1813 betyder ikke længere ventetider
Dansk Folkepartis regionsrådsmedlem Kenneth Kristensen Berth (KKB) skriver her i avisen den 26. maj, at ventetiderne på Region Hovedstadens akutmodtagelser og akutklinikker (tidligere kaldt skadestuer) er tredoblet siden Akuttelefonen 1813 blev indført.

Men KKB tegner et ukorrekt billede af situationen. I dag er det nemlig sådan, at vi registrerer ventetiden fra det øjeblik, at du som borger har fået hjælp i telefonen. Det gør vi, fordi vi med 1813-ordningen tilbyder dig at tilbringe noget af ventetiden derhjemme, i stedet for at bruge halve og hele timer i akutmodtagelsens venteværelse.
Dette er en mere praktisk løsning for dig, der har brug for lægens eller sygeplejerskens hjælp, men som godt kan tåle at vente noget af tiden derhjemme.
Det kan praktisk betyde, at du fx kan nå at spise aftensmad med familien, lægge ungerne i seng eller se X-Factor finalen i tv, før du begiver dig afsted.
Og når først du er fremme, så er ventetiden ikke lang. I marts ventede halvdelen af alle borgere maksimalt 24 minutter i en akutmodtagelse fra de ankom til de fik hjælp. Og 75 procent fik hjælp inden for 57 minutter.
Så jeg kan slet ikke genkende det billede, som KKB tegner!
Til gengæld kan jeg konstatere, at KKB ønsker sig tilbage til en akutordning præget af usikkerhed, og hvor ventetiden på hjælp samlet set var længere, end tilfældet er i dag.
Der er også risiko for fejl i den nye akutordning, ligesom der vil altid vil være perioder med spidsbelastning og travlhed, som patienterne desværre også ville kunne mærke. Og de opstartsvanskeligheder der har været i forbindelse med overgangen til 1813, arbejder vi benhårdt på at få bugt med.
Men virkeligheden er samtidig, at med den nye ordning er der mindre risiko for at du som patient kommer til at vente i timevis i akutmodtagelsens venteværelse uden at kende et aftalt tidspunkt. Og der er mindre risiko for, at du sidder på det forkerte hospital.
På 1813 er du nemlig allerede blevet henvist til det rette sted og den rette behandling. Det er netop det, vi mener med et ’enstrenget akutsystem’. Og vi kan allerede nu se, at denne ordning virker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *