Hvad blev der af min fritid?
Debat Sådan lyder spørgsmålet over hele landet, da eleverne får at vide, at de nu skal være i skole frem til klokken fire.

Hvordan kan det være ’det bedste for os’, at vi skal bruge vores barndom i skolen?

Jeg kan leve med og forholde mig til at være i skole til halv to, men når jeg får at vide, jeg skal starte i den såkaldte nye ’heldagsskole’ bliver det for meget!

Jeg kan godt se, at vi får en større forståelse for det faglige, men har I tænkt på det sociale? Et barn har brug for forandring og at udfolde sig, lære nye mennesker at kende og prøve nye udfordringer. Hvilket vi ikke får tid til, hvis vi skal side i en klam klasse i ni timer!

Alt hvad børnene kender ved deres hverdag vil være anderledes, børnene får ingen chance for at gå til ting som fodbold, kampsport, dans og musik.

Nu har de voksne været så smarte at tænke ’vi får bare flere fag i skolen’. Men nej, sådan fungerer det jo ikke. Vi får ikke chancen for at møde nye mennesker og opleve nye ting. I en heldagsskole vil vi have et fastlagt skema, hvor vores ord ikke har nogen relevans. For vi får ikke lov til at ændre noget, vi er jo kun børn. Vi forstår det ikke.

Men jo, nogle af os gør jo. Vi ved godt, at vores verden er ved at blive vendt på hovedet. Hvordan kan I tro, at vi vil være friske, oplagte og gladere for at gå ni timer i skole, end de seks timer vi allerede kæmper med?

Børn har en begrænset barndom. Lad os nu nyde den, mens vi har den. Jeg synes, det er for dårligt, at børnene ikke er blevet spurgt. Jeg ved godt, at det er ligesom, hvis du spørger et barn ’hvad vil du have til aftensmad?’ så svarer barnet jo slik eller is.

Men spørg dog elever i 5.-8. klasse. De er i den alder, hvor de stadig er børn, men kan komme med et fornuftigt svar. Lad børnene være med til at afgøre deres egen fremtid.

I siger altid, form jeres liv, som I vil. Fint, så giv os en chance for at have en indflydelse.

2 kommentarer om “Hvad blev der af min fritid?”

 1. jan siger:

  Hvad blev der af MIN fritid !!!
  Jeg er årgang 1955, jeg gik i skole til kl 16.00 mandag til fredag og så gik jeg minsanten også i skole om lørdagen.
  Årgange før i tiden gik overhovedet ikke i skole, de måtte arbejde fra solen stod op til den gik ned – tænk lige over det.
  Tilbage til min skoletid, vi har lært at læse, stave, og regne i hovedet, ( uden brug af diverse eletroniske hjælpemidler) man kunne måske lære nogle flere færdigheder, i mit erhverv møder jeg mange yngre generationer som ikke kan ret meget uden deres regnemaskiner mm., og stave kan de heller ikke.
  Fritid: Vi kunne sagtens dyrke sport og andre hobbyer og så var vi samtidig babysittere når forældre skulle i biografen eller teateret, vi kunne godt nå det vi ville.
  Jeg tror at der går alt for meget tid med de eletroniske hjælpemidler idag(incl. fjernsynet), så ens fritid pludselig er forsvundet.
  Hvad blev der af min fritid???

 2. jan siger:

  Hvad blev der af MIN fritid!!!
  Jeg er årgang 1955, jeg gik i skole til kl 16.00 mandag til fredag og så gik jeg minsanten også i skole om lørdagen!
  Årgange før i tiden gik overhovedet ikke i skole, de måtte arbejde fra solen stod op til den gik ned – tænk lige over det.
  Tilbage til min skoletid, vi har lært at læse, stave og regne i hovedet ( uden brug af diverse eletroniske hjælpemidler) man kunne måske lære nogle flere færdigheder, i mit erhverv møder jeg mange yngre generationer som ikke kan ret meget unden deres regnemaskiner m.m., og stave kan de heller ikke.
  Fritid: Vi kunne sagtens dyrke sport og ande hobbyer og så var vi samtidig babysittere når andre forældre skulle i biografen eller teateret, vi kunne nå det vi ville.
  Jeg tror der går alt for meget “fritid” med de eletroniske hjælpemidler idag, (incl fjernsyn, som vi ikke havde dengang) så ens fritid pludselig er forsvundet.
  Hvad blev der af min fritid???
  P.S. Jeg spillede håndbold, og dyrkede skøjteløb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *