»Livet er en rejse«
smed_jamal_8.jpg
Jamal Tabari har taget den lange vej fra Iran til Danmark og har mødt modstand undervejs. Men hans åbne sind og vilje til at tage samfundet til sig, har givet ham medvind. Foto: Flemming Schiller
Integration Den nye formand for Ballerup Kommunes integrationsråd, Jamal Tabari, er en mand med markante meninger og et positivt sind. Han vil arbejde for at få kulturerne til at mødes i et fælles projekt, samfundet.

Når man går ned ad havegangen til Jamal Tabaris hus i Ballerup, har man ikke fornemmelsen af, at noget er specielt. Her bor en helt almindelig borger med rødder i den danske muld, med karper i forhaven, villa med røde sten og hvide vinduer, bil i carporten og inde bag væggene minimalistisk, men hyggelig indretning. Kun den svagt sødligt krydrede duft i hele huset afslører, at her bor måske alligevel ikke en beboer med den danske muld aflejret i blodet gennem generationer.

Her bor nemlig en mand med iransk baggrund, der flygtede fra regimet i 1984 fordi han var fagligt aktiv, og som siden har arbejdet stenhårdt på at gøre sit nye samfund, det danske, til sit eget samfund.

Om kulminationen er jobbet som mentor i en virksomhed, der arbejder med blant andre førtidspensionister og efterlønnere eller om det er uddannelsen om kulturformidler og coach, om det er det store netværk blandt etnisk danskere og danskere med indvandrerbaggrund eller sit arbejde i fagbevægelsen, er svært at sige. Men faktum er, at Jamal nu er blevet formand for integrationsrådet i Ballerup Kommune og han har en klar mission med sit virke i rådet, som han har været medlem af i de seneste år, men som altså nu har valgt ham som formand.

Aktiv i samfundet

For når vi sidder i den lyse stue i sofaen foran fladskærmen, er det tydeligt, at her er en mand, der har et åbent sind. Og netop et åbent sind, er en egenskab,som han vil arbejde på at ”eksportere” og bruge i sit arbejde i rådet.

»Det er vigtigt, at vi lærer den nye generation, at de skal være aktive i samfundet. At de ikke må isolere sig og skabe deres eget samfund. Det er vigtigt, at vi får de unge til at blande sig i samfundet og være aktive borgere. Kun på den måde kan vi skabe en ligeværdighed og lære dem, at alle har noget at bidrage med. Det skal være alles samfund,« siger Jamal Tabari, der selv har gjort netop den filosofi til sin levevis.

Han har selv kæmpet og klaret sig trods indimellem svære vilkår, når man kommer fra en anden kultur og en anden måde at se tingene på.

»Mange har påtaget sig en offerrolle. Det er ofte en rolle, som de har arvet fra deres forældre, der måske føler, at de ikke har fået nok indflydelse og den uddannelse de gerne ville og ikke har lært sproget, som de ville. Så er det let bare at isolere sig og sige, at ‘det er ikke vores samfund’. Men de unge har helt andre muligheder for at få uddannelse og indflydelse i samfundet, og den skal de gribe. Og det er vigtigt, at vi i rådet sætter fokus på det,« siger Jamal Tabari, der især påpeger det svære i at balancere mellem to kulturer.

Plejehjem eller ej

»Vores fokusområde er de unge og de ældre. Hvordan man kan balancere mellem en kultur, hvor man skal respektere de kulturelle værdier, hvor man skal ære og tage sig af de ældre i samfundet, så de ikke kommer på plejehjem. Men samtidig skal man klare sig i et travlt samfund, hvor der er store krav og meget lidt tid til netop den slags. Det er svært,« siger Jamal Tabari, som håber, at han selv kan fungere som en inspiration for andre.

Han vil også meget gerne udfordre begrebet integration. For hvad er integration egentlig?

»Vi får en generation, der vel ikke skal integreres. De er jo danske, så måske skal vi opfinde et nyt ord. Jeg ved ikke, hvad det skal være, men diskussionen er meget vigtigt og relevant. Jeg får ofte spørgsmålet, ‘hvornår er man dansker’. Og jeg ved det ikke helt. Men begrebet integration vil jeg gerne udfordre,« siger Jamal, som tror på dialog. Også selvom dialog indimellem er en svær og besværet disciplin.

»Et eksempel er alt det der er sket i Skovlunde. Vi har haft en dialog med mange i Skovlunde, og langt de fleste tager kraftig afstand fra kriminalitet og den slags fremfærd. Men man må erkende, at der er nogle mennesker, der ikke vil leve som os andre. Og så er dialog svært. Så bliver det en opgave for andre at tackle. Men de fleste med indvandrerbaggrund tager afstand fra den slags og vil gerne leve fredeligt i samfundet,« siger Jamal Tabari.

Vi bliver hørt

Han fremhæver samarbejdet med Ballerup Kommune som rigtig godt og føler, at integrationsrådet bliver taget alvorligt og hørt, når der er relevante ting på dagsordenen.

»Vi føler, at vi bliver både hørt og spurgt af kommunen og det er vigtigt for at tingene kan hænge sammen. Det giver et indtryk af, at man gerne vil have alle med,« siger han og opfordrer til, at netop et åbent sind fra alle parter, kan bringe godt med sig.

»Livet er en rejse for mig. Jeg har et åbent sind og har sørget for at være aktiv i samfundet og ikke-fordomsfuld. Det har givet gevinst. Jeg oplever, at rigtig mange danskere er meget søde og imødekommende, men man skal også lære af hinanden og udfordre hinandens fordomme. Og så skal man være nysgerrig, for så åbner verden sig. Og man må ikke isolere sig, hverken etniske danskere eller indvandrere. Så kan vi skabe et samfund, hvor vi alle er en aktiv del af og hvor ‘dem’ og ‘os’ ikke er så fremherskende,« understreger Jamal Tabari, der selv oplever hvordan hans egne døtre på 26 og 18 år er en aktiv del af det danske samfund som henholdsvis pædagog og gymnasieelev med et aktivt og udadvendt liv.

»Jeg er stolt af dem og at de har omfavnet det samfund, de er en del af. Det er min mission at give videre til alle, hvis det kan lade sig gøre. At skabe et fælles samfund, hvor vi alle er aktive og tager et ansvar for både det fælles samfund og for hinanden,« pointerer den nye formand, der tog den lange rejse fra politisk flygtning i et kaotisk Iran og til det velordnede danske samfund og fandt sin egen balance.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *