Ballerup Brandvæsen er landets hurtigste
ballerup_barndvæsen_1.jpg
Ballerup Brandvæsen er for tredje år i træk landets hurtigste. Foto: Flemming Schiller
Udrykning For tredje år i træk kan Ballerup Brandvæsen bære den ærefulde titel ’Danmarks hurtigste brandvæsen’. Med en gennemsnitlig udrykningstid på 4.03 minutter slår de alle andre kommuner i landet.

Se billedgalleriet: ‘Billeder fra Ballerup Brandvæsen’

Beredskabschef Michael Kim Andersen fra Ballerup Brandvæsen har god grund til at være en glad og tilfreds mand. Nye tal fra Beredsskabsstyrelsen har netop slået fast, at Ballerup Brandvæsen – for tredje år i træk – er landets hurtigste brandvæsen.

4.03 minutter er den gennemsnitlige udrykningstid – også kaldet reponstid – hos Ballerup Brandvæsen. Det vil sige, at der går gennemsnitligt fire minutter og tre sekunder fra alarmcentralen trykker på alarmknappen til Ballerup Brandvæsens brandbil er fremme på skadestedet og kan begynde at slukke ilden.

»Vi ved at hvert minut tæller i sådan en situation. En brand kan nå at udvikle sig meget i løbet af få minutter, så det har store konsekvenser, hvis vi kommer et minut senere. Ligesom vi ofte taler om; hvis bare vi havde været der et minut før, så kunne vi have nået at redde det eller det,« fortæller beredskabschef Michael Kim Andersen.

Men at Ballerup Brandvæsen gør det bedre – eller i hvert fald hurtigere – end alle de andre kan han roligt glæde sig over. Beredskabsstyrelsens statistikker fra 2013 viser, at Ballerup Brandvæsen er markant hurtigere end landsgennemsnittet på 7.50 minut, men også væsentlig hurtigere end gennemsnittet for Region Hovedstaden, som måske er det mest oplagte at sammenligne med.

I hele regionen er den gennemsnitlige udrykningstid på 6.24 minutter, altså hele 2.21 minutter længere responstid end i Ballerup.

God geografisk placering

Hvorfor er I så meget hurtigere end alle de andre?

»Det er der flere forskellige årsager til. Først og fremmest ligger vi rent geografik godt placeret. Brandstationen ligger meget tæt på de store industriområder i Ballerup Kommune, og her har vi rigtig mange alarmer. Så det har selvfølgelig stor betydning, at vi ligger lige i nabolaget og dermed kan være hurtigt fremme,« fortæller Michael Kim Andersen.

Derudover har han og de øvrige medarbejdere ved Ballerup brandvæsen valgt at være med helt fremme på den teknologiske udvikling i branchen og været hurtige til at implementere en masse forskellige ting, der samlet er med til at minimere ’’spildtid’’.

»Vi prøver hele tiden at afdække, hvad der er af gode idéer ude på markedet og konstant have fokus på, hvad vi kan gøre for at blive bedre,« forklarer Michael Kim Andersen.

Helt konkret har man blandt andet fjernet mellemleddet i alarmkaldet mellem 112 og brandvæsenet, så de i dag får alarmen direkte fra alarmcentralen 112, i modsætning til tidligere, hvor det gik over Falck, forklarer beredskabschefen.

»Og så har vi implementeret forvarsling, så vi bliver varslet om, at der er en tur på vej, allerede inden vi ved, hvad alarmen går ud på og hvor det er til,« fortæller Michael Kim Andersen.

I praksis betyder det, at alarmcentralen allerede i samme sekund, de konstaterer at en alarm kommer fra et sted i Ballerup Kommune, sender et forvarsel til Ballerup Brandvæsen, der så straks kan skynde sig til bilerne. På den måde kan de allerede inden alarmcentralen sender den ’’rigtige’’ alarm, med detaljer om adresse og årsag til alarmen,være på vej ud af døren. Dermed sparer de dyrebare sekunder, som kan være afgørende for om mennesker eller bygninger overlever en brand i sidste ende.

»Det handler egentlig bare om, at tænke lidt ud af boksen og være åben overfor nye tiltag, der kan være med til at gøre os endnu bedre,« siger Michael Kim Andersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *