Tilbage til kuglerammen
05bblpeter_als_2-copy.jpg
Formand for børne- og skoleudvalget Peter Als (A) vil ligesom partikammerat og borgmester Jesper Würtzen ikke melde ud omkring sin holdning til det fremlagte skolestrukturforslag. »Budskabet er, at vi ikke har lagt os fast på noget endnu,« siger han.
Skolestruktur Ved børne- og skoleudvalgets første møde om forslaget til en ny skolestruktur i Ballerup Kommune, blev de enige om, at der skal flere forslag på bordet.

De syv medlemmer af børne- og skoleudvalget skulle passere en mindre demonstration foran rådhuset, da de tirsdag i sidste uge skulle samles til ekstraordinært udvalgsmøde.

Her fik de mulighed for at få en del af forældrene fra Højagerskolens uforbeholdne mening om det forslag, der ligger, til en ny skolestruktur i Ballerup Kommune.

»Da jeg hørte, at der ville være en demonstration, kørte jeg afsted i god tid, så jeg kunne nå at få en snak med de fremmødte,« fortæller børne- og skoleudvalgsformand Peter Als (A).

»Jeg tror, at mange af dem ikke helt vidste, hvem jeg var,« griner udvalgsformanden.

»Men jeg fik da snakket med nogle stykker og spurgt dem, hvad de synes var vigtigt,« tilføjer han.

»Det der især betød noget for dem var nærheden – og det at have sin skole tæt på. Og det forstår jeg godt,« siger udvalgsformanden.

Efter at han – og nogle af de andre udvalgsmedlemmer havde talt med demonstranterne, kunne de sætte sig til bords for at diskutere, hvad de skal stille op med administrationens skolestrukturforslag, der blandt andet lægger op til en lukning af Højagerskolen samt sammenlægninger af Lundebjergskolen og Rosenlundskolen samt Østerhøjskolen og Måløv Skole.

»Vi har selvfølgelig snakket rigtig meget om oplægget.Vi er alle sammen udemærket klar over, at der er mange ting i oplægget, som er svære og upopulære,« siger Peter Als.

»Men jeg vil også bare understrege, at der er rigtig mange nye udfordringer og krav, som vi skal leve op til – for eksempel med linjefagsdækning. Så der er altså en grund til, at oplægget er, som det er,« siger han.

Hvad mener A?

I sidste uge meldte de to medlemmer af børne- og skoleudvalget Mette Hedegaard (Ø) og Martin Jonassen (C) meget klart ud her i Ballerup Bladet, at de på ingen måde kan støtte det forslag, som administrationen har lavet.

Men socialdemokraterne er ikke så klare i spyttet og hverken borgmester Jesper Würtzen eller udvalgsformand Peter Als ønsker at dele deres holdning til de forskellige elementer i forslaget, med Ballerup Bladet.

»Jeg synes, at man skal passe på med at melde for firkantet ud, siger Peter Als og tilføjer:

»Budskabet er, at vi ikke har lagt os fast på noget endnu. Vi ønsker at tage en åben dialog, hvor alle kan komme med deres input.«

Men det lugter langt væk, synes Mette Hedegaard:

»Jeg synes, det er et demokratisk problem, at det største parti ikke vil udtale sig. De fjerner sig fra folk ved at sige, at nu står de bare her overe i hjørnet og lytter. Dét er jo ikke at gå i dialog. Nu står folk bare og råber i hver deres hjørne, og socialdemokraterne mener tilsyneladende ikke noget. De får i hvert fald ikke afprøvet deres argumenter i debatten, og derfor kunne man godt få fornemmelsen af, at de allerede har besluttet sig,« siger Mette Hedegaard.

Socialdemokraterne har da også absolut flertal i både udvalg og kommunalbestyrelse, men den magt vil de naturligvis ikke misbruge, siger både borgmester og udvalgsformand.

»Vi kunne jo godt trumfe ting igennem. Men vi vil gerne træffe beslutningen på så bredt et grundlag som overhovedet muligt,« siger Jesper Würtzen.

Hvor er debatten?

Har I tænkt jer at holde nogle borgermøder om skolestrukturen?

»Nej, det har vi ikke nogle planer om. Vi har tænkt os at oprette et debatforum på nettet. Men vi har ikke lagt os helt fast på, om det skal være på kommunens hjemmeside eller på facebook – eller hvordan vi gør det endnu,« siger Jesper Würtzen.

Peter Als ser heller ikke på nuværende tidspunkt nogen grund til at lave et stormøde for borgerne.

»Det er vi slet ikke klar til endnu. Men måske bliver det relevant på et senere tidspunkt, det vil jeg ikke udelukke,« siger han.

Til gengæld går debatten livligt og ivrigt i de forskellige facebookgrupper, der er poppet op i kølvandet på skolestrukturforslaget. Her bliver der både regnet efter på administrationens angivne elevtal og besparelsespotentialer ved de forskellige løsningsforslag.

Nye undersøgelser

Det er dog ikke de eneste, der har fundet kuglerammen frem, før børne- og skoleudvalget besluttede også på deres møde, at administrationen skal i sving igen. Medlemmerne er blevet enige om tre nye løsningsmodeller, som der nu skal regnes videre på i rådhusets kontorlandskaber.

Blandt andet skal der ses på, hvilke konsekvenser og muligheder der vil være, hvis man vælger kun at sammenlægge skolerne på ledelsesplan i fire områder med to eller tre skoler i hver.

Administrationen skal også belyse konsekvenserne af, at der på alle nuværende folkeskoler sikres minimum to spor fra 0. til 6. klassse og at udskolingseleverne så samles på fire skoler.

Sidst men ikke mindst skal de kigge på, hvordan man kan ændre skoledistrikterne, så alle nuværende folkeskoler kan fortsætte med minimum to spor fra 0. til 9. klasse.

»Jeg synes, at vi havde et godt møde, hvor vi ikke mundhuggedes, men i stedet var nysgerrige sammen,« siger udvalgsformand Peter Als.

»Nu vil vi forsøge at arbejde henimod at se, om vi kan nå en eller anden form for konsensus. Jeg ved ikke, om vi kan eller ikke kan. Det må tiden vise. Men vi er endnu ikke i nærheden af nogen konklusion,« understreger han.

»Vi vil både i offentligheden og i udvalget være åbne overfor de input, der måtte komme. Og hvem ved, måske dukker der input op, som vi slet ikke havde tænkt på,« slutter udvalgsformand Peter Als.

Skolestrukturen er på dagsordenen igen til næste børne- og skoleudvalgsmøde den 4. marts.

 

2 kommentarer om “Tilbage til kuglerammen”

 1. Ole Nielsen siger:

  Jeg synes da ikke der er nogen grund til, at kommunen opretter sin egen gruppe på Facebook !!…
  Jeg synes da politikerne bare skal komme på banen og deltage i debatten i de eksisterende grupper.
  Det er lidt foruroligende at der blandt Ballerups kommunalpolitikere kun er “begrænset mulighed” for at kunne udtrykke sine individuelle holdninger.
  Det virker som om alle holdninger skal afstemmes med “baglandet”
  ALLE har ret til at have en holdning, og ALLE har ret til at argumentere for den.

  Det er pt. kun én politiker der har deltaget i debatten (om skolevejsproblematikken) — og TAK for dét !!

  Gruppen er åben, og der kræves ikke invitation bare “Mød op”.
  At deltage kræver bare at man HAR en holdning !!!

  En fremtid for Højagerskolen – Ja Tak
  https://www.facebook.com/groups/616420455112895/

 2. Jørgen Flyr siger:

  Det er rystende at læse at skoleadministrationen er gået i selvsving og Socialdemokratiet med borgmesteren i spidsen ikke har mere styring på hvad der rejses af forslag og medvirker med deres indstilling, men kaster forslagene op som en prøveklud og forholder sig afventende.
  Har læst hvor mange ledere der har været ind over, som ikke selv arbejder i folkeskolen men kun i centraladministrationen. Ballerup er den kommune i landet som bruger flest penge på ledere i forhold til befolkningstallet. Hvis de ikke har andet og mere fornuftigt at foretage sig, er det her man kan opnå økonomiske besparelser.
  Jeg prioriterer at ressourcerne bruges så tæt på eleverne som muligt, med ordentlige og tidssvarende skolefaciliteter, max. 21 elever i klasserne, 2 lærerordning i indskolingen, lærernormeringer som sikrer bedre arbejdsvilkår,
  fokus på kvalitet og ikke besparelser.
  mange hilsner
  Jørgen Flyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *