Rejsen der kunne være endt helt forkert
anja_madsen_8.jpg
Anja Mdsen fik en helt ny indsigt, da hendens søn tog til Afghanistan som soldat. Nu har hun skrevet en bog om sine oplevelser - en bog hun håber vil være en inspiration til andre soldater-forældre. Foto: Flemming Schiller
Bogudgivelse Anja Madsen måtte uforberedt slippe sin søn, da han tog afsted til militærtjeneste i Afghanistan. Det var en barsk, men også lærerig oplevelse, som hun nu har skrevet en bog om.

Da flyet lettede fra Roskilde Lufthavn den 5. februar 2013 med endnu et hold danske soldater på vej til Afghanistan var det en helt ny situation for Anja Madsen fra Smørum.

Med flyet var nemlig hendes 20-årige søn, der efter hurtig overvejelse og med stor beslutsomhed havde afgjort, at han ville med ned og gøre en forskel i det krigshærgede land.

Men for Anja var det ikke helt så enkelt. Hun stod nemlig tilbage med en række ukendte, voldsomme og dobbelte følelser, der skulle tage lang tid at finde hoved og hale i og som satte hele hendes familiesammenhold på en alvorlig prøve. Men også en rejse, der endte med at gøre både hende, hendes familie og ikke mindst hendes søn Stefano, stærkere.

De mangeartede følelser og den kamp det har været for at acceptere, at ens søn tager i krig og måske ikke vender hjem igen, har Anja Madsen nu skrevet en bog om. Bogene hedder »Mit barn skal i krig« og skildrer hudløst ærligt vejen fra total overraskelse, da den lidt dovne og ugidelige søn i huset pludselig beslutter sig for at ville i krig, til den fortvivlelse man sidder med som forældre, når man ikke længere har kontrol over sønnens liv og ikke ved, om man nogensinde ser ham igen. Og alt det kaos, der hersker indimellem.

Ud i ukendt land

»Egentlig ville jeg ikke skrive en bog, men blot en dagbog. Men jeg fandt ud af, at det meste selvhjælpsmateriale er rettet mod professionelle og ikke mod pårørende eller forældre. Og det er egentlig mærkeligt, for der er jo rigtig mange forældre, der sidder i den situation,« fortæller Anja Madsen en rolig eftermiddag i parcelhuset i Smørum, hvor vi har sat hende stævne for at fortælle om den nye bog.

Men den ro, hun og huset udstråler nu, har ikke altid været sådan. Tværtimod.

»Det var en rigtig hård periode. Jeg vidste jo ikke, hvordan historien endte, så det var en rejse ud i et meget ukendt land,« siger Anja Madsen.

Anjas søn Stefano var en ganske almindelig teenager med alt, hvad dertil hører af almindelig dovenskab og uansvarlighed. Efter studentereksamen var moderen spændt på, hvad den håbefulde søn ville foretage sig, og det kom som noget af en overraskelse da han ville først aftjene værnepligten og derefter skrive kontrakt med forsvaret. Og der var bare oven i købet lige en ekstra hage ved at skrive under på en såkaldt K-35-kontrakt, der sikrer job i forvaret til man er 35 år gammel. Det kræver nemlig en udsendelse.

Valg med konsekvenser

»Han skulle være minesøger og jeg anså det for at være rigtig farligt. Det endte med at han blev skytte, og næsten fra den ene dag til den anden besluttede han sig. Han ville udsendes. Jeg var rystet og havde slet ikke forestillet mig, hvad det indebar. Det er jo et valg med store konsekvenser og jeg sad tilbage med en følelse af enorm ensomhed og afmagt. Og jeg vidste først ikke, hvordan jeg skulle tackle det,« siger Anja, som valgte at snakke med sønnen om sine følelser.

anja_madsen_5

Det var en stenet vej og det gav en del konflikter, selvom Stefano gerne ville lytte. Men efterhånden som udsendelsen kom tættere på, blev han også mere presset og det gav gnidninger. Ikke bare blandt de to, men i hele familien, der også omfatter tre mindre søskende og en mand, der ikke er biologisk far til Stefano.

»Vi endte med at kunnne rumme hinanden og jeg endte med at acceptere kendsgerningerne, og ikke fastholde mig selv i en offerrolle. Det var jo ikke bare en ferierejse til udlandet, han skulle på, men jeg erkendte, at jeg måtte slippe og samtidig forholde mig til resten af familien, der naturligvis også var påvirkede af situationen. Vi blev gode til at sætte ord på situationen og min mand, der godt kunne føle sig lidt udenfor,, var en stor støtte« siger Anja, der sendte sin søn afsted. Tung om hjertet, ked af det, frustreret og rådvild, men afklaret.

En farlig tur

I det halve år der gik, hvor Stefano var i Afghanistan var han i jævnlig kontakt med familien. Han ringede, når det passede ind og der blev skrevet mails, når udstyret virkede. Faktisk var opringningerne lidt af et tveægget sværd. For på den ene side elskede Anja naturligvis at høre fra Stefano, men på den anden side så frygtede hun telefonens ringen. Hvad nu hvis? Selvom hun senere fandt ud af, at hvis det værste skulle ske, så ville man ikke blive informeret på denne måde.

Heldigvis vendte Stefano hjem igen i et stykke, uden de store psykiske mén. Han kom godt igennem perioden, selvom der var en især en dramatisk episode, hvor et hold engelske soldater mistede tre kammerater på en tur, hvor det egentlig skulle have været Stefanos gruppe, der skulle på patrulje.

»Det var en barsk omgang, men de tacklede det godt internt,« siger Anja Madsen, der har lært rigtig meget om sig selv i det halve år.

»Jeg fatter ikke, at man kan lære så meget om sig selv, som i det halve år. Også i forhold til min familie har jeg lært meget om mig selv og vi har lært meget om hinanden. Jeg er helt klart blevet mere givende og åben og har fået sat tilværelsen i perspektiv. Pludselig betyder ukrudtet i haven og et rodet køkkenbord ikke så meget,« siger Anja og tilføjer.

»Vi er alle kommet meget tættere på hinanden og har fået lidt andre prioriteter,« siger Anja Madsen.

Hjælp til forældre

Stefano fik nok af militæret og har nu forladt forsvaret for at læse videre og forfølge en civil karriere. Men oplevelserne står stærkt og det samme gør det for Anja Madsen, der altså har skrevet bogen med det formål at hjælpe andre forældre i samme situation.

»Det kan godt være, at det har været terapi for mig, men formålet er i højeste grad at fortælle, at der er andre i verden med samme problem og at vi støtter hinanden. Den støtte kunne jeg godt have brugt og have vidst, at der var nogen, der havde det som mig. Så jeg håber også, at forsvaret, der generelt har håndteret tingene godt og professionelt, ville lære, at der også er forældre, der sidder med mange uafklarede spørgsmål,« siger Anja Madsen.

Hun håber at hendes bog vil være både en inspiration og en hjælp til de mange forældre, der fremover kommer til at stå med de samme dilemmaer og følelser, som hun selv gjorde, da hendes søn tog på en rejse, der kunne være endt helt forkert.

Udover bogen »Mit barn skal i krig«, der er udkommet på Informations forlag, har Anja Madsen også en hjemmeside www.mitbarnskalikrig.dk, hvor man kan læse mere.

I morgen lørdag den 31. maj kan man møde Anja Madsen i Arnold Busck i Ballerup Centret. Her vil hun i tidsrummet 11.30 til cirka 13.30 stå klar til at svare på spørgsmål omkring bogen. 

anja_madsen_1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *