Kommunen slanker administrationen
rådhus.jpg
Ledere og medarbejdere i rådhusets centre og sekretariater har kigget indad og fundet besparelser for mange millioner kroner. Kommunalbestyrelsen har nu vedtaget sparekataloget, der indeholder besparelser for 11,2 millioner kroner.
Økonomi Kommunalbestyrelsen har vedtaget besparelser for 11,2 millioner kroner i administrationen i Ballerup Kommune.

I forbindelse med vedtagelsen af budgetterne for 2012 og 2013 besluttede kommunalbestyrelsen, at der skulle findes administrative besparelser for i alt 11,2 millioner kroner.

Derfor har ledere og medarbejdere på Rådhuset haft travlt ved lommeregnerne for at finde besparelser svarende til ti procent af lønsummen i Rådhusets forskellige centre og sekretariater.

Alle forslag til besparelse er blevet samlet i et stort sparekatalog, som direktionen og chefgruppen har sorteret i. Efter høringsfasen er det endelige sparekatalog – indeholdende besparelser på 11,2 millioner kroner blevet godkendt i økonomiudvalget, og i sidste uge også af en næsten enig kommunalbestyrelse. Kun Enhedslistens to medlemmer står udenfor aftalen.

I disse sparetider

Besparelserne er blandt andet fundet ved droppe forskellige eksterne samarbejder udenfor kommunegrænserne. Der er skåret nogle lederstillinger væk og i det hele taget vil mange administrative opgaver rundt om på rådhuset blive løst anderledes for at opnå besparelser.

»Det er selvfølgelig aldrig rart at skulle spare, men i økonomisk trængte tider må vi altså prioritere. Og de forslag jeg indstiller, rammer så lidt som muligt de borgernære områder,« sagde borgmester Jesper Würtzen (A) i sin forelæggelse af sagen for kommunalbestyrelsen.

»I det hele taget er administrative besparelser også at foretrække frem for besparelser på den primære velfærd omkring børn, skole, handicappede og ældre,« tilføjede borgmesteren.

I den borgerlige fløj var der også fuld opbakning til sparekataloget. Venstres Kåre Harder Olesen glædede sig især over kommunens udmeldelse af både miljøsamarbejdet Green Cities og det internationale samarbejde Edge Cites Network.

»Det er faktisk nogle af Vestres forslag fra forrige år og sidste år. Og det drejer sig om nogle områder, som før – i et eller andet omfang – gav værdi for Ballerup, men som nu ikke længere gør det,« sagde han på kommunalbestyrelsesmødet.

Ingen støtte fra Ø

Konservatives Martin Jonassen var også på talerstolen til kommunalbestyrelsesmødet:

»Jeg ser det her som en form for punktum for en periode med meget hårde besparelser hele vejen rundt,« sagde han og fortsatte:

»Det må være vores opgave som kommunalbestyrelse, at borgerne ikke oplever væsentlige forringelser. Det har der allerede været på mange andre områder. Nogle af de borgernære områder som børn, ældre og så videre. De har fået hammeren at føle, om man vil. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at vi træffer den rigtige beslutning her.«

»Forhåbentlig bliver det fremover ikke kun med sparemål for øje, at vi laver tingene om, men for at gøre tingene bedre,« sluttede han.

Enhedslisten var som nævnt eneste parti, der ikke ville være med i aftalen. Begrundelsen var i følge Ali Abbasi, at der var flere ting i sparekataloget, som de ikke kunne bakke op om – blandt andet en besparelse på 300.000 som ikke var beskrevet grundigt nok samt nedlæggelsen af en stilling som psykologisk konsulent i Center for Børn og Ungerådgivningen.

Ali Abbasi udtrykte også ærgelse over, at Ballerup melder sig ud af de førnævnte samarbejder, Green Cities og Edge Cities Network.

»Argumentationen har jo været, at vi ikke længere kan få så meget ud af samarbejdet, som vi kunne tidligere. Men vi har måske glemt, at de andre parter kunne få noget ud af os. Det er sådan noget, vi også tænker over her i Enhedslisten,« sagde han.

Se hele sparekataloget (fra referatet fra kommunalbestyrelsesmødet) her: Sparekatalog

1 kommentar om “Kommunen slanker administrationen”

 1. Jørgen Flyr siger:

  Besparelser som et kommunalt mantra uden saglige begrundelser.

  Der henvises til at kommunalbestyrelsen i 2012 og 13 har besluttet at der skal gennemføres besparelser, men forud for kommunalvalget fik vi oplyst at der var overskud på kommunens økonomi.

  Men hvorfor der skal spares, hvad de konkrete årsager er hertil, ja det får vi ingenting at vide om. Mange virksomheder har fået godt gang i hjulene og melder om store overskud, alligevel bliver man ved med at fastholde en spareiver uden hold i virkeligheden.

  det samme med de foreslåede skolebesparelser, hvor meldes ud at der gerne skulle spares 5 mio. kr årligt – jamen hvorfor det. Vi har af især socialdemokraterne fået oplyst med skoleforliget og indgrebet i lærernes overenskomster, at skolerne ikke er gode nok. Jamen de bliver jo ikke bedre af at skolerne ikke får arbejdsro til at implementere de beslutninger der allerede er trukket ned over dem. Hvorfor blive ved med at stresse lærere, elever og forældre?

  Den bedste måde at sikre bedre skolegang er at lade skolerne få lov til at passe sig selv, gennemføre ordentlig undervisning uden konstante indblandinger fra politikkerne.

  Besparelserne er blevet en del – og hersk politik, hvor befolkningen skal leve i en asocial krigstilstand, og hele tiden frygte hvad politikkerne finder på af narrestreger og rævekager.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *