Smørum-borgere til kamp mod rågerne
Rågekoloni-copy.jpg
Rågekolonierne ved Gammeldamsgård og Skt. Hans Sø i Smørum er til stor gene for beboerne i området. Derfor har kommunen nu stablet et skræmme-korps på benene, der larmer rågerne væk med grydelåg og båthorn morgen og aften.
Råger Egedal Kommune efterlyser flere borgere i Smørum, der har lyst at larme både morgen og aften for at skræmme store flokke af upopulære råger væk. Naturstyrelsen siger god for skræmmekampagnen.

‘Vi skal bruge to grydelåg, en hundeproppistol og et fodboldhorn’. Aktionen starter ved solopgang…’

Det lyder som et citat fra Egon i Olsen Banden, men meldingen kommer fra natursagsbehandler i Egedal Kommune, Mette Thornholm.

Hun har nemlig engageret en gruppe borgere i Smørum til at larme morgen og aften for at skræmme de to kolonier af råger væk, der har slået sig ned med skrig og fuglelort i området ved Gammeldamsgård og Skt. Hans Sø i Smørum.

»Hvert forår klager borgerne i villakvarteret over at blive udsat for støj og fugleklatter, når kolonier af råger slår sig ned for at bygge reder og yngle,« siger Mette Thornholm

Larm og fuglelort

Og problemerne med rågerne er mærkbare, fortæller Rita Schubert, der arbejder i Gæstehuset i Smørum, hvor dagplejens børn kommer og leger. Gæstehusets legeplads ligger lige op til en af rågekolonierne.

»De larmer frygteligt og skider ud over det hele. Der er især ulækkert, når børnenes gynger og rutsjebane er fedtet ind i store fugleklatter. Hvis ikke gyngerne bliver hængt op efter brug, skal de gøres rent næste dag,« siger Rita Schubert.

Tidligere har Egedal Kommune sendt jægere ud for at reducere bestanden ved de to kolonier, men nu har Center for Miljø og Teknik iværksat en ny kampagne, der skal skræmme fuglene til at flytte ud til det nærliggende naturområde, hvor de ikke generer så meget.

»Erfaringer fra andre kommuner viser, at skræmmekampagner har en betydelig effekt – og så slipper vi for at skyde fuglene,« siger Mette Thornholm.

»Skræmmekampagnerne er meget mere effektive end at forsøge at skyde problemet væk, hvilket sjældent nytter ret meget. Med effektiv larm, især ved solnedgang og skumring, kan man få hele kolonien til at flytte væk, men det skal være i de her uger, inden rågerne lægger æg,« siger Stephan Springborg, der er naturvejleder og vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

Hjælp med at larme

Egedal Kommune kan imidlertid ikke selv gennemføre skræmmekampagnen uden hjælp fra borgerne i området.

Rågerne slog sig ned forrige weekend og siden har engagerede borgere allerede skræmt fuglene. Nu mangler bare den sidste indsats før kolonierne flytter sig.

»Vi kan ikke løfte opgaven alene og har brug for, at flere borgere i området har lyst til at deles om nogle morgen- og aftenvagter de næste par uger, hvor de kan gå ud og larme med grydelåg og alt muligt andet for at få fuglene til at opgive redebyggeriet,« siger Mette Thornholm.

Hvis du bor i området omkring Gammeldamsgård og Skt. Hans Sø i Smørum og vil vide mere om, hvordan du kan deltage i kampagnen, kan du kontakte Mette Thornholm på mail: mette.thornholm@egekom.dk eller telefon: 7259 7320.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *