Da EU kom lidt tættere på
EU-møde-1.jpg
Der var både smil, debat og tid til eftertanke, da en række kandidater mødtes på Sønderhaven for at snakke EP-valg og patentdomstol. Foto: Flemming Schiller
Vælgermøde Et forrygende uvejr satte en dæmper på fremmødet til Ballerup kommunes eneste EU-valgmøde. Men diskussionslysten fejlede ikke noget.

Billeder:  Billeder fra EU-vælgermødet i Måløv

Det ikke bare regnede. Det væltede ned i tiden op til det første og måske eneste EU-valgmøde i Ballerup Kommune. Der var ellers linet op til pænt fremmøde og mange stole stod klar på plejecentret Sønderhaven i Måløv onsdag aften.

Placeringen og det skrækkelige vejr afholdt nok en del fra at møde op for at høre de
lokale kandidater og deres ’stand-ins’ diskutere EU og ikke mindst den noget komplicerede patendomstol, som vi også skal stemme om den 25. maj.

Men selvom der kun var mødt i omegnen af 20 mennesker op, hvoraf en del var partisoldater, så var der ikke noget galt med diskussionen, da den først kom i gang.

Kandidat på skærm

En lang række partier var mødt frem, men det måske mest EU-begejstrede parti, De Radikale, havde ikke sendt deres spidskandidat Morten Helveg Petersen, og glimrede med deres fravær.

Også Liberal Alliance havde ikke kunnet finde en egnet kandidat og dermed var feltet reduceret til Danni Olsen (O), Nils Juhl Andreasen (V), Jens Joel (A), som var stand-in for den egentlige socialdemokratiske kandidat Kathrine Alexandrowiz, Thorkild Krejberg (F), der var stand-in for Margrethe Auken, Rasmus Jarlov (C), der var stand-in for Bendt Bendtsen og endelig Erik Bach (Folkebevægelsen mod EU).

Alle kandidater fik til at begynde med ordet i tre minutter, hvor de kunne fortælle de fremmødte, hvorfor man skal stemme på netop dem. Jens Joel sad bag en plakat af sin kvindelige kandidat og måtte konstatere, at der er gået mode i at være en skægget dame.

Men især SF glimrede ved at bringe det 21. århundrede ind i mødet, da Margrethe Auken tonede frem på en Ipad og via sin talende plakat gav sin tre minutters valgtale, en gimmick, Auken har praktiseret igennem sin EU-valgkamp.

Rask ordveksling

Efter præsentationen var der fri debat, og det var i begyndelsen mest de to ordstyrere og arrangører, Rene Cromefeldt-Bie og Niels Gulbech-Eiruf, der trak spørgsmål op af hatten.
Det gav til gengæld kandidaterne mulighed for at komme i gang med en diskussion, der bølgede meget omkring valget var et valg for og imod EU.

Den eneste regulære modstander af EU var Erik Bach, der måtte slås for at holde den skeptiske linie, mens Danni Olsen tidligt på aftenen afslørede, at han og hans parti egentlig ikke er imod EU, men blot imod at EU vokser og fjerner vores selvbestemmelse på alle punkter. En holdning, som stort set alle kandidater, i fravær af De Radikale, kunne tilslutte sig.

Tonen var sober, men entusiastisk og der blev til alt held udvekslet en del verbale hug mellem kandidaterne. Men bortset fra en enkelt giftighed fra Danni Olsen til Thorkild Krejberg, var der kun saglighed at spore.

Den svære domstol

Efter en pause var panelet igen på banen for diskutere patentdomstolen, der nok er teknisk og fremmed, men alligevel forsøgte kandidaterne faktisk at gøre det tekniske emne lidt mere forståeligt.

Efter en lang aften kunne de to ordstyrere takke af og indtrykket var, at alle havde en god aften, til trods for dårligt vejr og lille fremmøde.

For eksempel mente den konservative kandidat Rasmus Jarlov, at det altid er sjovt at møde folk.

»Jeg synes det er vigtigt, at man tager ud for at snakke med folk. Det kan godt være, at der ikke er så mange i dag, og EU er jo også meget fjernt fra folk. Men det er altid sjovt at snakke med folk ansigt til ansigt og folk tager ofte noget med hjem og snakker med andre. Og så spredes ordet alligevel,« siger Rasmus Jarlov.

Og den opfattelse deltes af Lilly Gertsen, der netop var mødt frem for at blive lidt klogere på EU-debatten.

»Jeg blev faktisk lidt klogere i aften. Kandidaterne var saglige og gjorde meget for at fortælle om deres politik. Det synes jeg var godt. Og det er altid forfriskende at møde politikerne i virkeligheden. Så jeg er godt tilfreds med udbyttet,« siger Lilly Gertsen.

Endnu en omgang

En lang aften var slut, mørket havde sænket sig over Måløv og regnen var afløst af en letskyet og meget mørkeblå himmel. Det var tid til at gøre status.

»Jeg er meget tilfreds med aftenen. Selvom vejret ikke var med os, så blev det en god debat og jeg føler, at folk fik noget med hjem. Men det undrer mig, at der ikke er flere møder af den slags i en så stor kommune som Ballerup. Men mon ikke vi ender med at gøre det igen, når der er valg næste gang,« siger Niels Gulbech-Eiruf, der kunne se tilbage på en travl, men også oplysende aften, som bragte det til tider fjerne EU lidt tættere på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *