Et hus fuld af muligheder
Venture-1.jpg
Der arbejdes intenst på at skabe lækkert design hos huset venture i på Telegrafvej. Og der er nok at tage fat på for de 17 medarbejdere. Foto: Flemming Schiller
Socialøkonomi Der er både menneskeligt højt til loftet og plads til stor faglighed i Huset Venture, en succesrig socialøkonomisk virksomhed i Ballerup.

Når man kommer til de lyse og meget indbydende kontorlokaler på Telegrafvej, hvor en lang række virksomheder har placeret sig i de anonymt udseende konkorkarreer, så fornemmer man, at der er noget specielt ved dette sted.

Her er åbent, lyst og stemningen er på en eller anden måde både imødekommende, effektiv og rummelig. Og det er der en grund til. For i lokalerne i nummer fire holder virksomheden huset venture til.

Det er en virksomhed med 17 ansatte, der har specialiseret sig i at levere tøj og tekstiler til en lang række formål. I det store skrædderværksted bliver der arbejdet målrettet med at lave alt fra julenisser, børnetøj, reparationer og specielt designet tøj til skuespillere og musikere.

Men selvom der skal laves mange forskellige ting, hvor kravene til finish og stil er høje, så er denne virksomhed alligevel speciel. Venture en nemlig en socialøkonomisk virksomhed, hvor de fleste ansatte er skåne- og fleksjobbere med vidt forskellige behov.

Nogle kan arbejde få timer om ugen, andre i mange flere. Nogle har synlige handicaps og sidder f.eks i kørestol, mens andre har mere usynlige handicaps, men f.eks kan være en psykisk diagnose.

Venture-2

Intet beskyttet værksted

Her skabes et unikt samspil mellem indtjening og rummelighed, for her skal der tjenes penge, produceres varer til et stigende antal kunder, men der er ikke nogen aktionærer, forlanger høj indtjening, så de kan få et stort afkast.

Overskuddet går til nye arbejdspladser til mennesker med handicaps eller udvidet produktion. Men omvendt skal man ikke tro, at venture er et beskyttet værksted. Langtfra.

Det understreger lederen af Ballerup-afdelingen, Lone Gregaard. Hun har ledet den lokale afdeling af det landsdækkende firma i et halvt år og har bragt sin baggrund som både socialrådgiver og leder i et stort privat firma med ind i den socialøkonomiske virksomhed, hvor der er plads til både indtjening og rummelighed.

»Dette er en virksomhed som alle andre. Vi skal tjene penge og vi skal fremstille varer, som der er afsætning på ude i landet. Så enkelt er det. Men samtidig er der plads til, at folk har andre behov, at de arbejder mindre tid og at der er plads til, at de kan blive mødt som de mennesker de er. Det er en helt unik kombination, og det tiltalte mig. Derfor er det drømmejobbet for mig,«  siger Lone Gregaard.

Selvværd på menuen

Huset venture i Ballerup samarbejder med 11 kommuner og de er meget begejstrede for den måde, som venture arbejdsprøver og vurderer fleksjobbere på. Samtidig gør venture alt, hvad de kan for at få så mange som muligt ansat i reelle jobs i virksomheden eller hjælpe dem videre i andre jobs.

»Vi afprøver folk, og hvis vi ansætter dem, så ansætter vi dem på helt almindelige vílkår. Dermed sikrer vi en række mennesker et ordenligt job at stå op til og et selvværd og en følelse af at høre til, på en helt anden måde end man ellers kan tilbyde. For det er jo et job, der har en funktion og ikke bare et beskyttet værksted. Det betyder uendeligt meget. Samtidig får virksomheden også nogle motiverede ansatte, der har en masse ressourcer, som vi kan bruge,« siger Lone Gregaard.

Men ikke nok med, at venture har fået et endog meget velfungerende og efterspurgt skrædderværksted op at køre. Der er også andre funktioner i huset, blandt andet frivillig IT-rådgivning og mere er på vej.

Venture-3

Skal gå forrest

»Vi er ved at få etableret en regnskabshjælp, hvor vi kan tilbyde især små virksomheder hjælp til deres regnskaber. Der er ansat i alt seks nye personer og vores succes er efterhånden så stor, at vi nu snart må lede efter udvidelse afvores lokaler,« siger Lone Gregaard, der mener at venture også har et andet formål end at tjene penge og give reelle jobs til folk med handicaps.

»Det har været svære år for virksomhederne og det har især smittet af på de mange folk, som har udfordringer. De står ikke forrest til at blive ansat. Derfor er det også vigtigt for os at vise, at vi kan rykke noget med disse mennesker og at de faktisk kan det samme, som de altid har kunnet, bare på nedsat tid. Her kan man iden grad tale om mennesker, der synliggør ordsproget om, at ‘man kan, hvad man vil’. De gør det hver dag. Det er vigtigt, at vi går forrest og viser, at vi har en stor ressource og at vi kan skabe et samspil uden at offergøre eller synes det er synd for folk. Her er alle ansat på lige fod og har et reelt job og bliver set som et menneske og ikke som en diagnose eller en sygdom. Man kan sige, at vi kombinerer forretning og humanisme. Det budskab er vigtigt,« siger Lone Gregaard.

LÆS OGSÅ: ‘Det er en ny chance’ og ‘Håber på eget design’

Venture-4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *