Egebjerg-beboere raser over lusket lokalplan
egebjerg_25.jpg
Det er blandt andet dette grønne areal, der er udlagt til byggefelt. Beboerne frygter, at der snart står 12 meter høje boliger på dette sted. Foto: Flemming Schiller
Planballade Ballerup Kommune vil bygge boliger på de grønne arealer i Egebjerg-bebyggelsen. Beboerne er imod planerne og føler sig snigløbet af kommunen. De mener ikke, at de bliver hørt.

Beboerne i området omkring Egebjerggård og Egebjergvang elsker deres boligområde med grønne områder, lys, luft og et forholdsvis trygt nærmiljø. Faktisk var det en del af planen med at bygge rækkehusene i begyndelsen af 80’erne.

Men nu er idyllen truet. For Ballerup Kommune vil have en ny lokalplan for området omkring Egebjergvang. Den betyder, at der skal bygges op til 50 boliger på de grønne arealer tæt på Egebjergvang-boligerner og at de kan blive op til 12 meter høje. Den plan elsker beboerne naturligvis ikke. Men det er ikke bare den nye lokalplan, der gør beboerne vrede. Det er i den grad proceduren omkring lokalplanen, der har fået sindene i kog. Det vender vi tilbage til.

Mere utryghed

»Vi er naturligvis kede af, at der nu bliver åbnet for, at der kan blive bygget 12 meter høje huse klos op ad vores boliger. Der er nu grønne arealer og lys. Da der i forvejen ikke er store vinduer, bliver det meget mørkt i vores område. Desuden er de åbne områder ganske kriminalpræventive. Det er tryghed, det handler om,« siger Merethe Dupont, der skal bo lige op ad det eventuelt kommende byggeri.

Desuden vil nyt byggeri betyde mere trafik i et område, der i forvejen er voldsomt belastet af trafik til de lokale institutioner og skoler og desuden fungerer som gennemkørselsvej fra Værløse ud mod Ringvejen og Lautrupparken. Den nye skolestruktur lægger endda op til, at Højagerskolen lukkes og at eleverne flyttes over på Egebjergskolen, hvilket vil generere endnu mere trafik.

»Nogle af de grønne arealer er allerede udlagt til parkeringspladser for beboerne. Og det er i forvejen umuligt at parkere her, især om aftenen og i weekenden, så det er helt uforståeligt, at man vil lave en ny lokalplan, der også vil generere mere trafik, endda uden reelt at spørge os,« siger Merethe Dupont. Og her rammer hun ned i sagens kerne. For processen omkring den nye lokalplan har ifølge beboerne været ganske kritisabel.

Plan ind ad bagvejen

»Vi er blevet orienteret om, at der var en plan om et byggeri, men beboerne er aldrig blevet inddraget i sagen. Beboerformanden har kørt sagen alene og har ikke rigtig involveret nogen i processen. Nu er beboerformanden afgået ved døden og vi er pludselig blevet bekendt med, at der var nogle planer. Det er da ikke særlig demokratisk, at en formand kan køre sådan et projekt alene, uden at 146 andre beboere ved noget om det,« siger Merethe Dupont. Men det er ikke det værste.

Ballerup Kommune sendte et brev til beboerne om, at der var høring om det nye lokalplanforslag for Egebjerggård og at der var høringsfrist den 4. marts 2014. Selve forslaget kan man så hente via et link på Ballerup Kommunes hjemmeside, hvor der så er to forskellige links med forslag. Når man henter den ene version, kan man nederst se, at der rent faktisk er et borgermøde den 30. januar – kort tid efter, at brevet er sendt ud.

»Det er mærkeligt, at man ikke skriver det i brevet, men at man skal rode rundt på hjemmesiden for at finde en lille passus om, at der forresten er et borgermode om sagen lige om lidt. Høringsfristen er tydeligt nævnt i brevet og man kunne fristes til at tro, at kommunen ville gemme den oplysning, så det var let at sige, at der ikke kommer nogen til borgermødet og at alle derfor er glade for forslaget,« siger Merethe Dupont. Hun og den gruppe af beboere, som hun repræsenterer mener, at Ballerup Kommune forsøger at liste lokalplanen ind ad bagdøren, fordi man desperat vil have flere skatteborgere ind i kommunen – uanset hvad man gør ved eksisterende beboelseskvarterer.

Hemmelige skitser

Ved et tilfælde opdagede beboerne den »hemmelige« oplysning om borgermødet og fik trommet 48 beboere sammen til mødet. Her fik beboerne i Egebjergvang for første gang for alvor indblik i planerne og der blev spurgt til, om der lå nogle konkrete skitser for byggeri. Det blev afvist.

»Men allerede i 2011 var der udarbejdet en stor skitseplan af Henning Larsen Architects, så det passede ganske enkelt ikke. Vi er simpelthen rystede over hele det forløb,« siger Merete Dupont, som pointerer, at beboerne gerne vil i dialog om et lokalplanforslag.

»Vores budskab er, at vi ikke bare er imod nybyggeri. Men vi vil som udgangspunkt høres, for vi frygter, at man vil ødelægge det unikke, der er ved vores boligområde. Både med hensyn til lys, luft og grønne områder, men også med hensyn til beboersammensætningen. Og vi tvivler på, om det hele foregår demokratisk. Det har det ikke rigtig gjort indtil nu, synes vi,« siger Merethe Dupont. Beboerne er nu i gang med at skrue deres eget modforslag sammen inden høringsfristen udløber den 4. marts.

LÆS OGSÅ: ‘Udvalgsformand: Intet er afgjort’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *