Fortiden flyttede også ind
tidslomme_5.jpg
Sanne Fandrup med de gamle ting fra 1989. Nu bliver det lagt ned igen under det nye køkken, sammen med ting fra 2014 og en opdateret tidskapsel er skabt. Foto: Flemming Schiller
Tidskapsel Da Sanne Fandrup flyttede ind i sit nye hus i Ballerup, fandt hun et stykke godt gemt fortid under det gamle køkken.

Når man flytter ind i et nyt hjem, hvad enten det er nybygget eller blot et ældre hus, man har overtaget, så er man ofte interesseret i at sætte sit eget præg på det og fjerne de gamle beboeres stil og smag. Det kan ske ved at f.eks rive vægge ned og lave nye køkkener og badeværelser. Men indimellem støder man på en lille flig af historie, der gerne må blive i hjemmet.

Sådan var det for Sanne Fandrup, da hun og hendes familie flyttede ind i et hus på Ågerupvej i Ballerup. Selve huset er bygget i 1954 og har været kaldt »kommunistens hus«, fordi det i mange år været beboet af Erhardt Marott Hansen, tidligere typograf og altså aktiv kommunist. Og da Sanne Fandrups og hendes mand fjernede det gamle køkken for at udvide det, gemte der sig et lille pudsigt stykke historie i soklen under køkkenelementerne.

Her fandt de en lille kasse med en række effekter fra 1989, hvor Erhardt Marott Hansen selv skiftede køkken.

En svunden tid

I den lille tidslomme lå et eksemplar af den kommunistiske avis Land & Folk, et eskepmplar af Ballerup Måløv Avis, en Irma kiksedåse, mønter fra 1989 og et lille brev, hvor Erhardt Hansen skriver om sit nye køkken, der havde kostet den, for tiden, temmelig store sum, af 70.000 kroner. Efter 35 år mente han, at tiden var moden til at skifte det oprindelige køkken ud. Og nu skal det altså skiftes igen.

»Vi ville jo udvide det lille køkken og bygge det sammen med spisestuen. Og så fandt vi denne lille tidskapsel. Det synes vi var meget sjovt og et sjovt vidnesbyrd over en tid, der er forsvundet,« siger Sanne Fandrup.

Tidskapslen er lagt ned i året, hvor netop Muren faldt og den kommunistiske østblok, som havde været en latent trussel mod Vesten siden 2.verdenskrig, forsvandt.

Land & Folk eksisterer ikke mere, Ballerup Måløv Avis er også forlængst historie og de mønter, som blev fundet i tidskapslen er alle blevet skiftet ud eller endda taget ud af den danske møntfod. Men tidskapslen bliver liggende.

»Vi putter tingene tilbage igen og lægger nogle nye ting ned, så man om mange år kan finde den igen med ting fra både 1989 og 2014. Det er jo historieskrivning på en ny og håndgribelig måde,« siger Sanne Fandrup, som i ørvigt gerne vil invitere Erhardt Marott Hansens efterkommere til at se tidskapslen, inden den igen bliver lagt ned under husets – atter nye – køkken.

1 kommentar om “Fortiden flyttede også ind”

  1. Ole Nielsen siger:

    Jeg har lige læst artiklen. Jeg var typograf lærling som t rykkerlærling under Erhard. I årene 1956 til 1960 . Hos firmaet Lundgren og Andersen der er nedlagt. Ole Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *