»Det virker bare bedre at komme i hættetrøje og hængerøv«
lokalnætværk_10.jpg
Sonny Sandeep Singh og Melanie Nielsen er to af tre ansatte i Ballerup-afdelingen af Lokalnetværk for Unge. I dagens anledning har Sonny taget uniform på, noget der ellers ikke er hverdag for den unge betjent. Foto: Flemming Schiller
Netværk Som en del af partnerskabsaftalen mellem Københavns Vestegns Politi og Ballerup, Herlev og Gladsaxe Kommuner er der blevet etableret et lokalnetværk for unge, hvor politi og pædagoger arbejder sammen for at bryde fødekæden til rocker- og bandemiljøerne.

For en måned siden flyttede de nyansatte medarbejder i Lokalnetværk for Unge ind på Gl. Hjortespring Skole i Herlev. Netværket er oprettet som en del af den partnerskabsaftale som Københavns Vestegns Politi har indgået med de tre kommuner Ballerup, Herlev og Gladsaxe.

Medarbejderne er inddelt i tre grupper – én for hver kommune, og vi har besøgt Ballerups hold, der består af to politibetjente og en pædagog. De har deres eget lokale på Gl. Hjortespring Skole – et lokale der er indrettet i minimalistisk, nyistandsat stil med store nøgne, hvide vægge og ensomme skriveborde, hvor papirbunkerne endnu er til at overse i den dertil indrettede papirbakke.

Kun en fodbold i vindueskarmen og et stort kort over Ballerup på væggen bryder den hvide tavshed – og så de to storsmilende kollegaer Sonny Sandeep Singh og Melanie Nielsen, der flere gange får fortalt om Jesper, der er deres tredjemand, men som i øjeblikket er på ferie sydpå.

Sammen udgør de tre kollegaer Ballerupdelen af Lokalnetværk for Unge. Og det er deres erklærede mål at få brudt fødekæden til rocker- og bandemiljøerne i Ballerup Kommune.

Nålene i kortet viser, hvor der er noget at komme efter, hvor de tre kommer til at bruge meget af deres arbejdstid; Blokhaven, Grantoften, Hede-Magleparken og så videre. Nålenes placering kommer ikke bag på nogen.

Opsøgende arbejde

»I første omgang handler det meget om, at vi kommer ud og får vist vores ansigter og fortalt, hvem vi er,« siger pædagog Melanie Nielsen og fortsætter:

»Alle de mange indsatser og teams, der allerede findes ude i områderne, har været rigtig gode til at lukke os ind, så vi har brugt en stor del af vores tid her den første måned på opsøgende arbejde i boligområderne, klubberne og sådan noget.«

De tre kollegaer supplerer hinanden godt, er de enige om, og samarbejdet fungerer, så det får det bedste frem i dem alle:

»Vi er selvfølgelig meget forskellige. Der er nok noget om at politifolk er lidt mere nøgterne og resultatorienterede på den korte bane, mens vi pædagoger gerne vil snakke og se på den lange bane,« griner hun.

»Men jeg synes faktisk, at vi supplerer hinanden rigtig godt og bruger hinandens stærke sider. Vi har nogle rigtig gode debatter, men vi er enige om, hvor vi skal hen,« tilføjer Melanie Nielsen, der selv er født og opvokset i Måløv.

Super godt samarbejde

Sonny Sandeep Singh er den ene af to betjente. Han har i dagens anledning iført sig den blå politiskjorte.

»Normalt har jeg den aldrig på, så det er helt underligt,« griner han og understreger, at han altså selv har strøget den.

»Det kunne du ellers godt lige have gjort,« stikker han til Melanie, der affejer hans dårlige joke med et vink.

»Vi har et super godt samarbejde mig, Jesper og Melanie. Jeg bliver udfordret meget mere sådan rent fagligt, og det er fedt. Jesper og jeg er meget enige om, hvordan arbejdet skal være og Melanie supplerer os rigtig godt – både i kraft af at hun er pædagog og kvinde,« tilføjer han.

Civile på gaden

De tre er meget ’’ude i marken’’, hvor de møder de unge, taler med dem og prøver at finde ud af, hvem der er hvem og hvordan det hele hænger sammen. Og når de kører ud er det i civil bil og tøj.

»Det handler ikke om, at vi prøver at narre nogen. Vi fortæller dem, at vi er politi og pædagog, men vi forsøger samtidig at lære dem at kende og at de skal lære os at kende. Så det virker bare bedre at komme i hættetrøje og hængerøv,« forklarer Sonny Sandeep Singh.

Mange af de unge, som de gerne vil have i tale, er nogle, der i forvejen har dårlige oplevelser med politiet. Derfor giver det god mening, at lade uniformen ligge derhjemme.

»Jeg kan også mærke, at jeg opfører mig anderledes, når jeg er i uniform. Så er man på, på en anden måde,« siger Sonny Sandeep Singh.

»Jeg er meget mere mig selv, når jeg kommer i civil. Og det tror jeg, de unge kan mærke,« siger han.

De tre medarbejdere skal forsøge at kortlægge, hvor der er egentlig bandeaktivitet i Ballerup Kommune samt forsøge at spotte de unge, der er i farezonen for at blive ’’suget ind’’ i banderne.

»Jeg har en rigtig god mavefornemmelse og jeg synes allerede, at vi er nået rigtig langt på den første måned,« siger Melanie Nielsen.

»I første omgang er målet, at de unge skal vide, hvem vi er og hvad vi kan. Og på den lange bane skal vi have hjulpet nogle af de her unge til at vælge en anden vej end banderne,« siger hun.

Man kan læse mere om Lokalnetværk for Unge på deresj hjemmeside: www.lfu.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *