Brev fra Afghanistan
afghanistan-stor-copy.jpg
Helmands første andelsselskab ’Bost fruit and vegetables business association’ bliver undervist i andelsbevægelsen som privat initiativ.
Rejsebrev To af Hjemmeværnskompagni Ballerups medlemmer er udsendt til Afghanistan for at bistå med landbrugsudviklingen. De har skrevet hjem til Ballerup Bladet for at fortælle, hvad de laver og hvordan det går:

I foråret 2013 fik vi en opringning fra hjemmeværnet. Man var ved at etablere et landbrugsteam, som skulle sendes til afghanistan for at bidrage til udviklingen af det afghanske landbrug og man ledte efter egnede hjemmeværnsfolk med de rette civile kompetencer som kendte til landbrugsområdet. Det var starten på et uddannelses- og udskillelsesforløb, som førte til vores start på missionen i Afghanistan midt i september.

Vi skulle ned for at indgå i et amerikansk Agribusiness Development Team (ADT) fra deres National Guard i Nebraska og efter overlevering skulle vi selv stå for alle aktiviteter. Det amerikanske team bestod af 10 personer og den danske del består af tre eksperter, en tolk og en militært ansat chef.

Sammensætningen af holdet er lavet så vi kan dække de fleste områder inden for landbrug og med egen tolk kan vi også forestå opgaverne selvstændigt. Alle på holdet har gennemført uddannelse i grundlæggende militære færdigheder, som har været en forudsætning for at kunne komme på holdet. Så længe Afghanistan ikke er sikkert at bevæge sig rundt i, er der stillet som krav, at alle kan sikre sig selv, hvis noget skulle gå galt. Når vi skal ud at undervise, har vi stillet en sikringsdeling til rådighed og vi er bare »pakker«, der skal leveres.

afghanistan4-copy

Underviser uden strøm

Vores placering har til at starte med været lejren i Helmand-provinsens hovedstad, Lashkar Gah. Vi fik en fantastisk modtagelse af det amerkanske ADT. De sørgede for introduktion til de afghanske samarbejdspartnere fra landbrugsministeriets provinsafdeling også kaldet DAIL, Department of Agriculture, Irrigation and Livestock.

Udover samarbejdet med ministeriet hjælper vi også en landbrugsskole, landbrugsfakultetet på universitetet og en nystartet landbrugssammenslutning/andelsforening inden for frugt og grønt.

Vi underviser i mange forskellige emner lige fra malkning af en ko til ledelse i praksis og i hvordan man opbygger en undervisningslektion og hvordan man laver en projektansøgning.

Udgangspunktet er, at det er emner, som de selv har ønsket men det er også vigtigt at det ender med at de kan stå på egne ben, når vi tager hjem. Vi er det sidste ADT og der kommer ikke nogle og hjælper dem efter os.

Vores undervisning foregår meget primitivt og simpelt. Vi underviser enten inde i den militære lejr, ude hos samarbejdspartnerne eller et neutral sted I byen.

Når vi underviser i lejren kan vi anvende computer og projekter som almindeligt powerpointshow, men på mødestederne ude i byen er der ikke strøm. Vores undervisning har derfor altid været baseret på, at vi kan gennemføre den uden projektor. Der er ikke engang en white board til rådighed, så den har vi selv medbragt fra gang til gang.

afghanistan1-copy

Om gud vil

Den afghanske mentalitet er ikke helt som den europæiske. Planlægning er ikke noget de går højt op i, hvilket er forståeligt nok med deres baggrund, hvor det i årtier har handlet om at skaffe til dagen af vejen. Rigtig mange sætninger bliver afsluttet med »inshalah« – om gud vil, og bidrager til at tage en dag ad gangen. Det er ikke særlig befordrende for samarbejde omkring mødedatoer.

Vi forsøgte i starten at aftale en møderække for hele perioden, men det er vi gået væk fra. Nu aftaler vi istedet møder fra gang til gang og det er også nødvendigt at følge op på det aftalte møde løbende. Det giver noget ekstra arbejde, men det virker.

I slutningen af November blev det af hensyn til den generelle tilbagetrækningsstrategi besluttet, at vi skulle flytte op til den store base i Bastion. Vi skulle ind og sidde i natostaben for civile affærer og bidrage med afklaring af landbrugsspørgsmål.

Vi skal stadigvæk gennemføre undervisning, men nu foregår det under anvendelse af princippet »fly to advice«. Det indebærer, at vi flyver ned til Lashkar Gah, gennemfører undervisningen, og flyver tilbage til Bastion. Det fungerer, men planlægningen er ikke blevet mindre vigtig. Vi skal booke en helikopter fire dag før mødet, så der skal ikke gå meget galt før et møde ikke kan afholdes.

afghanistan2-copy

Bor med amerikanerne

Nu hvor vi er i Bastion er det nærliggende at bo i den danske lejr sammen med alle de andre danske soldater. Imidlertid foregår vores arbejde i NATO-staben som ligger 3 km fra den danske lejr. Så vi er istedet indkvarteret i Leatherneck, som er lejren for US Marine Corps. Vores dagligdag foregår med englændere og amerikanere og vi har valgt at bo i den amerikanske del af basen, fordi det er nemmere for os og fordi det giver os en tættere tilknytning til vores stabskollegaer.

Det er svært at vurdere resultatet af vores indsats. Vores undervisning gennemføres efter konceptet ’train the trainer’ for at sikre undervisere med ’the afghan face’. Da vi ikke kan komme med ’ud i marken, ser vi ikke vores egen undervisning blive anvendt over for de primære modtagere – landmændene.

Vi må leve i håbet om, at vores træning af lærere, landbrugsrådgivere og stabsmedarbejdere i ministeriet når helt ud til slutbrugerne. Der er ingen tvivl om, at vores undervisning bliver godt modtaget. Det kan vi mærke og det er en dejlig fornemmelse i dag at vide, at vi har vundet deres tillid.

afghanistan5-copy

Snart hjemme igen

Nu er vores mission ved at slutte. Når I læser dette, er vi sikkert på vej hjem eller vi er hjemme allerede. Det har været utrolig spændende og lærerigt. Der har været masser af udfordringer og vi har skullet navigere inden for ukendte områder.

Det er første gang hjemmeværnet som en enhed har deltaget i genopbygningsarbejde og vi har opnået uvurderlige erfaringer, som kan anvendes fremover hvis det bliver relevant.

Der skal heller ikke herske tvivl om, at vi glæder os til at komme hjem igen. Det bliver rart at komme hjem til mere ordnede forhold og se sin familie, venner og hjemmeværnskammerater igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *