Her begynder valget
KMD-1-portræt.jpg
Steen Østergaard er KMD’s valggeneral og holder styr på den store proces, det er, at producere valgkortene op til de forskellige valg. Foto: Flemming Schiller
Valgkort Inden du modtager dit valgkort, har KMD i Ballerup været i gang i uger for at få kortene klar. Ballerup Bladet kiggede indenfor.

Se billeder fra besøget hos KMD

Når du skal stemme, hvad enten det er til folketingsvalg, kommunalvalg, eller til det kommende EU-valg, så får du et valgkort. Det dumper ind ad døren, du hænger det op på opslagstavlen og tager det med til valglokalet og afleverer det til den valgtilforordnede – for derefter at sætte dit kryds. Og så er det ligesom klaret. Men inden du modtager valgkortet, har rigtig mange mennesker været i gang i dage og uger for at få valgkortene klar i god tid inden valget.

Kortene laves og trykkes hos KMD, der ligger i Lautrupparken i Ballerup. Her arbejder 70 mand i flere uger for at få de mange valgkort klar til brug.

Ved det kommende dobbeltvalg, både EU-valg og afstemningen om patentdomstolen, skal mere end otte millioner valgkort afsted. To valgkort til hver vælger. Og det giver travlhed og kræver en stor logistisk indsats for KMD-folkene.

Sikre områder

Travlheden til trods blev Ballerup Bladet inviteret indenfor i de hellige produktionshaller for at se lidt nærmere på den hektiske stemning, der breder sig, når KMD gør folket klar til valget.

Vi følges med Business Line Manager, KMD’s såkaldte valggeneral, Steen Østergaard, samt de altid alvorligt udseende vagter ind i de områder, hvor vi af sikkerhedsgrunde gerne må komme.

Her ruller og larmer de store maskiner i de enorme produktionshaller og man glemmer næsten, at KMD faktisk er en højteknologisk IT-virksomhed. Her er der larm, stål, maskiner og rør. Kun mangler der snavs, ild, varme og mænd i kedeldragter.

Her sidder folk i skjorteærmer. og t-shirts bag computerskærme. Vi er i et åbent område, mens mange andre områder er forbudt. Selv husets pressechef har ikke adgang alene til de sikreste områder, hvor man har med personfølsomme data at gøre.

Hemmelig opbevaring

»Vi har en markant sikkerhed generelt og det er fast ved alle valgløsninger. Vi har haft opgaven på at lave valgkort siden 80’erne, hvor KMD var en offentlig virksomhed der hed Kommunedata. Frem til 2017 skal vi stå for opgaven, derefter byder vi ind på den på lige fod med andre,« siger Steen Østergaard.

Han fortæller, at valgkortene fylder 236 fladvogne fyldt med plastickasser, men at de løbende bliver afhentet af postvæsenet, og hvor de efterfølgende bliver opbevaret, ved han ikke. Eller vil ikke sige.

»Vi skal være færdige i god tid, så Post Danmark kan nå at distribuere kortene i god tid inden valget. Så der er hektisk nu. Men det er endnu mere hektisk op til et folketingsvalg. Vi ved trods alt i god tid, hvornår der er EU valg, men ved folketingsvalg er der kun 20 dage. Så løber vi stærkt. Heldigvis er det jo en gammel opgave, så vi kender rutinerne og ved, at alt skal fungere. Der er ikke plads til at noget lige kan vente til i morgen eller går galt,« siger Steen Østergaard midt i larmen af trykmaskinerne, der drøner uforstyrret afsted med tusindvis af valgkort på de store ruller.

Tal med forsinkelse

KMD er som nævnt også en højteknologisk virksomhed, der håndterer data i store mængder. Derfor er de tal og grafikker, som man ser i TV på valgaftnerne også leveret og håndteret af KMD.

Men selvom det er hektisk og selvom der er travlt på en valgaften med masser af prog
noser og tal, så er der en speciel udfordring ved et EU-valg. Her må det nemlig ikke gå alt for stærkt.

»Vi kan ikke offentliggøre tal og prognoser før efter klokken 23, selvom vi kan. For det sidste valgsted i Italien lukker først klokken 23, og vi må ikke påvirke valget, så derfor må vi vente,« siger Steen Østergaard.

Men på det lavteknologiske plan er der ingen tid at spilde. Senest fem dage før valget skal alle valgkort være vælgerne i hænde, så derfor knokler man på i KMDs trykafdeling. For det er lige så meget her i de enorme fabrikshaller i Ballerup, som på gangene på Christiansborg og i partierne, at valget begynder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *