Skolereform med forældre sat uden for døren
Debat Alle partierne i kommunalbestyrelsen står bag et nyt forslag om en ændret skolestruktur.

Den nye struktur fjerner halvdelen af skolebestyrelserne. De, der er tilbage, skal dække flere geografisk adskilte skoler. Det er demotiverende for forældrene, når forældre fra andre skoler sætter rammerne for deres børn. Bestyrelsesmedlemmerne kan også selv miste gejsten, hvis meget af bestyrelsesarbejdet handler om andre skoler, end den, hvor deres barn går.

I SF går vi ind for nærdemokrati, blandt andet fordi det skaber engagement og deltagelse, der er vigtigt for vores børns fremtid. Denne reform giver den modsatte effekt.

For det andet begrænser reformen forældrenes frie valg af skole, da to skoler betragtes som én. Man kan altså ikke mere søge naboskolen. Har du et barn i Skovlunde, kan forældrene ikke mere vælge en af områdets skoler. Barnet skal gå der hvor skolen har besluttet, at barnet skal gå.

Samlet reducerer de øvrige partier i Ballerup forældres indflydelse på deres børns fremtid. Man kan ikke undgå at få den tanke, at der er politikere, der mener, at forældrene bare er til besvær. Jeg spår privatskolerne en god fremtid i Ballerup Kommune.

I SF mener vi, at folkeskolen skal vinde over privatskolerne i fair konkurrence gennem høj kvalitet i undervisningen og større medinddragelse af forældrene – ikke mindre.
R

eformen af Ballerups skoler risikerer at forværre ét af de problemer, den skal løse: Tabet af ressourcestærke elever fra folkeskoler.

2 kommentarer om “Skolereform med forældre sat uden for døren”

 1. Jørgen Flyr siger:

  Kan man stole på SF?

  SF var i kommunalbestyrelsen i 2007 med til at nedlægge Parkskolen, en dengang velfungerende skole i Ballerup. Dengang lyttede man ikke til skolebestyrelsen, elever eller forældrene, som protesterede over beslutningen. Nærdemokratiet havde her ingen sympati i SF. I stedet blev eleverne fordelt på andre skoler, så klassekvotienterne her kunne komme i vejret. Flere elever fra den gang valgte at flytte til privatskoler eller skoler uden for kommunen.

  Folkeskolerne skal styrkes, men det gøres ikke ved at gennemtvinge overenskomster ned over hovedet på lærerne eller tromle en skolereform igennem, som SF var med til sidste år, da de endnu sad i regeringen. Man kan ikke spare sig til en bedre folkeskole – kvalitet koster.

  Sjovt som det gør en forskel, når man ikke mener det samme i opposition, som når man sidder med ved bordet og gennemfører den ene forringelse efter den anden. Jeg håber SF kommer til at sidde meget længe i opposition, så de kommer på god afstand af borgerlig liberal politik, og finder tilbage til de socialistiske rødder de havde engang. Desværre har SF været med til at bane vejen for det modsatte af det de nu siger, de gerne vil.

 2. Mette Hedegaard siger:

  Kære Ulrik
  Som vi også har talt om forleden, så er forældrebestyrelserne sikret ved, at vi kan øge antallet af forældre, og sætte en kvote for hver matrikel (såfremt forældrene stiller op.)
  Jeg er enig i, at der er en risiko forbundet med at lægge sammen, men jeg er også sikker på at det nok skal lykkes de nye bestyrelser at finde gode arbejdsformer og løsninger. Det første år, er der lagt op til, skal de to skolebestyrelser samarbejde og etablere en god struktur. Først i 2016 er der lagt op til at den nye struktur skal fuldt implementeres.
  Hvis jeg skal vælge, og det skulle jeg jo, så vil jeg langt hellere udfordre forældrene på deres samarbejdsevner og evne til at se ud egen næsetip, for det har jeg allerede oplevet at de kan, fremfor at udfordre eleverne med skolelukning og skoleskift.
  Kh Mette Hedegaard, Enhedslisten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *