Trygheden ligger i lommen
Applarm-3.jpg
Anders Krauch var plaget af mange indbrud i sit gamle kvarter og fik ideen til sin elektroniske overfaldsalarm Applarm. Siden er det gået stærkt og han håber nu at kunne få endnu flere til at skabe tryghed i deres kvarter og hjem. Foto: Flemming Schiller
Elektronik En elektronisk overfaldsalarm. Det er vel det ord, der bedst dækker den nye app, som Anders Krauch fra Smørum har udviklet og fået stor succes med.

Forestil dig, at du sidder i dit køkken og drikker en kop kaffe. Pludselig hører du lyden af smadret glas og du kan se, at en indbrudstyv er på vej ind ad dit eller naboens kældervindue.

Angsten kommer hurtigt og gode råd er dyre. Vagtfirmaet er tilknyttet og måske kommer vagten om en halv time. Til den tid er tyven forlængst væk med halvdelen af husets værdier.

Eller forestil dig, at du sidder med din nabo og han pludselig falder om med et hjertetilfælde midt på dit køkkengulv. Du kan ikke selv førstehjælp, men det kan din genbo, som er sygeplejerske og som tilfældigvis er hjemme i dag. Tiden er knap og hurtig hjælp ville være guld værd.

Hjælpen findes nu. Den nye Applarm, udviklet af smørum-borgeren Anders Krauch, er svaret på den slags ubehagelge dilemmaer.

Akut hjælp

Appen fungerer på den måde, at man via sin mobiltelefon tilmelder en række mennesker i nærheden som accepterer, at være med i dit kontaktnetværk og som indirekte dermed accepterer at hjælpe, hvis du tilkalder dem. Samtidig kan du skrive hvad der sker, og hvor det foregår.

Så hvis din nabo får dit nødkald, så kan han og eventuelt andre være på pletten hurtigt. Enten til at skræmme en eventuel indbrudstyv væk, give et godt signalement eller fastholde vedlkommende indtil politiet ankommer eller yde førstehjælp, som kan redde livet på din gæst.

Anders Krauch har selv betalt udviklingen af appen og den er nu downloaded mere end 6000 gange, og det er ganske godt.

»Jeg er meget tilfreds med, at så mange har hentet min app i løbet af bare en måned. Jeg var færdig med at udvikle den i slutningen af marts og jeg kan jo se, at folk er interesserede. Det er en tryghed, som er meget nærværende,« siger Anders Krauch, som fik ideen til app’en allerede i 2012 og som satte sig for at udvikle den i kølvandet på en række indbrud i hans tidligere kvarter og samtidig fordi han havde solgt sit forma, og nu ville gøre en forskel.

»Vi var totalt plaget af indbrud i det kvarter, jeg boede før og samtidig oplevede vi, at en tilnkyttet vagtordning faktisk virkede modsat. Ofte er en alarm, der går til et vagtfirma en falsk tryghed, for der går ofte en halv time inden vagten kommer, og der er tyven jo for længst væk. Derfor var det oplagt, at man skulle kunne tilkalde hjælpe fra folk i nærheden. Og den ide er der tilsyneladende mange, der kan lide,« siger Anders Krauch, der understreger, at der ikke er tale om selvtægt.

Ingen selvtægt

»Man kan tilkalde hjælp, men det er ikke et spørgsmål om selvtægt, det vil jeg gerne understrege. Det handler om at forebygge og sørge for at få et godt signalement, skræmme en potentiel tyv væk eller måske kunne tilkalde politiet hurtigt og kunne følge tyven, så han er lettere for politiet at finde. For ikke at snakke om førstehjælpen, der kan betyde forskellen på liv og død,« siger Anders Krauch.

Da Anders Krauch gik i gang med at udvikle appen, var målet ikke at blive rig på det, men at gøre en forskel. Sådan er det stadig.

»Det handler om at finde et område, hvor man føler, at man kan gøre noget for andre. Det skulle bare løbe rundt. Men det var alligevel en udfordring at få gang i udviklingen. Jeg spurgte nogle danske app-udviklingsfirmaer, men det var alt for dyrt. så jeg måtte til Indien for at kunne betale dem for deres hjælp. Efterfølgende havde jeg samtaler med f.eks forsikringsselskaberne og de kunne godt lide ideen, da det jo er god forebyggelse. Så mit håb er, at de vil kunne være med i at udvikle systemet yderligere,« fortæller Anders, som har været i DR’s aftenshowet for at fortælle om app’en.

Det hjalp på antallet af downloads, og selvom antallet af tilmeldte er dalet noget siden, så håber Anders at kunne få flere downloads end Det kriminalpræventive råds app, der har halvandet år på bagen.

«De har jo masser af Trygfondens penge i ryggen, og det er en god app. Men jeg håber, at folk kan se, at her kan man få direkte og akut hjælp med det samme og at det kan gøre en meget stor forskel akut,« siger Anders Krauch.

Grænseløst potentiale

Samtidig håber han at få fat i nogle eksterne samarbejdspartnere, som kan give hans Applarm mere luft under vingerne og gøre de åbenlyse fordele endnu mere synlige og ad den vej gøre langt flere nabolag og hjem trygge.

»Der er et stort potentiale i f.eks USA og Englamd, hvor man går meget op i nabohjælp. »Dont reach for the gun, reach for the mobile«, er et motto, som de ville kunne forstå. Det handler om tryghed og sikkerhed og i sidste ende også færre tilfælde af, at folk kommer til skade fordi de står alene og er bange og måske handler overilet. Nu er hjælpen nær og så er det måske muligt at se lidt mere roligt på en ellers ubehagelig situation,« siger Anders Krauch, som tog udgangspunkt i sn egen dagligdag og skabte et digitalt redskab, der kan skabe lidt mere tryghed for de mange i hverdagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *