Borgerne strømmer ind udenfor åbningstid
sara_maria_cordtz_6.jpg
Bibliotekar og kulturmedarbejder Sara Maria Cordtz glæder sig over, at borgerne har taget godt imod tilbuddet om selvbetjent bibliotek i Måløv og Skovlunde. Foto: Flemming Schiller
Biblioteker De første par uger med selvbetjent åbningstid i kulturhusene har været en stor succes. 1200 gange har borgere scannet deres sundhedskort i døren og brugt bibliotekerne udenfor den normale åbningstid.

Siden 1. februar har det været muligt at gå på bibliotekerne i Skovlunde Kulturhus og Kulturhus Måløv udenfor åbningstid. Ved hjælp af det lille gule sundhedskort og en personlig kode kan folk nemlig besøge bibliotekerne når som helst – ugens syv dage i tidsrummet 7 til 22.

»Lidt populært sagt, har borgerne fået deres egen nøgle til deres eget kulturhus i lommen,« siger bibliotekar og kulturmedarbejder Sara Maria Cordtz, der har været tovholder på projektet.

»Intentionen er, at give borgerne helt nye muligheder for at bruge kulturhusene og udnytte de muligheder, som husene byder på, endnu bedre,« tilføjer hun.

God start

Og den mulighed har borgerne taget godt imod.

»Jeg var lige forbi Kulturhus Måløv i søndags, hvor der normalt er lukket og slukket. Men sådan var det bare slet ikke i søndags,« fortæller Sara Maria Cordtz og uddyber:

»Der var fyldt med mennesker – masser af børnefamilier, der hyggede sig på børnebiblioteket, pensionister der sad og læste aviser, folk der sad ved computerne og tjekkede mails eller lignende og ovenpå sad nogle uge gutter, som vist var ved at lave en eller anden opgave.«

Tallene fra de første 14 dage med selvbetjening udenfor normal åbningstid viser, at der har været cirka 600 besøgende i hver af de to kulturhuse – altså 1200 i alt. Men i virkeligheden er tallet langt højere, forklarer Sara Maria Cordtz:

»Tallet viser jo kun det antal personer, der har scannet deres kort. Mange kommer jo som par eller familie, hvor det kun er den ene, der scanner kortet, mens partneren eller børnene blot følger med ind. Så det reelle besøgstal er altså langt højere.«

Stadig personale

Den nye selvbetjeningsmulighed betyder ikke, at personalet er sparet væk. De er stadig på arbejde hver dag, som de plejer.

»Det har har ikke været et spørgsmål om at spare penge, men et tilbud til borgerne om, at få mere ud af deres kulturhuse. Så vi kan berolige alle med, at der stadig er personale i kulturhusene i den normale åbningstid fire timer dagligt mandag til fredag,« siger Sara Maria Cordtz.

Eneste ændring er, at bibliotkarerne har rykket åbningstiden onsdag fra eftermiddag til formiddag på ønske fra flere af kulturhusenes brugere.

Nye muligheder

Tilbagemeldingerne fra kulturhusenes brugere har udelukkende været positiv, fortæller Sara Maria Cordtz:

»Folk er glade for, at kunne bruge husenes muligheder, når det passer dem,« siger hun.

Besøgstallene er steget og medarbejderne har indtil videre ikke oplevet nogle problemer ved, at borgerne er alene i huset uden personale til at holde øje.

»Huset bærer selvfølgelig præg af, at der har været besøg, når vi møder ind næste dag – men på den gode måde,« siger Sara Maria Cordtz.

»Nogle sofaer har for eksempel stået på en ny måde, men det er jo bare dejligt at se, at huset bliver brugt. Og vi kan samtidig blive inspireret til ny indretning,« griner Sara Maria Cordtz.

»Folk tager ejerskab på en anden måde, når de er der og bruger huset selv. Men helt generelt er kulturen, at man bruger stedet og efterlader det i pæn og ordentlig stand. Det tror jeg, at alle er med på. Vi har i hvert fald ikke oplevet andet,« siger hun.

Kig forbi

På sigt er det Sara og kollegernes håb, at der bliver ensnu flere anvendelsesmuligheder i kulturhusene.

»Vi håber at kunne bruge det her som løftestang for helt nye måder at bruge husene på. For eksempel at foreninger og private kan lave flere egne arrangementer,« siger Sara Maria Cordtz.

Et eksempel på dette er en ny række af workshops, som finder sted i Kulturhus Måløv i disse uger, hvor en clairvoyant underviser interesserede borgere mandag aften. Det er helt selvkørende arrangementer, som personalet i kulturhuset ikke har noget med at gøre.

»Vi vil meget gerne høre fra andre, hvis de har forslag til, hvordan kulturhusene kan bruges endnu mere. Så alle med en god idé er velkomne til at komme forbi i den normale åbningstid og tage en snak med os om det,« siger Sara Maria Cordtz.

En anden god anledning til at besøge et af de to kulturhuse er, at de fredag den 28. februar fejrer de nye ’selvbetjenings-åbningstider’ med en reception for alle interesserede.

I Måløv er det klokken 16 og i Skovlunde klokken 17.

Fakta om selvbetjent åbningstid

Der er selvbetjent åbningstid i Kulturhus Måløv og Skovlunde Kulturhus hver dag fra klokken 7 til 22.

For at få adgang til husene udenfor normal åbningstid skal man være indmeldt som låner på Ballerup Bibliotekerne, være fyldt 15 år og være i besiddelse af sit sundhedskort eller lånerkort.

Foran indgangsdørene til kulturhusene hænger kortlæseren, hvor man scanner sit sundhedskort/lånerkort. Og efterfølgende indtaster man sin personlige kode (den samme som man bruger, når man låner bøger eller andet på bibliotekerne)

Derefter har man fri adgang til at bruge kulturhusenes faciliteter. Man kan låne og aflevere bøger, film, spil osv. Bestille og afhente reserverede materialer, læse avis, låne en computer og gå på internettet.

Der er også mulighed for at booke et af kulturhusenes mødelokaler – eller evt. salen i Skovlunde Kulturhus.

1 kommentar om “Borgerne strømmer ind udenfor åbningstid”

  1. Jørgen E. Christensen siger:

    Jeg kunne ikke se om der er planer om at åbne Ballerup Bibliotek, ved Ballerup station, på den måde. Er der det?

    Mvh.
    Jørgen E. Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *