyset i form af oplysning, og deraf folkeoplysning som forudsætning for demokratiet.

»Folkeoplysningens formål er, at oplyse menneskelivet, at vække sindet, at gøre øjet vågent, så det kan se, hvad det ikke før kunne se, og ørene kan høre, hvad de ikke før kunne høre. Med andre ord – det er sindets åbenhed, det kommer an på,« sagde han blandt andet.

Åbne og lukkede tavler

Alterskabene er trefløjede og de seks repræsenterer hver sin højtid – det første altså pinsen. Alterskabene fungerer både i åben og lukket tilstand og indstilles efter kirkeårets gang.
I lukket tilstand viser pinse-alterskabet en masse mennesker, der er ved at bygge en verden af bøger. Selv forklarer Erik Hagens, at det er:

»Mennesker, nærmere bestemt eksperter af enhver slags, der er i færd med at opbygge en sikker verden af viden og informationer.«

Når pinse-alterskabet åbnes, som det blev gjort for første gang i Skolvunde Kirke pinsedag, viser det den samme verden, der eksploderer.

»Den åbnede altertavle viser, hvorledes en fragmenteret verden af viden og fakta, som vi opbygger tilværelsen på, splittes og sprænges. Ikke ved den højerestående Guds indgriben, men ved de holdninger, den lidenskab og næstekærlighed, som mennesket Jesus eksemplificerede i sit korte liv,« fortæller Erik Hagens.

Læs meget mere om kunstværkerne på kirkens hjemmeside: www.skovlundekirke.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *