Bred enighed om nyt skoleudkast
Skoledemo-2.jpg
Mange forældre var mødt frem torsdag aften foran rådhuset for at vise, at de stadig var på barrikaderne inden mødet i børne- og skoleudvalget. Foto: Flemming Schiller
Skolestruktur Alle partier var med, da den nye skolestruktur blev nedfældet. Nu skal forslaget i høring.

Hvis man fulgte med i debatten om den nye planlagte skolestruktur for et par måneder siden, så ville de færreste tro, at det kunne ende med brede smil og en total enighed om et fælles forslag til en ny skolestruktur i Ballerup Kommune. Der var store følelser, knubbede ord og milevid afstand mellem parterne, og det kunne ligne en »mission impossible«.

Men sådan blev det ikke – tværtimod. Torsdag aften blev samtlige medlemmer af børne- og skoleudvalget enige om et forslag til en ny skolestruktur, der skal lægge grunden til det fælles mål. At gøre folkeskolen til det primære valg for forældrene i Ballerup.

Lokale skoler bevares

Hovedpunkterne i forslaget er, at der ikke bliver lukket nogle skoler, men at alle nærområder beholder deres skole, og at der samtidig bevares et ubrudt skoleforløb, bortset fra Højagerskolen, hvor eleverne flyttes fra 7. klasse til Egebjergskolen. Dermed bibeholdes alle de fysiske rammer på kommunens skoler indtil videre.

Desuden sammenlægges en del af skoledistrikterne under en fælles ledelse, således at der kommer fem skoledistrikter med fem ledere, og man udnytter dermed synergieffekten og styrker den samlede ledelse af skolernes dagligdag.

Endelig vil man styrke overgangen til ungdomsuddannelserne ved blandt andet at nedtone 10.klasse-uddannelsen og styrke udskolingen, så flere elever er parate til at tage en ungdomsuddannelse efter 9. klasse. Man vil også arbejde på at have mindst to spor på skolernes indskoling og mellemtrin og at samarbejde stærkt på alle udskolingsniveauer.

Fælles fodslag

Sådan er hovedtrækkene i forslaget, der altså fik opbakning fra samtlige partier, og det glæder formanden for udvalget, Peter Als (A).

»Der har været meget i spil, så jeg er meget glad for, at vi nu har kunnet finde en fælles løsning, som alle bakker op om. Vi får sendt det samlede signal, at vi vil folkeskolen og at den lokale folkeskole skal være forældrenes førstevalg. Nu sender vi den i høring, og så må vi se, hvor det bringer os hen. Men jeg synes faktisk, at det er godt gået af os, at vi har kunnet finde en løsning,« siger Peter Als.

Han glæder sig også over, at debatten har været meget anderledes og mere åben, end den har været tidligere.

»Det er et område, hvor der er mange følelser i spil, og derfor har vi måttet lytte. Faktisk har vi lyttet meget til forældrene. Debatten har foregået meget på andre platforme. Via facebook, og ved direkte møder mellem politikere og forældre, og det har betydet meget. Jeg synes, at det viser, at dette forlig er noget, vi kan stå inde for og som vi har debatteret os frem til. Vi føler, at vi har brugernes opbakning,« siger Peter Als.

Ingen besparelser

Der vil, ifølge formanden, ikke komme besparelser og de 4,5 millioner kroner, som det ellers var lagt op til, at der skulle spares, er taget af bordet.

»Nu handler det om at styrke ledelsen og styrke skolerne, og det gør vi ikke ved at fjerne penge. Så jeg vil sige, at som udgangspunkt, skal der ikke fjernes nogen penge eller mandskab fra området. Vi skal styrke skolerne, ikke spare mere på dem,« siger Peter Als.

Også borgmester Jesper Würtzen glæder sig over den nye aftale.

»Jeg er naturligvis glad for, at vi er blevet enige om et forslag, som alle parter kan stå bag. Det har været en vigtig prioritet. Skolestrukturen i Ballerup Kommune skal tilpasses de udfordringer og opgaver, som skolerne skal løse i de kommende år,« siger Jesper Würtzen.

Det er nu formelt op til kommunalbestyrelsen at sende det nye forslag i høring, og det vil blive behandlet på næste kommunalbestyrelsesmøde den 26. maj hvorefter høringsperioden går i gang.

I november måned er høringsperioden slut, og derefter kan kommunalbestyrelsen endeligt vedtage den nye struktur, når alle høringssvar er gennemgået.

LÆS OGSÅ: ‘Stor tilfredshed med resultatet’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *