Ungerådgivningen rykker ind på CPH West
Ungeraadgivningen-7.jpg
Ungerådgiverne Dara Pouyan og Katja Lylloff. Foto: Flemming Schiller
Ungdom De studerende på CPH West har taget så godt imod ungerådgiverne, der har oprettet et ugentlig ’satellit’ på skolen, at man nu har valgt at forlænge perioden med yderligere ti uger.

I de seneste fire år har Ungerådgivningen haft til huse i stationsbygningen på Ballerup Station – helt nede for enden af perronen ved det tidligere posthus. Her ligger de godt gemt og dog virkelig centralt i Ballerup.

Men de fire ungerådgivere, som arbejder der, har nu også lavet en særlig lille satellit-rådgivning på CPH West i Ballerup, hvor de én gang ugentligt får stillet lokaler til rådighed, så de kan mødes med de unge på skolen til en fortrolig – og anonym – snak om de problemer, den enkelte nu måtte have.

»Hele idéen med at flytte rådgivningen over på CPH West udsprang af, at vi ser nogle tendenser i forhold til ungdomsuddannelserne, hvor det er svært at fastholde de unge,« forklarer ungerådgiver Nanna Rasmussen.

»Vi ser mange unge, der har svært ved overgangen, hvor de går fra at være elev på en folkeskole i nogle meget trygge og kontrollerede rammer og så pludselig befinder de sig på en ungdomsuddannelse, hvor de skal til at være voksne og tage ansvar for deres eget liv,« siger Nanna Rasmussen og tilføjer:

»Pludselig skal de selv sørge for en masse ting. De skal måske finde lejlighed og flytte hjemmefra. De skal begynde på en ny skole med nye kammerater og lærere. De skal selv huske at ansøge om SU og lære at holde styr på deres egen økonomi og fraværsprocenten på ungdomsuddannelsen. Det er svært for mange unge at overskue det hele – især hvis de ikke har den nødvendige opbakning hjemmefra – og for en dal af dem hopper kæden af og de dropper ud.«

Svær overgang fra barn til voksen

Nanna Rasmussens kollega Dara Pouyan nikker genkendende til alle de udfordringer, som Nanna remser op. Dara Pouyan er den af de fire ungerådgivere, der har brugt mest tid med eleverne på CPH West i de første ti uger, forsøget med satellit-rådgivningen varede.

»De unges problem er ofte at finde det der overblik, der gør dem i stand til at handle bedst muligt,« siger han og fortsætter:

»Til at starte med er det måske deres fravær, der er det umiddelbare problem – og derfor de kommer til os. Men når vi så taler med dem om, hvorfor de har så meget fravær, som de har, så ligger der andre problemer til grund for det. Og andre igen for dem og så videre og så videre. det ene påvirker det andet og det er svært for dem at finde ud af, hvor de skal begynde henne.«

Jesper Gram-Simonsen, der også er ungerådgiver supplerer:

»Problemerne har hobet sig op for dem, så de har brug for hjælp til at finde overblikket og få prioriteret, hvor de skal starte henne.«

Ungerådgiverne tager ti uger mere på CPH West

De første ti uger, hvor forsøget med at flytte Ungdomsrådgivningen til CPH West to timer hver torsdag har været en stor succes. Så stor at de fire ungerådgivere har besluttet af forlænge tilbuddet med ti uger mere.

»Vores succeskriterium var, at der skulle komme minimum én elev, hver gang vi var der,« siger Nanna Rasmussen.

»Der kom 16 og af dem fortsatte fire i et forløb hos os efterfølgende. Så det har været en stor succes og vi er meget tilfredse,« tilføjer hun.

Derfor har de også allerede taget hul på ti uger mere på CPH West.

Ungerådgiverne er en halv time på HG og halvanden time på HHX hver torsdag i tidsrummet 10 til 13, hvor de har fået lov at låne studievejledernes kontorer. De unge kommer ’’ind fra gaden’’ og kan være helt anonyme.

»De unge er glade for, at vi er helt uvildige og at de kan komme til os anonymt. De har måske problemer i skolen eller derhjemme – eller de kan have et misbrug af en eller anden art – og det har de ikke lyst til at dele med for eksempel en sagsbehandler, læge eller én fra skolen. Der er vi et godt alternativ,« siger Nanna Rasmussen.

Intet er for småt og intet er for stort

Eleverne kan komme til ungerådgiverne med alle typer af problemer ligefra økonomi til følelser, studie og venskaber eller mangel på samme.

»Vi kan også hjælpe dem med helt lavpraktiske ting som for eksempel at skrive sig op til en lejlighed eller få lavet en aftale med banken,« siger ungerådgiver Katja Lylloff.

»Ja, vores motte er: Der er ikke noget, der er for småt og der er ikke noget, der er for stort,« supplerer Dara Pouyan.

Derfor er der heller aldig nogle, der bliver afvist, når de søger hjælp i Ungerådgivningen.

»Vi er ofte de første, de unge rækker hånden frem til. Så vi skal bare hjælpe dem videre på en eller anden måde,« siger Jesper Gram-Simonsen.

»Man har kun en chance med de unge, så det er bare om at gribe den, når de henvender sig,« siger Katja Lylloff.

Ungeraadgivningen-(9)

Ungerådgiverne Nanna Rasmussen og Jesper Gram-Simonsen. Foto: Flemming Schiller

Fakta om Ungerådgivningen

Ungerådgivningen er Ballerup kommunes tilbud om anonym rådgivning til børn, unge og familier.

Ungerådgivningen er et gratis tilbud til alle unge primært mellem 12-25 år.

Man kan komme ind fra gaden eller efter samtale og få en fortrolig snak om det, der kan være svært. Hvis man ønsker det, kan man også få opfølgende samtaler.

Ungerådgiverne rådgiver blandt andet om: kriminalitet, mobning, skole, stoffer, kærester, alkohol, sex, uddannelse, angst, venner, forældre, hash, spiseforstyrrelser, ensomhed, misbrug osv.

Ungerådgivningen ligger på perronen ved Ballerup Station, i samme ende som det tidligere posthus. Adressen er: Banegårdspladsen 3.

Åbningstiderne er: Mandag og tirsdag 14-16 samt torsdag 16-18.Telefonnummeret er: 4477 64 77. Email: ungraad@balk.dk. Læs mere på www.ballerup.dk/ung

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *