Magnus vil gå udenom Janteloven
Magnus-1.jpg
Magnus Størum på sit »kontor«. Det hele kan foregå hjemme fra sofaen, men der er fremdrift i virksomheden, som den 16-årige har grundlagt. Foto: Flemming Schiller
Iværksætter 16-årige Magnus Størum fra Måløv er på vej til succes med sin egen virksomhed på nettet.

De fleste 16-årige gør de samme ting. De går i skole, nogle endda kun nødtvungent, fester, lever på de sociale medier, går til sport og slapper ellers af så meget som muligt.

Det gør Magnus Størum også. Men han har også en anden passion, der ikke er som alle andre. Han har allerede startet og driver sin egen virksomhed. Virksomheden hedder overlevelsesgrej.dk, findes på nettet og kan styres fra den bærbare hjemme i sofaen.

Men selvom det ikke endnu er blevet til en millionforretning med filialer i hele verden, så mangler ambitionerne ikke noget hos den unge iværksætter-spire fra Måløv.

Hjemme fra familiens villa på en stille villavej i den lille provinsby, vil Magnus udfordre den gænge opfattelse af, hvad, man kan gøre, når man er 16 år.

Vil selv bestemme

Historien begyndte for et år siden, da Magnus skulle til Norge på en overlevelsestur og ledte efter noget godt grej at bruge. Men det kunne ikke fås i Danmark, og der blev ideen grundlagt om at lave et sted, hvor man kan finde godt overlevelsesgrej i Danmark.

I skolen lavede han et projekt om iværksætteri, og selve opstarten af virksomheden endte med at blive opgaven, som sikrede ham et 12-tal.

»Jeg har altid være meget interesseret i erhvervslivet og jeg havde et job i Fona, så jeg kunne tjene mine egne penge. Men det blev hurtigt kedeligt, og jeg drømte om noget andet. Jeg ville selv bestemme, og derfor kom det som en kærkommen mulghed for at prøve mit eget eventyr af. Så da ideen om selv at skaffe overlevelsesgrej og sælge det til folk opstod, så slog jeg til,« fortæller Magnus fra sofaen hjemme i forældrenes stue.

Han har nu været i gang en måned, og han kan mærke, at der er fremdrift i virksomheden.

»Det er jo meget nyt, og det er ikke de store penge jeg tjener. Men allerede nu kan jeg mærke, at der sker noget og vi udvider snart sortimentet,« siger Magnus, som indtil videre kun har solgt knive af mærket Schrade.

Egentlig ville han også have valgt et andet mærke at importere og sælge, men det var for dyrt og de få tusinde kroner, som Magnus havde af sine konfirmationspenge til at investere i firmaet, rakte ikke. Men snart udvides butikken altså.

»Jeg vil sælge førstehjælpsgrej, for det er jo oplagt at sælge til folk, der skal på overlevelsestur. Så det begynder jeg med nu,« siger han.

Inspirerende onkel

Magnus har som nævnt længe drømt om at være sin egen chef, men det ligger ikke umiddelbart i generne. Hverken moderen eller faderen er selvstændige, men han har en grandonkel i Sydafrika, som har skabt en formue på et urfirma.

»Jeg har besøgt ham i Sydafrika og det inspirerede mig. Så et eller andet sted, har det nok ligget i mig,« siger Magnus, der udover at ville være sin egen herre også vil udfordre den gængse danske lønmodtager-mentalitet.

»Jeg vil gerne være anderledes og gå udenom Janteloven. Der er ikke tradition i Danmark for at ville satse på at få sit eget, men den tankegang vil jeg gerne gå forrest med. Og jeg synes faktisk også, at mange har været positive overfor det, når de først har vænnet sig til tanken. Mine forældre har bakket mig op og sagt, at hvis det er det,jeg brænder for, så skal jeg bare gøre det,« siger Magnus, som også har allieret sig med sin lillebror Tobias, som hjælper til og som skal sørge for de praktiske ting, når Magnus tager et år til Australien efter sommerferien.

Også almindelig

Men selvom Magnus virker både ambitiøs og målrettet og vil tænke anderledes, så forsikrer han, at han også er en ganske almindelige teenager, med ganske almindelige teenage-vaner.

»Jeg fester også med mine venner og sover længe og den slags. Men jeg har bare også dette drive om at skabe noget selv. Så hvis jeg kan lære andre, at der er en anden vej, end bare gymnasiet og en universitetsuddannelse eller at komme i lære som tømrer, så vil jeg gerne gå forrest,« siger Magnus, der selv skal på Niels Brock handelsskole efter sin tur til Australien.

»Jeg har lært mere på denne måned, end jeg har lært et helt år i skolen. Jeg har fået en masse viden om adwords, facebook og SEO, men også om økonomi og drift af virksomhed,« siger Magnus, der med overlevelsesgrej.dk har fået de udfordringer, han har søgt.

Om virksomheden får succes ved han ikke, men han vil kæmpe for det.

»Jeg regner med at gå i plus i denne måned (juni, red.) og så må vi se, hvad der sker, når der kommer flere varer i butikken. Men man skal jo kæmpe for det, og så længe jeg tror på det, så fortsætter jeg,« understreger Magnus Størum, som har taget springet og gjort sig til iværksætter.

Fordi han ikke kan lade være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *